Fogyás

Hat dolog, amin bármelyik diéta zátonyra fut

Létrehozva: 2022.07.04.

Ezekre érdemes odafigyelni, különben hiába diétázunk.

Forrás: Pixabay

Ki gondolná, hogy van hat olyan tényező, amikre oda kell figyelni, ha az ember diétára, fogyásra adja a fejét? Egy amerikai szakértő, dr. Lauryn Lax összeszedte a leggyakrabban elkövetett hibákat, aminek bármelyike kudarcot okozhat. Viszont ha ezeket kiküszöböljük, garantáltan sikeres lesz a diéta! Na de melyek ezek?

Nem eszel elég zsírt

Vannak olyan diéták, amelyek kizárják vagy nagyon korlátozzák a zsírokat. Ezek az összes kalóriát szénhidrátokkal helyettesítik, ami miatt a vércukorszint hullámzik. Ez pedig hatással van a stresszhormon - kortizol - termelésére. És ha ebből sok van, akkor a testzsír raktározódik, és nem ég. Minden étkezéshez érdemes ezért egészséges zsírokat fogyasztani!

Nem számolod bele a szénhidrátokat

A szénhidrátok nem ellenségek! Ha például túl kevés zöldséget fogyasztunk, a rostokat is kiiktatjuk az étkezésből, amitől felborul az emésztés és az anyagcsere. A fogyókúrázók mindig azt kérdezik, melyik a jobb diéta? Az alacsony zsírtartalmú vagy az alacsony szénhidráttartalmú? Erre nincs jó válasz. A lényeg, hogy a két tápanyag egyensúlyban legyen.

Zöldségek
Az egyensúly a legfontosabb!  Fotó: Pixabay

Számokat számolsz a színek helyett

A testünk nem lát számokat, tápanyagokat viszont annál inkább! Sokan belefutnak abba a hibába a kalóriaalapú étrenddel, hogy ragaszkodnak a számokhoz, a mérleghez, és nem azt figyelik, mennyi tápanyag van az ételben, és hogy az anyagcsere hogy reagál erre. Általánosságban elmondható, hogy minél kevesebb szín van a tányérunkon, annál kevesebb tápanyagot viszünk be a szervezetbe. A sok színes zöldségtől, gyümölcstől, alapvető fehérjéktől a szervezetünk életre kel, és kivonja a vitaminokat, antioxidánsokat, hogy a testünk pörögjön.

Túl sokat stresszelsz az étrenden

A stressz minden betegség oka, de a makacs testzsír is az ő számlájára írható. Már a kisebb, napi stresszfaktorok is veszélyeztetik az anyagcsere egyensúlyát. De ha a szervezeted folyton fenyegetve érzi magát, a kortizol szintje (aminek egyensúlyban kell lennie a zsírleadáshoz) magas lesz, a zsír pedig rajtad marad. Az utolsó dolog, amit a tested tenni akar, amikor "a túlélésért küzd", a zsírégetési protokoll betartása.

Gyümölcsök
Ne stresszeld túl a diétát!  Fotó: Pixabay

Nem figyelsz az étkezéseidre

Kutatások szerint az étkezések közbeni szokások beépítése segít a kortizol és a hasi zsír csökkentésében. Például, rágd meg az ételt teljesen. Kapcsold ki a tévét, telefont, amíg eszel. Mérd fel, mennyire vagy éhes. Figyeld magad, melyik étel milyen érzést kelt benned. Ne edd mindennap ugyanazt! Vigyél be sokféle tápanyagot valódi élelmiszerekből.

Nem állítottad át a gondolkodásmódodat

A legjobb tanács: ne kizárólag a zsírégetés legyen a célod! A zsírvesztés egy eszköz ahhoz, hogy valamit mást is elérj, amit igazán szeretnél! Tűzz ki célokat a mérlegen túl. Ha nem csak a számokra koncentrálsz, akkor fordítasz a legtöbbet a gondolkodásodon. Igen, mindig lesz, aki szebb, fittebb vagy karcsúbb nálunk. De te ne ezt nézd. Találd meg a békédet önmagaddal, és az étellel. Ha ez megvan, kevesebb lesz benned a stressz, jót teszel a bélrendszereddel és az emberi kapcsolataid is javulni fognak.

(via

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek