Fehérbor dobja föl a hagymalevest – hétvégi menü

Fehérbor dobja föl a hagymalevest – hétvégi menü

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. július 04. 13:00
Egy kis fehérbor a levesbe, sör a sertéssültbe, csak hogy felturbózza az ízét. Mivel ezek a főzés során elpárolognak, a gyerekeknek is bátran feltálalható.
Bors

Leves

Sokhagymás krémleves baconnel és kakukkfüves kenyérkockákkal 

Elkészítési idő: 50 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg póréhagyma * 3 fej vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * 1 csokor újhagyma * 10 dkg vaj * 150 ml száraz fehérbor * 1 l zöldségleves-alaplé * só, őrölt fekete bors * őrölt szerecsendió * 2 ek étkezési keményítő. A tálaláshoz: 10 dkg szikkadt kenyér * morzsolt kakukkfű * 2 ek olaj * 10 dkg bacon * 5 dkg ementáli sajt

Elkészítés: Karikázzuk fel a megtisztított póré-, vörös- és fokhagymát, továbbá az újhagyma fehér részét. Olvasszuk meg a vajat, és kezdjük el párolni rajta a pórét. Amikor már kezd megpuhulni, adjuk hozzá a vöröshagymát, és pároljuk együtt további néhány percig. Keverjük hozzá a fok- és az újhagymakarikákat, öntsük fel a borral, és nagy lángon főzzük addig, amíg az összes alkohol elpárolog. Öntsük fel az alaplével, és forraljuk fel. Ízesítsük egy kevés sóval, borssal, valamint őrölt szerecsendióval, majd kis lángon főzzük tovább, amíg a hagymák teljesen megpuhulnak. Csorgassuk a levesbe a kevés hideg vízzel simára kevert étkezési keményítőt, azután forraljunk rajta egyet. Végül húzzuk le a tűzről, és pürésítsük botmixerrel. A kenyeret vágjuk kockákra, és hintsük meg morzsolt kakukkfűvel. Serpenyőben hevítsük fel az olajat, és pirítsuk meg rajta a felkockázott bacont. Azután pirítsuk meg a visszamaradt zsiradékon a kenyérkockákat. Ezekkel, és a lereszelt sajttal, az újhagyma felkarikázott zöldjével tálaljuk a levest.

Tipp: Minél alacsonyabb hőfokon főzi a levest, annál ízletesebb lesz a végeredmény.

Főétel

Sörös-mézes karaj krumplifánkkal

Elkészítési idő: 75 perc. Nehézségi fok: ****

Hozzávalók (4 személyre): 8 szelet csont nélküli sertéskaraj * só, frissen őrölt bors * liszt * 2 ek olaj * 1 nagy fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 250 ml világos sör * 3 ek mustár * 1 ek méz * snidling a díszítéshez. A krumplifánkhoz: 30 dkg burgonya * 1 tojás * 5 dkg tejföl * 5 dkg liszt * ½ tk sütőpor * só * olaj a sütéshez 

Elkészítés: A hússzeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd hintsük meg egy kevés liszttel. A felhevített olajon süssünk rájuk kérget oldalanként 1-1 perc alatt. Ezután vegyük ki a húsokat, és szórjuk a serpenyőbe a megtisztított, félkarikára vágott vörös- és fokhagymát, pároljuk meg. Öntsük fel a sörrel, forraljuk fel, adjuk hozzá a mustárt és a mézet, forgassuk össze. Tegyük vissza a hússzeleteket, fedjük le, és lassú tűzön pároljuk puhára, ezalatt a sörös szaft is besűrűsödik. A burgonyát mossuk és hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd főzzük puhára. Szűrjük le, még melegen törjük át, majd adjuk hozzá a tojást, a tejfölt, a lisztet, a sütőport és egy kevés sót. Dolgozzuk össze, ragacsos állagú masszát kell kapnunk. Egy kis lábasban forrósítsuk fel az olajat. Szaggassunk a tésztából kis fánkokat, forgatva süssük mindet aranybarnára, tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre. A kész karajszeleteket tálaljuk a sörös-mézes mártással és a burgonyafánkokkal, hintsük meg aprított snidlinggel.

Tipp: Ha a sörös mártás túl kesernyés, adjon hozzá még egy kevés mézet.

Desszert

Csokis cake pop

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (20 darabhoz): 3 tojás * 6 dkg kristálycukor * 1 csipet só * 6 dkg liszt * 1 dkg cukrozatlan kakaópor. A krémhez: 100 ml habtejszín * 1 csipet só * 1 ek instant kávépor * 10 dkg étcsokoládé (60% kakaótartalmú) * 2 ek málnalekvár. A mázhoz: 40 dkg fehér csokoládé. A díszítéshez: színezett csokitörmelék * cukorgyöngy 

Elkészítés: A piskótához egy nagy tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral és a sóval. Szitáljuk másik tálba a lisztet és a kakaóport, majd óvatosan forgassuk a tojáshoz. Keverjük csomómentesre. Simítsuk a tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 180 fokos sütőben 10-15 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Közben a krémhez melegítsük meg a tejszínt a sóval és a kávéporral. Ha a kávé feloldódott, öntsük a keveréket a felaprított étcsokoládéra, és keverjük simára. A kihűlt tésztát tépkedjük apróra. Dolgozzuk a kihűlt krémhez a lekvárral együtt. Az egészet alaposan gyúrjuk össze, hogy formázható masszát kapjunk. Készítsünk belőle diónyi gömböket. Mártsuk a nyalókapálcikák egyik végét a felaprított és vízgőz felett megolvasztott fehér csokiba, majd szúrjuk a pálcákat a tésztagolyókba. Tegyük a hűtőbe egy kis időre. Ezután mártsuk meg a gombócokat is a csokiban. Tegyük mindet sütőpapírral bélelt tepsire, díszítsük ki a nyalókákat, majd ismét kerüljenek a hűtőbe, hogy megdermedjenek. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.