Karácsonyi menü air fryer-ben

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2023. december 16. 12:30
Az air fryer remek segítség lehet az ünnepi sütés-főzés során, hiszen gyorsan elkészíthetünk egészségesebb ételeket, ráadásul a kellemetlen olajszagok miatt sem kell órákig szellőztetni a konyhát - írja a Fanny magazin. A Cosori Magyarország nagykövete, Krénn Diána sütési praktikáival tökéletes lesz az ünnepi menü!

Így nem lesz cipőtalp

A rántott hús finom ropogósra sül, ha a nem túl vékony, bepanírozott húsokat sütés előtt vékonyan lepermetezzük olajjal. Ha a sütőnk csak felülről melegít, fontos, hogy a sütési idő felénél fordítsuk meg őket. A panírozott csirkecombot 185 fokon 28 percig, a csirkeszárnyat 190 fokon 24 percig, míg a csont nélküli karajt, csirke- vagy pulykamell szeleteket 205 fokon 10 percig süssük.

Air,Fryer,Machine,Cooking,Potato,Fried,In,Kitchen.,Lifestyle,Of
Az air fryer remek segítség lehet az ünnepi sütés-főzés során, hiszen gyorsan elkészíthetünk egészségesebb ételeket, ráadásul a kellemetlen olajszagok miatt sem kell órákig szellőztetni a konyhát Fotó: Casezy idea

Bőrével lefelé

Kívül ropogós, belül szaftos lesz a kacsacomb, ha a bőrével felfelé tesszük a kosárba, majd 150 fokon 70 percig sütjük. Ha a sütő csak felülről melegít, a félidőnél fordítsuk meg a combokat. Ha szeretnénk, hogy a bőre még ropogósabb legyen, 200 fokon süssük további 3 percig.

A titok a pácban van

Ha a csirkemájunk mindig keményre sül, érdemes előtte bepácolni! Keverjünk össze olajat, ízlés szerinti fűszereket és mustárt, majd forgassuk bele a májat, és hagyjuk pihenni egy éjszakán át. Másnap tekerjük baconszeletekbe, majd süssük 180 fokon 15 percig. Ha a sütő csak felülről melegít, a félidőnél forgassuk meg.

Így lesz friss és ropogós!

Kívül aranybarna, belül pedig puha marad a sült krumpli, ha a burgonyahasábokat olajban megforgatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal és frissen facsart citromlével. Kicsit szellősebben tegyük a kosárba, hogy legyen elég hely a forró levegő áramlásához. Süssük 195 fokon 25 percig, és ha a sütő csak felülről melegít, félidőben rázzuk meg.

sült krumpli, krumpli, burgonya, Pixabay
Kívül aranybarna, belül pedig puha marad a sült krumpli, ha a burgonyahasábokat olajban megforgatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal és frissen facsart citromlével Fotó: Pixabay

Nem kell púposra rakni

Az ünnepi rakott káposztához szükség lesz egy olyan hőálló tálra, ami befér a készülék kosarába. Ügyeljünk arra, hogy a tálat csak háromnegyedéig töltsük meg, mivel ha a teteje hozzáér a fűtőszálhoz, könnyen ráéghet. Fedő nélkül, körülbelül 175 fokon süssük 15-20 percig. Az utolsó 5 percben locsoljuk meg a tetejét tejföllel.

Vajjal az igazi!

Ha már unjuk a bejglit, és valami könnyedebb finomságra vágyunk, akkor a mézes diós sült almát pár perc alatt elkészíthetjük. A gyümölcs magházát óvatosan távolítsuk el, majd töltsük meg mézzel elkevert durvára vágott dióval. Tegyünk egy darabka vajat a tetejére, majd süssük készre 180 fokon 15 perc alatt.

Makulátlan tisztaság

A háziasszonyok egyik rémálma az odaégett zsír és ételmaradványok eltávolítása, ami sokszor nem is olyan egyszerű feladat. Összegyűjtöttünk néhány trükköt, amelyek segítségével pillanatok alatt csillogóan tisztává varázsolhatjuk a forrólevegős sütőt!

Lazán töröljük át

Első lépésként kapcsoljuk ki és húzzuk ki a készüléket a hálózatból. Várjuk meg, amíg a gép teljesen kihűl, majd vegyük ki a kosarat és a rácsot. Töröljük át egy száraz papírtörlővel, ezzel könnyen eltávolítható a morzsa és az ételmaradék is.

Fontos az áztatás

Ha olajosabb vagy zsírosabb ételeket készítettünk az air fryerben, vegyük ki a kosarat és a rácsot. Ha mosogatógépben tisztíthatók, egyszerűen tegyük be a gépbe, de ha nem tehetjük a gépbe, először áztassuk meleg szódabikarbónás vízbe, hogy feloldjuk a készülékre tapadt zsiradékot, majd mossuk el mosogatószeres vízzel.

Erre is jó a szódabikarbóna!

Arra is van egyszerű megoldás, ha makacsabb zsírlerakódások maradnak a kosár vagy a rács felületén. Keverjünk össze egy kisebb tálban 30 ml szódabikarbónát annyi vízzel, hogy kenhető pasztát kapjunk. Óvatosan vigyük fel szivaccsal a kosárra és a rácsra, majd hagyjuk hatni 15 percig, mielőtt forró vízbe áztatnánk. Végül puha szivaccsal töröljük át a felületüket.

Jól oldja a zsírt

Ha az étel sütése közben zsiradék került a fűtőszálakra, ezt általában könnyen letörölhetjük egy papírtörlővel. Ha már vastagon rárakódott az olajréteg, sütés után törölgessük le a még meleg, de már nem forró fűtőszálakat zsíroldószerrel. Hagyjuk hatni 10-15 percig, majd töröljük át egy nedves szivaccsal. A zsíroldót használhatjuk a kosár és a rács tisztításához is.

Könnyű megkarcolni

Figyeljünk arra, hogy a tisztítás során ne használjunk fémszálas vagy durva anyagból készült szivacsot, amelyek esetleg megkarcolhatják a tapadásmentes bevonatot. Ma már elérhetőek olyan szivacsok, melyeket kifejezetten a tapadásmentes bevonatokhoz terveztek, valamint speciális nedves tisztítókendőkkel is könnyen megtisztíthatjuk az alkatrészeket.

Számoljunk rá néhány percet

Ha szeretnénk megóvni a sütőt a fröcsögő olajtól, érdemes az air fryer gépekhez tervezett sütőpapírt tennünk a kosár aljába. Arra figyeljünk, hogy a sütőpapír gátolhatja a levegő szabad áramlását, ezért megnövekedhet a sütési idő.

A sütőpor legendája (könyvajánló)

A fiatal Josephine és férje, Carl olyan anyagot próbálnak előállítani, amely forradalmasítja a sütést. Megszületik a sütőpor, amely óriási hasznot hoz. Azonban irigyeik is akadnak bőven, ezért a házaspár aggódni kezd a vállalkozásukért – és a szerelmükért.

Eva-Maria Bast: Bielefeld asszonyai 1. – A vanília illata

5500 Forint, Kossuth Kiadó

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.