zöldség, gyümölcs, zöldségek, gyümölcsök

Lerántjuk a leplet a tökéletes tavaszi menüről

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. április 24. 11:00
A zsenge zöldborsó, a friss eper, vagy a spenót már ott kelleti magát a zöldségespultokon, ideje hát olyan menüt tervezni a vasárnapi asztalra, amely magában foglalja ezek csábító ízeit.

Leves

Hagyományos zöldborsóleves

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg friss zöldborsó * 1 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 1 hagyma * 1 csokor petrezselyem * 1 l zöldség alaplé * 2 ek olaj * 1 ek liszt * 1 mk édesnemes pirospaprika * 4 dkg száraztészta

Zöldborsóleves  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A répát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk, a hagymát egyben hagyjuk, a petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A borsót, a répát, a zöldséget, a hagymát az alaplében feltesszük főni lefedve, lassú tűzön, amíg megpuhulnak a zöldségek.

Az olajat felforrósítjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felengedjük kb. 3 dl vízzel, csomómentesre elkeverjük, és a levesbe öntjük, azaz berántjuk vele. Sóval, borssal ízesítjük. A levesbe szórjuk a tésztát, és kb. 5 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a petrezselyemmel, 10 percig állni hagyjuk, és utána tálaljuk.

Főétel

Színes csirkenyársak

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (4 személyre): 4 csirkemellfilé * 1 piros kaliforniai paprika * 1 sárga kaliforniai paprika * 4 hagyma * só, bors * grill fűszerkeverék * olívaolaj

Csirkenyársak  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A mellfiléket hosszában kettévágjuk, majd keresztirányban 2 centis kockákra szeleteljük. Grill fűszerkeverékkel, sóval, borssal megszórjuk, olajjal meglocsoljuk, jól összekeverjük, majd 2-3 órát (vagy egy egész éjszakát) állni hagyjuk. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük. A bepácolt csirkét kivesszük a pácból, a visszamaradt lében megforgatjuk a zöldségeket, majd váltakozva hurkapálcákra vagy nyársakra húzzuk, a végére mindig hagyma kerüljön. Grillserpenyőben vagy sütőben megsütjük.

Desszert

Epres gyümölcstorta

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre): 3 tojás * 12 dkg liszt * 1 csipet só * 13 dkg cukor * 1/2 dl napraforgó olaj * 1/2 csomag sütőpor * diónyi vaj * 1 csomag vaníliapuding * 5 dl tej * 3 ek kristálycukor * 20 dkg friss eper * 1 csomag piros tortazselé

Gyümölcstorta  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a sót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben hozzáadagoljuk a cukrot. A tojássárgájákat kikeverjük, fellazítjuk egy kis tojáshabbal, majd az egészet óvatosan összekeverjük, és keverés közben hozzácsurgatjuk az olajat, majd a lisztes keveréket a masszába forgatjuk. A 28 centis gyümölcstorta formát alaposan kikenjük vajjal, majd kilisztezzük. Ezután beleöntjük a piskótamasszát, majd 180 C fokra az előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Amíg sül a piskóta, megfőzzük a pudingot a csomagoláson jelzett utasítások alapján, majd hagyjuk kihűlni. A kisült tésztát is hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára borítjuk. Rákanalazzuk a pudingot, majd kirakjuk friss eperrel, végül a tetejére öntjük a felfőzött, piros tortazselét.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.