Íme a titok: így lesz tökéletes a húsvéti sonka

életmód
PUBLIKÁLÁS: 2023. április 07. 09:30
Húsvétkor sonka is kerül az ünnepi asztalra, de hogyan lesz igazán finom?
LA

Milyet válasszunk?

A lehető legtökéletesebb végeredmény eléréséhez minden esetben az a legfontosabb, hogy jó minőségű alapanyagot válasszunk. Kerüljük a gyors érleléssel készült húskészítményeket - tanácsolja a mindmegette.hu. Próbáljunk minél puhább sonkát választani: a nagyon érlelt és kemény változatok nem jók, mert ezeket gyakran még az áztatás sem puhítja fel rendesen. Az ilyen készítményeket inkább főzés nélkül, vékonyan szeletelve fogyasszuk! A nem túl száraz végeredmény másik fontos kritériuma, hogy a kiszemelt hús rendelkezzen zsíros résszel. Ha tarját választunk, egyszerűbb dolgunk van, mert a hús rostszerkezete is zsírral, kollagénnel átszőtt. Lapockánál és combnál figyeljünk, hogy a bőr alatt legyen 1-2 ujjnyi vastag zsíros rész.

Fotó: Northfoto

Hogyan főzzük?

Első lépés az előkészítés: a sonkát be kell áztatunk. A keményebb sonkát egész éjszakára tegyük hideg vízbe, a puhább, kevésbé száraz sonkának 4-5 óra is elég. A kötözött húst a hálóval együtt tegyük a vízbe. Ezzel a lépéssel máris csökkentünk a sonka sótartalmán. Ezután ismét töltsük meg a lábast vagy fazekat annyi tiszta, hideg vízzel, amennyi a sonkát ellepi. Ekkor ízlés szerint fűszerezhetjük a főzővizet. A főzési idő kilogrammonként 1 óra, tehát 1 kiló húst 1 órán át főzzünk, a másfél kilós sonkát 1½ óráig és így tovább. A sonkát alacsony hőmérsékleten főzzük, picivel 100 fok alatt, éppen csak gyöngyözve, akár a jó húslevest. 

Mikor szeleteljük fel?

Amikor a főzési idő letelt, a sonkát a főzővízben hagyjuk kihűlni. Ezután a főzőlevet öntsük le, és semmiképpen se dobjuk ki, mert tökéletes lehet például bableveshez vagy lencséhez alaplének - a fagyasztóban sokáig eláll. A sonkát becsomagolva egy éjszakán át pihentessük. A kötözött húsról csak ekkor távolítsuk el a hálót, így nem roncsolja a hús felületét. A hűlés során a sonka veszít nedvességtartalmából, ezáltal a térfogata is csökken, tehát egyszerűbb ilyenkor eltávolítani. Ezután pedig már szeletelhetjük is és fogyasztható.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.