Koronavírus

Van, aki 30 métert sem tud megtenni, elenyésző a teljes felépülés Covid után

Bors

Létrehozva: 2022.05.04.

A Covid miatt kórházba kerültek mindössze 29 százaléka épül fel teljesen egy éven belül egy friss tanulmány szerint. Erre figyeljünk, ha átestünk a betegségen!

Ugyan még mindig indokolt az óvatosság, ha valaki megfázás-jellegű tüneteket észlel magán, így érdemes egy gyorstesztet elvégezni, különösen akkor, ha utazni készül, vagy olyan embert tervez meglátogatni, aki a veszélyeztetett csoportba tartozik. Az Egyesült Államokban ugyanakkor már egyértelműen az új omikron-alvariáns, a BA.2 lett a domináns mutáció. Április közepén például már az új koronavírus-fertőzöttek 74 százalékánál ezt a változatot mutatták ki. Bár még vizsgálják az új alvariánst, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ szerint valószínűleg nem okoz súlyosabb betegséget, mint elődje, a kevésbé fertőzőképes BA.1, vagy a delta mutáció.

Hála az oltásoknak, a koronavírus-járvány, úgy tűnik, lassan lecseng, ám a helyébe hosszú távú hatások lépnek. Fáradtság, izomfájdalom, rossz alvás és légszomj – egy új tanulmány szerint a covid után is sokáig fent maradnak bizonyos tünetek, és csak a betegek 29 százaléka gyógyul fel teljesen a vírus okozta mellékhatásokból egy év alatt.

A nőket hosszabb távon sújtja

A Leicesteri Egyetem kutatóiból álló csoport tanulmánya szerint a nők, és azok, akik túlsúlyosak, jobban megszenvedik a koronavírus hatásait. A vírus miatt kezelt emberek tömegei szenvednek még mindig olyan tünetektől, mint a fáradtság, izomfájdalom, rossz alvás és légszomj – vélik a szakértők, akik arra is kitértek, a jövőben is sok problémát fog még okozni a koronavírus utóhatása.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt két évben több mint 750 000 embert szállítottak kórházba az Egyesült Királyságban Covid-19 miatt, kutatásunkból egyértelműen kiderül, hogy ennek a betegségnek az öröksége hatalmas – mondta a jelentési egyik szerzője.

A kutatók szerint emiatt a Covid egy elterjedt, hosszú távú betegséggé is alakulhat a jövőben, hatékony kezelések híján. A tanulmány több mint 2000 olyan ember felépülését követte nyomon, akiket kórházban kezeltek Covid-19 miatt.

– Azt találtuk, hogy a Covid-19 miatt kórházba került embereknek mindössze 25%-a gyógyult meg teljesen öt hónappal a hazabocsátásuk után, ez az arány egy év után csak kis mértékben – 29%-ra – nőtt – tette hozzá Rachael Evans.

Ezen felül míg a férfiak nagyobb arányban szorultak lélegeztetésre, de a gyógyulásuk hamarabb is következett be, mint a nőknél. Jelenleg azonban nincsenek speciális terápiák, a tanulmány szerzői szerint azonban sürgősen szükség lenne ezekre.

Van, aki sétálni sem tud

A kutatók a hosszú távú Covid szívvel kapcsolatos tüneteinek kezelését szintén tesztelik. Koronavírus-fertőzést követően az emberek 5-80 százalékánál jelentkeznek hosszú távú tünetek – mutattak rá az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ becslései. Az elhúzódó tünetek és szövődmények listája egyre nő – ezeket nevezik gyűjtőnéven hosszú Covid-nak. Leggyakoribb tünetei a légszomj, a fáradtság és az „agyi köd”. Egyes embereknél a panaszok közvetlenül a vírusfertőzés után, míg másoknál hetekkel vagy hónapokkal később jelentkeznek.

Woman,Working,In,The,Office,And,Having,Difficulties,Breathing,With
Fáradtság, légszomj, agyi köd a leggyakoribb hosszú távú tünet  Fotó: Shutterstock

A gyors szívverés, a légszomj és a fáradtság a fő tünetek azon, hosszú Coviddal küzdő betegeknél, akiket a klinikán kezelnek – hívta fel a figyelmet dr. David B. Landers, a Hackensack Meridian Health Hackensack Egyetemi Orvosi Központ kardiológusa.

A súlyosság azonban változó. Egyesek 30 métert sem tudnak sétálni, másoknak pedig csak időszakosan jelentkeznek a tünetei, például ha olyasmit csinálnak, ami nagy erőfeszítést igényel. A páciensek egy része súlyos betegséggel küzdött koronavírus fertőzése idején, mások enyhe panaszokat tapasztaltak.

Mire figyeljünk fel?

A poszt-COVID szindróma tünetei közül tüdőérintettségre utaló legfontosabb tünetek a fennálló nehézlégzés, a mellkasi fájdalom és a köhögés. Ezek hátterében a tartós gyulladás okozta tüdőszöveti és kislégúti károsodások állnak, melyet a mellkasi és légzőizmok átmeneti vagy maradandó gyengesége is kísérhet. Ha ezek valamelyikét észleli magán, jobb felkeresni a háziorvost, kivizsgálás céljából, amit poszt-COVID ellátóhelyen tudnak majd megtenni – írja a webbeteg.hu.

Szédüléses panaszok esetén és ha gondolkodást lassabbnak, tompábbnak érezzük, kúraszerűen B1-, B6-, B12-vitaminokat tartalmazó komplex készítményt érdemes szedni. Ez a vitaminkomplex szintén javasolt szaglás- és ízvesztés, nem múló ízlelés- és szaglászavar esetén is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083755_auto_resized.png
origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711672812
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17078877_auto_resized.jpg
vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088272_auto_resized.jpg
ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091966_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711672812
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089846_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711672812
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/JmHfTibHr1n8GMOthOqKbLlYRwMklrpXPyMmnp3NQaQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZjk5NmE0ZWQ2YzRmMGViYjQwMmM3N2Y3ZTllMmIz.jpg
Ezo

Hétfőn érkezik a telihold, ez a négy csillagjegy már ma érezheti a hatását

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/nYMsw4zKCvYAZ6pQY_UmjgNi8htapMVwcLVH1IQzkbA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E4NTk4MmYxNDU4YTRhMTJhOTVmMmVkY2FmNjg5NGEz.jpg
Ezo

Ősi tudás tárul fel: ezt árulja el rólad az atlantiszi horoszkóp