Egészség

Neked is száraz a szád? Komoly betegség tünete lehet

H.Á.

Létrehozva: 2023.05.05.

A gyakori és indokolatlannak tűnő szájszárazság olykor valamilyen betegség előjele lehet.

Dr. Azad Eyrumlu fogorvos arra figyelmeztet, hogy a szájszárazság akár több, komolyabb problémára is felhívhatja a figyelmünket, a saját szervezetünkkel kapcsolatban, mint azt elsőre gondolnánk.

egészség, életmód, fogorvos, szájüreg, szájszárazság, fogmosás, fogkefe, nő, fiatal,
Naponta kétszer, két percig javasolt a fogmosás. (Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay.com

A horkolás, a gyógyszeres kezelés, a dohányzás vagy a túl sok alkohol fogyasztása mind olyan tényezők, melyek hatással lehetnek a száj szárazságának mértékére. Nem ezek az egyetlen tényezők, melyek befolyásolják.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a rossz szájszárazság akár súlyos és potenciálisan életveszélyes betegségeket is jelezhet.

„A szájszárazság annak a jele lehet, hogy a szervezetben valahol máshol nincs rendben valami. Bizonyos speciális egészségügyi állapotok, mint például a cukorbetegség, a stroke, vagy az Alzheimer-kór megmutatkozhatnak akár ilyen módon is. Emellett ezek a tünetek egy autoimmun betegség, például a HIV vagy a Sjögren-szindróma jelei is lehetnek.”

A fogorvos állítása szerint ő, valamint kollégái nemcsak arra képesek, hogy egy beteget megfelelően ellássanak, hanem arra is, hogy az ellátás részeként például a szájszárazság mértékéből következtessenek a beteg egészségügyi állapotára. A fogorvos azt javasolja, hogy nagyjából fél évente látogass el egy fogorvoshoz, hogy megbizonyosodj arról, hogy szájhigiénéd megfelelő-e, és nyomon tudjátok követni az esetlegesen kialakuló problémákat.

A szakemberek ezen kívül napi kétszeri, kétperces fogmosást javasolnak, valamilyen fluoridot tartalmazó fogkrémekkel. Javasolják továbbá a rendszeres fogselyem és szájvíz használatot is – írta meg a The Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek