Ezeket a különleges húsvéti finomságokat még nincs késő elkészíteni! A család kedvence lesz

életmód
PUBLIKÁLÁS: 2023. április 09. 09:30
Húsvétkor szinte mindenkihez érkeznek vendégek. Akár nagyobb vendégsereget várunk, akár szűk családban ünneplünk édes sütikkel, sós falatokkal készülünk. Az alábbi finomságok nem csak a locsolók kedvencei lesznek.

Tojáslikőrös tiramisu

Elkészítési idő: 20 perc

  • 120 ml hideg habtejszín
  • 300 g mascarpone
  • 120 ml tojáslikőr + 3 evőkanál
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 16 db babapiskóta
  • kb. 150 ml presszókávé
  • 40 g fehér csokoládé és színes csokoládé tojások a díszítéshez
  1.  A hideg habtejszínt verjük habbá. A mascarponét keverjük simára a 120 ml tojáslikőrrel és a porcukorral, majd forgassuk hozzá a tejszínhabot.
  2. A kihűlt kávét keverjük össze a 3 evőkanál tojáslikőrrel, majd mártogassuk meg benne a félbetört babapiskótákat. Rétegezzük a krémmel együtt 4 desszertes pohárba, és tálalásig tegyük hűtőbe a desszertet.
  3. A fehér csokoládét vágjuk durvára, és szórjuk meg vele a desszertek tetejét. Végül díszítsük csokitojásokkal.

Tipp: Fehér csokoládé helyett kakaóporral is díszíthetjük a tiramisu tetejét.

Fekete-erdei sonkás csavart rudak

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 50 g tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag konyhakész, hűtött, sütőpapírra tekert leveles tészta (270 g)
  • 6 csík (kb. 70-75 g) fekete-erdei sonka
  • 1 db tojás a kenéshez
  1. A tejfölt keverjük simára a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kevés sóval. A leveles tésztát tekerjük ki, és egyenletesen kenjük meg vele a tészta felületét.
  2. A sonkaszeleteket hosszában vágjuk ketté, és rakjuk ki a tészta hozzánk közelebb eső felét a velük úgy, hogy a csíkok között hagyunk pár mm helyet. A tészta másik oldalát hajtsuk a sonkás oldalra, majd a sonkacsíkok mentén szeleteljük fel.
  3. Az így kapott csíkok két végét fogjuk meg, és csavarjunk rajtuk 2-3-at ellentétes irányban.
  4. Tegyük a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe, és a tetejüket kenjük le egy kevés vízzel hígított felvert tojással. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre.

Tipp: A tejfölbe belekeverhetünk egy kevés csemege reszelt tormát.

Csokis babka

Elkészítési idő: 30 perc + kelesztési, sütési idő

Hozzávalók (2 darabhoz):

  • A tésztához:
  • 1/2 kocka élesztő
  • kb. 250 ml tej
  • 50 g cukor
  • 500 g liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 100 g olvasztott vaj vagy margarin

A töltelékhez:

  • 80 g vaj vagy margarin
  • 120 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál cukor

A sziruphoz:

  • 50 g cukor
  1. Az élesztőt morzsoljuk bele 100 ml meglangyosított tejbe. Adjunk hozzá a cukorból egy kávéskanálnyit, majd hagyjuk felfutni.
  2. A liszthez adjuk hozzá a többi cukrot, a tojássárgájákat, az olvasztott, de nem forró zsiradékot és a felfuttatott élesztőt, majd kezdjük el összegyúrni. Közben apránként adagoljuk hozzá a többi langyos tejet. Dagasszuk sima felületű tésztává, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a duplájára.
  3. A töltelékhez egy lábasban olvasszuk össze a vajat vagy margarint az összetördelt étcsokoládéval, a kakaóporral és a cukorral. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
  4. A megkelt tésztát osszuk két egyenlő részre, és nyújtsuk egy-egy kb. 3 mm vastag téglalappá. Körben egy kis üres peremet hagyva kenjük meg a csokoládés krémmel, majd egyik hosszabbik oldaluktól indítva tekerjük fel, az illesztéseket óvatosan nyomkodjuk össze.
  5. A kalácsok megformázása: vegyük magunk elé az egyik hengert, és vágjuk hosszában ketté. A két darabot x-alakban tegyük egymásra, és tekerjük össze. Helyezzük közepes méretű, sütőpapírral bélelt vagy zsiradékkal kikent, téglalap alakú formába, és letakarva kelesszük még 15 percet. Hasonlóan készítsük el a másik kalácsot is. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt süssük készre.
  6. Közben a sziruphoz a cukrot egy kis lábasban, 100 ml vízzel melegítsük össze, és főzzük pár percet, amíg hígabb szirupot kapunk. Kenjük át vele a forró kalácsok tetejét, és hagyjuk a formában kihűlni. Szeletelve tálaljuk.

Tipp: Mielőtt feltekerjük a a krémmel megkent tésztát, megszórhatjuk egy marék durvára vágott mandulával vagy dióval.

Sonkakrémes képviselőfánk

Elkészítési idő: 40 perc + sütési, hűlési idő

Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):

  • A tésztához:
  • 40 g vaj vagy margarin
  • 125 ml víz
  • 2 nagy csipet só
  • 60 g liszt
  • 2 db tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor

A töltelékhez:

  • 350 g főtt sonka
  • 200 g tejszínes krémsajt
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál reszelt torma (csípős)
  • aprított snidling a díszítéshez
  1. Egy lábasban olvasszuk össze a zsiradékot, a vizet és a sót. Amikor már egynemű, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá a lisztet. Tegyük vissza a tűzre, és keverjük addig, amíg a tészta elválik az edény falától, összeáll gömbbé, és az alja sercegni kezd.
  2. Húzzuk le a tűzről a lábast, és habverővel dolgozzunk bele egyesével a két tojást. Várjuk meg, amíg a tészta langyosra hűl, majd keverjük hozzá a sütőport is.
  3. Egy nagyobb sütőtálat töltsünk meg félig vízzel, és tegyük a sütő aljába. Ezzel együtt melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  4. A masszát töltsük habzsákba, és nyomjunk belőle diónyi adagokat egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre (hagyjunk köztük helyet). A fánkokat süssük 20 percig, majd mérsékeljük 160 °C-ra a hőmérsékletet, és süssük további 10-15 percig. Kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyitott ajtó mellett hagyjuk 10 percet hűlni a fánkokat. Ezután a tetejüket vágjuk le recés késsel.
  5. A sonkát vágjuk néhány szeletre, majd tegyük késes aprítóba, és törjük össze. Adjuk hozzá a krémsajtot, a mustárt és a tormát, majd az egészet törjük krémesre. Töltsük habzsákba, és nyomjuk a képviselőfánkok üregébe, szórjuk meg aprított snidlinggel, végül tegyük vissza a fánkokra a kalapokat.

Tipp: A fánkokat úgy is megtölthetjük, hogy fél adag sonkakrémet töltünk mindegyikbe, arra pedig krémsajtot kanalazunk.

Tükörtojás szelet

Elkészítési idő: 20 perc + sütési, hűlési idő

Hozzávalók (12 szelethez):

  • A tésztához:
  • 3 db tojás
  • 200 g cukor
  • 150 g tejföl
  • ½ biocitrom lereszelt héja
  • 200 g liszt
  • ½ tasak sütőpor

A krémhez és a tetejére:

  • 750 g krémes túró
  • 120 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 12 db felezett sárgabarackbefőtt
  1. A tésztához a tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük fel kemény habbá. A tojássárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral, majd adjuk hozzá a tejfölt és a citromhéjat.
  2. A lisztben vegyítsük el a sütőport, keverjük a tojásos masszához, végül óvatosan, spatulával forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot is.
  3. A tésztát simítsuk egy kb. 20x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe. Toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük készre kb. 25-28 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük). A kész tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A krémhez a túrót keverjük ki a kétféle cukorral, és simítsuk a tészta tetejére. A barackbefőttet alaposan csepegtessük le, és helyezzük a túrókrémre. A barackok mentén szeleteljük fel a süteményt.

Tipp: Ha a tészta felpúposodik sütés közben, miután kihűlt, kenyérvágó késsel vágjuk egyenesre.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.