Koronavírus

Egy felfedezés gyökeresen megváltoztathat mindent, amit eddig a Covid elleni védekezésről hittünk

Bors

2022. április 24. vasárnap 12:00

Egy tanulmány kimutatta: a jövőbeli koronavírus-mutációk miatt nem szükséges az újabb variánsokhoz igazítani a vakcinákat.

Forrás: MTI

Dr. Kemenesi Gábor sokszor segítette „konyhanyelven” elmagyarázni a koronavírushoz kapcsolódó igen fontos információkat, tudományos áttöréseket. Most is így tett, ugyanis Facebook-posztjában egy friss tanulmány részleteiről beszélt, aminek a lényege: nem szükséges a vakcinákat az újabb és újabb Covid-variánsokhoz igazítani.

– A harmadik oltással az újabb variánsok ellen is jobb védelmet nyerünk – kezdte a kutató. – A harmadik dózis fontosságáról már sokszor nyilatkoztam. Számos olyan vizsgálat, amely a harmadik dózis hatását mérte, már igazolta annak szükségességét, társadalmi szinten sokkal jobb esélyekkel megúszták a fertőzés káros hatásait a három dózissal rendelkezők. Most, egy friss, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány betekintést ad ennek biológiai hátterébe is.

Fontos tény, hogy a kutatás a jelenleg is használt, tehát eredeti Wuhani vírustörzset alkalmazó vakcinák hatását vizsgálta. Így ezen eredmények alapján egyelőre nem valószínű, hogy vakcinakomponens cserére lenne szükség a közeljövőben (azaz újabb variánsokhoz igazítani a vakcinát).

Dr. Kemenesi Gábor igyekszik közérthetően, a nagy tömegek számára elmagyarázni a vírussal kapcsolatos tudományos kérdéseket  Fotó: Facebook

– Az immunrendszerben az ún. B-sejtek felelősek az antitestek termeléséért, többek között a vírusok megkötésére is alkalmas immunglobulinokról (antitestek) van szó. Ezek a sejtek nem csupán a termelésen, de a vírusellenes antitestek fejlesztésén is dolgoznak.

A vizsgálat megállapította, hogy a harmadik vakcinadózis hatására a B sejtek száma, és az általuk termelt vírusellenes antitestek diverzitása is megnőtt.

Így összességében a tanulmány tudományos magyarázatot ad arra, hogy az eredetileg nem omikron-alapú vakcina harmadik dózisa, hogyan képes mégis az omikron ellenes védelmet növelni. A most feltárt mechanizmus alapján feltételezhetjük, hogy a jövőbeni variánsok ellen is működhet az emlékeztető oltás, a vakcinakomponens cseréje nélkül. Ezt egyébként egy egereken végzett tanulmány is alátámasztotta, ahol omikron-specifikus és hagyományos vakcinakomponens által nyújtott védelmet hasonlítottak össze – jelentős különbség nélkül működtek.

A vizsgálatok mRNS vakcinával történtek, a többi esetében, ahol hasonlóak a tapasztalatok ugyanez a mechanizmus lehet a háttérben. Tehát, aki még nem tette, mihamarabb vegye fel a harmadik dózist, a vírus változása továbbra is kiszámíthatatlan – fontos a vakcinák által nyújtott védelem megfelelő szinten tartása – olvasható Kemenesi Gábor írásában.

Ezt ne hagyd ki!

Nagyon jó hírt kaptak a magyarok a koronavírussal kapcsolatban

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Halottaskocsi ment neki egy villamosnak Budán

origo.hu

Félmeztelenül, egy szál tangában ment ki a kertbe a színésznő - fotók

borsonline.hu

Váratlan fordulat az inárcsi édesanya eltűnésével kapcsolatban, súlyos dolgokat állít az exe

vg.hu

Kimerültek a kvóták, akadozik Kalinyingrád ellátása

metropol.hu

Itt a teljes lista, ők fogják énekelni az Omega slágereket

hirtv.hu

Meghalt egy kislány a bölcsődében, a biztonsági kamera felvette a tragédiát

mandiner.hu

Pókember kötögetett a Budapestre tartó repülőn

borsonline.hu

Rendőrök lepték el a székesfehérvári kórházat, sokkoló dolog történt

borsonline.hu

Tragédia történt az aquaparkban, meghalt egy 11 éves kislány

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

Horror

Facebookra posztolt a vérrel borított nő: Megöltem a gyerekeimet

Ítélet

Drámai pillanatok, zokogott a tárgyaláson a Londonban meggyilkolt Ágnes magyar szerelme