Gasztro

15 tuti tipp: így mentsd meg a húsvéti maradékot!

Bors

Létrehozva: 2023.04.11.

Húsvétkor hajlamosak vagyunk túlzásba esni a menüt illetően, így nem ritka, hogy az ünnepek után is marad még bőven maradék. Így használhatjuk fel, hogy ne kelljen kidobni!

A hosszú hétvége és az ünnepi vendégvárás garantálja, hogy bizony szinte mindenből több készül, mint kellett volna. De ki ne dobj semmit! Mutatunk pár tuti trükköt, amit természetesen bármikor máskor is bevethetsz, de alighanem a húsvét utáni időszakban is nagyon jól fog jönni!

húsvét, étel, sonka, tojás, Shuttrstock illusztráció
A húsvéti terülj-terülj asztalkám után garantáltan lesz némi maradék Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock

Maradékmentő praktikák

1. Előkelő melegszendvics

A megmaradt sonkából, tojásból és kalácsból az egyik legfinomabb és legelőkelőbb melegszendvicset készíthetjük el, ha már unjuk a megszokott ízeket. A kalács kiszáradás után is frissre melegszik a sütőben, a sonkát és tojást viszont a megfőzéstől számított 3-4 napon belül ajánlott elfogyasztani.

2. Pogácsa egy kis extrával

A megszokott sajtos pogácsánkat rendkívül egyszerűen feldobhatjuk a húsvéti sonka maradékával. Biztos ismerünk egy jól bevált pogi receptet, de ha mégsem akkor csináljuk így: az élesztőt futtassuk fel cukros tejben, a lisztbe morzsoljunk margarint, tegyünk hozzá sót, tojást és tejfölt, majd öntsük össze az élesztővel. A tésztát hagyjuk megkelni, ezután szaggassuk ki és szórjuk meg a felaprított sonkával és sajttal, majd rétegezzük őket. Végül mehet a sütőbe 25-30 percre.

3. Édesszájúak kedvence

Készítsünk egy puding alapot, lehetőleg minél lazábbat (akár porból is csinálhatjuk), majd öntsük rá a tepsikben elhelyezett kalácsszeletekre. Amennyiben fokozni szeretnénk az ízeket, akkor a tetejére tehetünk fagyasztott gyümölcsöket is. A tepsit fedjük le alufóliával, majd tegyük a sütőbe 20 percre, majd 10 percre fólia nélkül.

4. Egyszerű megoldás

Ha már unjuk a meleg ételeket, akkor a megmaradt tojásból pillanatok alatt készíthetünk tojássalátát: szeleteljünk fel vöröshagymát, keverjünk össze majonézt, mustárt és tejfölt, majd jöhet bele a tojás. Ízlés szerint borsozzuk és sózzuk.

5. Csupán néhány perc

Készítsük el a leggyorsabb sajtos-tejfölös tésztát egy kis plusszal. Amíg a tészta fő pirítsuk le a megmaradt sonkát, ha kész akkor tegyünk rá tejfölt, sajtot és a ropogós sonkát.

6. Akár le is fagyaszthatjuk

A kész főtt tojásokat akár a mélyhűtőbe is betehetjük, hogy ne romoljanak meg. Azonban, ha ezt a megoldást választjuk, akkor tudnunk kell, hogy ezután csak sütéshez vagy főzéshez tudjuk majd felhasználni a kiengedett tojást. Akár a kalácsot is betehetjük a fagyasztóba, kiválóan frissen tartja, kiolvasztás után olyan lesz, mintha akkor sült volna.

7. Ízletes levesként

A köretből megmaradt zöldségek kiváló alapanyagai lehetnek egy finom levesnek. Ehhez nyugodtan használhatjuk a répát, karfiolt, brokkolit, cukkinit, zellert, gombát. Tegyük fel őket főni (azzal kezdjük, ami a legnehezebben puhul). Turmixoljuk össze, adjunk hozzá tejszínt, majd ízesítsük kedvünk szerint. Ha sonkából is maradt, akkor azt is hozzátehetjük.

8. Pakoljuk őket sütibe!

A gyümölcsökre igazán finnyásak vagyunk, ha már barnulásnak indultak, pedig még ilyenkor is bőven fogyaszthatóak. A banánból, almából vagy bogyós gyümölcsből például készíthetünk muffint vagy akár pitét is.

9. Kiváló tisztító

Ne dobjuk ki a már barnuló vagy túlpuhult citromokat, hanem helyette használjuk inkább tisztításhoz! Facsarjuk ki a levüket, öntsük egy szórófejes flakonba. Kiváló lesz a ragacsos, olajos tűzhely vagy konyhapult tisztításához.

10. Tartsuk nedvesen

A húsvéti sonka mellé kiválóan illik a retek, így ebből is bőségesen szoktunk tálalni az ünnepi asztalon. Mindig csak annyit vágjunk fel belőle, amennyi éppen el fog a fogyni, a maradékot pedig csavarjuk enyhén nedves konyharuhába, és így tegyük be a hűtőbe. Kétszer annyi ideig tartja így a frissességét.

11. Maradjon roppanós

A fejes saláta nagyon gyorsan bebarnul és megszikkad, hogy ezt megakadályozzuk próbáljuk ki ezt a trükköt: a salátát tegyük egy légmentesen zárható műanyagdobozba, majd a tetejét spricceljük le vízzel, és így tegyük a hűtőbe.

12. Ne mossuk le őket

A baktériumok és szennyeződések eltüntetése érdekében javasolt a zöldségeket és gyümölcsöket mindig megmosni. Ez egy örökérvényű tanács, azonban nem mindegy mikor! Mindig csak közvetlen fogyasztás vagy főzés előtt tegyük, ugyanis a víz eltávolítja a természetes védőrétegüket, így sokkal hamarabb rohadnak meg.

13. Ne tároljuk a hűtőben

A paradicsomot, uborkát, paprikát és hagymát a hűtő helyett inkább szobahőmérsékleten érdemes tárolni. Furcsán hangzik, de ellenkező esetben gyorsabban fonnyadnak meg. Ha azt látjuk, hogy már el kéne fogyasztani, de nincs kedvünk főzni, akkor dobjunk össze belőlük egy fogyókúrás gyors salátát vagy akár egy rántottát is felturbózhatunk velük.

14. Felszeletelt zöldség

A felszeletelt zellert, répát, retket tovább frissen tarthatjuk, ha egy vízzel töltött befőttesüvegbe tesszük őket, majd így mehet be a hűtőbe.

15. Külön tartsuk

A burgonyát a és hagymát mindig külön tartsuk, ugyanis a hagyma sokkal hamarabb hajtásnak indul a krumpli mellett, amitől ehetetlenné válik.

https://cdn.borsonline.hu/2023/04/As1axGGYynBTpkNrjI86VPv3rYDD25HBhgtiZUC_RuE/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNhNmQwN2U5NjlhMjQyZjBiNzhmYTM2YTZiYzU4OGM2.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Ki ne dobd a tojáshéjat! 7 tipp, miként használható a konyhán kívül

Hihetetlen, mi mindenre lehet használni.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157397_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai végjáték a Magyar Kupa elődöntőjében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713939010
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154737_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153341_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157014_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27375_resized.jpg?avcount=1713939010
origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152291_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713939010
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713939010
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött