
A magyarok bizony nagyon szeretik a pocakjukat. Szeretnek sok finom ételt enni, és általában nem elégedünk meg kicsi adagokkal. Gyakran szokás mondani, hogy a svédasztalt nem nekünk találták ki, mert míg a legtöbb náció tagjai csak pár szimpatikus ételt kóstol meg, és mindenből egy keveset, addig a magyar alaposan telepakolja a tányérját mindenfélével. És általában nem is az egészséges ételeket preferáláljuk. A magyar ételek alapvetően nem könnyű étkek: paprikásak, húsosak és zsírosak. És mi a kedvenc ételünk? A rántott hús sült krumplival. Ezzel kapcsolatban rossz hírünk van.
Egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhat a rántott hús és a sült krumpli, sajnos azonban szomorú eredmények jöttek ki. A Chicagói Egyetem egy kutatócsoportja azt vizsgálta, milyen hatással bír az elmére az, ha újra felhasznált olajban sült ételeket eszünk. Patkányokon kísérleteztek: az egyik csoportnak olyan ételeket adtak, amelyek olajban - és jelentős számban újra felhasznált olajban - sültek, a másik csoportnak pedig nem olajos ételeket adtak. Az eredményeket végül összehasonlították. Ebből kiderült, hogy azok a patkányok, amelyek olajos ételekkel táplálkoztak, több jelét mutatták a májgyulladásnak, amiről úgy tartják, hogy felgyorsítja a kognitív hanyatlást, ami a demencia előfutára. Ezeknek a patkákonyknak az agyi képessége tehát jelentősen sérült, fontos azonban, hogy azt is megfigyelték, hogy ezen állatok utódai is kisebb felfogóképességgel, kognitív képességekkel születtek - írja a The Sun.
És mit jelent ez az emberekre nézve? Az angol lap azzal foglalkozott, hogy a világon nagy népszerűségnek örvendő gyorséttermei mind olajban sütik az ételekiket, és az évek során többször is kiderült, hogy gyakran nem tiszta olajban dolgoznak, hanem korábban már használtak. Természetesen maximalizálni szeretnék a profitot, így van úgy, hogy akár több napos olajban sütnek. Így sülnek a sült krumplik és a rántott ételek.
Sajnos ez a magyaroknak is rossz hír. Nagy kedvencünk, a rántott hús is ezen metódussal sül. Az éttermekben is gyakran előfordul, hogy használt olajban sülnek ki az ételek, de sajnos még otthoni háztartásban is dönthetnek így a háziasszonyok, hiszen spórolni szeretnének az olajjal. Ezzel azonban súlyosan veszélyeztetik a saját és gyermekeik kognitív képességeit.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.