Erre kell figyelned, ha mézet vásárolsz!

egészséges
PUBLIKÁLÁS: 2023. október 09. 19:30
Ízében és egészségre gyakorolt hatásában is lehetnek különbségek.

Ha mézet választunk, nem mindegy, hogy milyen virágból származik és melyik kontinensen alkották meg a méhek, sőt az is rengeteget számít, hogy hőkezelték-e.

Fotó: Pixabay

A boltok polcain sok a pasztörizált méz. A pasztörizálás egy jól ismert eljárás, melynek során az élelmiszert felmelegítik és így elpusztítják a benne található káros baktériumokat. Ha a mézet felmelegítik, majd hirtelen lehűtik (azaz pasztörizálják), akkor feloldják benne az apró cukorkristályokat, így a méz hosszabb ideig megőrzi folyékony állagát, és csak lassan válik kristályossá.

A gyártók mindezt azért teszik, mert esztétikusabb látvány a folyékony méz, mint a már kikristályosodott termék. A pasztörizálás nem szükségszerű, sőt ronthat a méz összetételén és ízén, gyengíti az egészségre gyakorolt pozitív hatását és kiöli belőle a szerves anyagokat, enzimeket. Ha a mézet nem pasztörizálják, akkor azt nyers méznek nevezik - írja a mindmegette.hu.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.