Ha unod a szokásos húsvét vasárnapi reggeliket: ez a 4 recept garantáltan levesz a lábadról

sonka
PUBLIKÁLÁS: 2023. április 08. 16:30
Húsvét vasárnapján szeretjük ráérősen falatozva elfogyasztani a kiadós ünnepi reggelit. A kalács mellé az asztalra kerül a főtt tojás, sonka. A hagyományos reggelik helyett adunk néhány új ötletet az ünnepre.
LA

Mézes-mustáros mázas sonka 

Elkészítési idő: 1 óra 

Hozzávalók (kb. 6-8 adaghoz):

1 db kb. 1,2 kg-os füstölt, főtt sonka (pl. comb) 

75 ml narancslé 

2 evőkanál méz 

1 csapott evőkanál mustár 

Fotó: Pixabay

Elkészítés:

1. A főtt sonka tetejét kb. 1-1,5 cm mélyen, rácsos alakzatban irdaljuk be, majd tegyük a húst egy sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott sütőtálba.

2. A narancslevet öntsük egy kis lábasba, adjuk hozzá a mézet és a mustárt. Forraljuk fel, majd mérsékeljük alatta a lángot, és folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg sziruposra sűrűsödik.

3. Kenjük át a sonka tetejét a szirup kb. felével, és toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük 15 percet, majd kenjük meg a maradék sziruppal, és süssük tovább 15-20 percet. A sütési idő utolsó 5 percében meg is grillezhetjük a hús tetejét.

4. Miután kihűlt, szeleteljük fel a sonkát, és tálaljuk kaláccsal, zöldségekkel.

Tipp: 

A sziruphoz adhatunk egy késhegynyi őrölt gyömbért vagy fahéjat is. 

Tojáskrémes-sonkás bundás kenyér 

Elkészítési idő: 20 perc 

Hozzávalók (8 darabhoz): 

4 db főtt tojás 

1 evőkanál mustár 

1 teáskanál csemege reszelt torma 

só 

16 szelet toast kenyér 

16 kisebb szelet sonka (kb. 150 g) 

200 ml napraforgóolaj a sütéshez

5 db tojás 

Elkészítés:

1. A megpucolt főtt tojásokat törjük krémesre a mustárral és a tormával, ízlés szerint sózzuk meg. Az összes kenyérszelet egyik oldalát kenjük meg a krémmel.

2. A kenyerek felére tegyünk sonkaszeleteket, és fedjük be a többi kenyérrel. Jól nyomkodjuk össze.

3. Egy serpenyőben melegítsük fel közepesen forróra az olajat. Közben egy mélytányérban verjük fel a tojásokat, és mártsunk meg benne a töltött kenyerek minden oldalát. Csepegtessük le, majd az olajban süssük aranybarnára, és tegyük konyhai papírtörlőre.

4. Tálaljuk zöldségekkel vagy salátával a bundás kenyereket.

Tipp: 

1-1 vékony szelet sajtot is tehetünk a bundás kenyerekbe, vagy miután elkészültek, reszelhetünk a tetejükre egy kevés sajtot.

Sonkás kalácsfelfújt 

Elkészítési idő: 1 óra 

Hozzávalók (4-6 szelethez): 

4 db tojás 

300 ml tej 

2 gerezd fokhagyma 

só, őrölt fekete bors 

300 g kalács 

250 g tetszőleges főtt húsvéti sonka 

150 g trappista sajt 

kevés vaj a tepsi kikenéséhez 

Elkészítés:

1. A tojásokat keverjük ki a tejjel, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, valamint sóval és kevés borssal.

2. A kalácsot és a sonkát vágjuk kockákra, a sajtot reszeljük le, majd az egészet forgassuk bele a tojásos keverékbe. Egy közepes méretű tepsit (kb. 18x25 cm) vajazzunk ki, és simítsuk bele a masszát.

3. Toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük készre. Tálaljuk langyosan.

Tipp: 

A tojásos keverékbe keverhetünk reszelt tormát vagy egy csokor felaprított petrezselyemzöldet. 

Angol húsvéti zsemle (Hot Cross Buns) 

Elkészítési idő: 40 perc + kelesztési, sütési idő 

Hozzávalók (10 darabhoz): 

A tésztához: 

½ kocka friss élesztő 

kb. 280 ml langyos tej 

50 g cukor 

500 g liszt 

50 g lágy vaj vagy margarin 

1 db tojás 

1 tasak vaníliás cukor 

½ biocitrom lereszelt héja 

1 teáskanál őrölt fahéj 

1 nagy csipet só

80 g mazsola 

1 kávéskanál rumaroma 

A kenéshez és a díszítéshez: 

1 db tojássárgája 

1 evőkanál tej 

3-4 evőkanál liszt 

Elkészítés:

1. Az élesztőt morzsoljuk bele 100 ml meglangyosított tejbe, és adjunk hozzá a cukorból egy kávéskanállal. Hagyjuk felfutni.

2. A lisztet szórjuk egy keverőtálba. Tegyük bele a lágy zsiradékot, a tojást, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a fahéjat, a sót, valamint a felfuttatott élesztőt. Kezdjük el összegyúrni, közben apránként csorgassuk hozzá a többi langyos tejet addig, amíg összeáll a tészta. Dagasszuk sima felületű tésztává, takarjuk le, majd hagyjuk a duplájára kelni. 

3. Közben a mazsolát áztassuk 20 percre kevés forró víz és a rumaroma keverékébe. Szűrjük le, gyúrjuk a megkelt tésztához, majd újból takarjuk le, és hagyjuk ismét megkelni. Ezután gyúrjuk át, osszuk 10 egyenlő részre, és formázzunk mindből 1-1 zsemlét. (Formázás közben törekedjünk arra, hogy a mazsolák a bucik belsejébe kerüljenek.)

4. Ültessük a zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól pár cm távolságra, takarjuk le, és hagyjuk 15 percet kelni. A tojássárgáját verjük fel a tejjel, és kenjük meg vele a bucik tetejét, és hagyjuk száradni pár percet.

5. Közben a lisztet keverjük simára annyi vízzel, hogy egészen sűrű masszát kapjunk. Töltsük habzsákba, és nyomjunk belőle keresztet minden zsemle tetejére.

6. Tegyük a zsemléket 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és 22-25 perc alatt süssük készre.

Tippek: 

Aszalt áfonyát is választhatunk mazsola helyett. 

Habzsák helyett egy levágott sarkú műanyag zacskót is használhatunk a díszítéshez. 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.