Test és lélek

Gluténmentes karácsony: borleves, csülök lencsével és gesztenyegolyó a menüben

Bors

Létrehozva: 2020.12.16.

Gluténérzékenyként a hétköznapi élet nem sétagalopp: minden nap meg kell tervezni előre a napi menüt, végig kell gondolni hol van lehetőség étkezni. A legnagyobb kihívást talán a különböző rendezvények és családi összejövetelek jelentik. Ugyan az idei év vége nem a hatalmas bulikról fog szólni, de kisebb baráti, családi vacsorák megvalósulhatnak, és ezeket egy kis odafigyeléssel mindenki számára még élvezetesebbé tehetjük.

Forrás: https://glutenmentesizlik.com/

Itt az év vége, a cégés rendezvények, a családi összejövetelek időszaka. Az ételektől, desszertektől roskadozó asztalok, vidám, felszabadult beszélgetések melletti falatozások, iszogatások, jókedvű koktélozás jellemzik az összejövetelt majdnem mindenki számára. Szinte minden ilyen rendezvényen van legalább egy valaki, aki úgy érzi, ő nem illik oda, kilóg a társaságból, iszogatja a mentes vizét, vagy esetleg egy pohár bor felett messziről nézegeti a bőséges tálakat. Távolról méricskéli, melyik fogás mentes vajon a gluténtől. Ha találna is megfelelő falatokat, rögtön felmerül a következő gondolat: ki nyúlt bele morzsás kézzel?!

Ha nem tudja, hogy gluténérzékeny-e, itt elolvashatja a 8 meglepő tünetet, ami a betegséget jelezheti.

Felhőtlen családi vacsora

Kohári Éva, gasztroblogger osztotta meg a saját tapasztalatait és tanácsait a témában

Gluténérzékenyként nincs könnyű helyzetünk, ha nem otthon eszünk. Amikor rendezvényre, buliba vagyunk hivatalosak, a táskánk mélyén mindig rejtegetünk hamuba sült pogácsát, természetesen gluténmenteset. Rettenetesen ciki elővenni a saját főztünket a táska mélyéről és persze ilyenkor jönnek a kéretlen kérdések, és a „szakértői” tanácsok:

* te tuti már megint fogyózol, ennyire hatástalan?

* szedjél nyugodtan a levesből, majd a tésztát otthagyod!

* isteni ez a torta, legalább a krémjéből egyél, abban nincsen liszt!

* szívesen meghámozom neked a rántotthúst!

* azért az gáz, hogy soha nem eszed meg a főztömet!

A gluténérzékenység nem vicc és nem divatos hóbort

– Mi, érintettek naponta sok órát töltünk a konyhában, csomagoljuk a tízórait, ebédet, az uzsonnát magunknak, a gyerekeinknek. Gondoskodunk arról, ha útközben megéhezünk, legyen nálunk vésztartalék. Nem ugorhatunk be egy sarki pékségbe harapnivalót venni. A munka és a család mellet iszonyatosan sok időt vesz el az életünkből, hogy megsüssük a mindennapi kenyerünket, elkészítsük a szülinapi tortákat, az óvodai/iskolai/munkahelyi rendezvényekre a pogácsát, édes nasikat. Ezt elfogadjuk, hiszen nincs választási lehetőségünk, együtt kell élni az állapotunkkal. Amit viszont nem lehet elfogadni és megszokni, az a kirekesztettség, a kiközösítettség érzése. Amikor egy-egy ovis fotón látom, hogy minden gyerek fülig majszos a csokitortától, az én gyerekem pedig jobb híján eszi a becsomagolt száraz kekszet, mert elfelejtettek szólni, hogy buli lesz. Ezt egy anya nagyon nehezen tudja feldolgozni – mondta Kohári Éva.

szemIéletváltásra van a legnagyobb szükség

Itt merül fel a kérdés, ez rendben van így? Mit lehetne tenni ez ellen, lehet e tenni valamit? Céges rendezvények előtt elég lenne egy gyors felmérést végezni, összegyűjteni ki, milyen diétára szorul. Családon belül a helyzet talán még egyszerűbb, de a legfontosabb szabályokat mindenkinek meg kell tanulni, mielőtt gluténmentes főzésre adja a fejét.

* * *

A BorsOnline szerkesztősége ehhez azt is hozzátenné: mindezen már csak azért is érdemes, sőt muszáj elgondokozni, mert – mint korábban megírtuk – egy kutatás szerint agykárosodást is kozohatnak a tésztafélék az arra érzékenyeknél.

Gluténmentes borleves

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 fő részére: 1 liter félédes / édes fehérbor * 1 rúd fahéj * 4 db szegfűszeg * 1 db csillagánizs * 2 db szegfűbors * 4 db M-es méretű tojássárgája * ½ citrom leve * 4-6 evőkanál cukor

Tetejére: 200 ml tejszín * 1 csipet fahéj

Elkészítés: A bort a fűszerekkel, a citrom levével forraljuk fel. A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral. A habos tojáshoz folyamatos keverés mellett csurgassuk a bort. Nagyon fontos, hogy ne a tojást keverjük a forró borhoz, mert rögtön megsül és borban sült rántottát ehetünk. Tegyük vissza a levest a tűzhelyre és közepes hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg egy kissé besűrűsödik. A tejszínt a fahéjjal verjük kemény habbá. A levest fogyaszthatjuk melegen és hidegen egyaránt habgaluskával tálalva.

Allergének: tojás; tej

TIPP: tejmentes diétában a tejszín helyett használjunk nyugodtan növényi tejszínt

Gluténmentes sült csülök

Elkészítési idő: 3,5 óra

Hozzávalók 4 fő részére: 1 kg csont nélküli csülök * 3 fej vöröshagyma * 5-6 gerezd fokhagyma * 2 teáskanál mustár * 2 evőkanál zsír * Ízlés szerint só * Ízlés szerint őrölt feketebors * 3-4 szem borókabogyó * 2 db babérlevél * 200 ml víz

Elkészítés: A csülköt mossuk meg, vágjuk 4 egyenlő részre. Dörzsöljük be sóval, szórjuk meg borssal. Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki zsírral, fektessük rá bőrrel lefelé a csülök darabokat. A megtisztított hagymát vágjuk karikára és fedjük be vele a hús darabokat, tegyük mellé a fokhagyma gerezdeket. A vízben oldjuk fel a mustárt, sózzuk és öntsük a tepsibe. Szórjuk hozzá a borókabogyót és a babérleveleket. A tepsit fedjük le alufóliával és 160 fokon süssük kb. 2 órát. Ha a hús megpuhult, vegyük le a fóliát és pirítsuk ropogósra, közben gyakran locsoljuk meg a szaftjával nehogy kiszáradjon. Hagyományos sörrel senkinek ne jusson eszébe locsolgatni, de gluténmentes sört opcionálisan használhatunk erre a célra.

TIPP: A megsült csülköt tálalhatjuk hidegen és melegen egyaránt a lencsesaláta mellé.

Gluténmentes lencsesaláta

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók 4 fő részére: 300 g gondosan átválogatott lencse * sós víz a lencse főzéshez * 2 db babérlevél * 1 fej lilahagyma * 500 ml hideg víz * 3 evőkanál cukor * 1,5 evő 10%-os ecet * 1 kávéskanál só * 300 g tejföl * 2-3 evőkanál majonéz * 1 kávéskanál mustár

Elkészítés: A lencsét használat előtt alaposan válogassuk át, mossuk meg, legyünk Hamupipőkék, mert nagyon sok esetben találhatunk benne ismeretlen eredetű gabona szemeket, de akár kavicsot is. Érdemes főzés előtt kb. 1 órára vízbe áztatni, így sokkal hamarabb puhára fő. Bő, enyhén sós vízben, babérlevél kíséretében főzzük puhára a lencsét, majd szűrjük le. Készítsük el az „áztatólét”: a hideg vizet keverjük össze a sóval, ecettel és a cukorral. A hagymát vágjuk egész vékony csíkokra, enyhén sózzuk meg, hagyjuk állni pár percet, majd nyomkodjuk ki. Tegyük az ecetes lébe a hagymát és a leszűrt lencsét, majd hagyjuk állni legalább 1 órát, de akár ezt előző nap is elkészíthetjük és betehetjük a hűtőbe. A tejfölt keverjük össze a majonézzel és a mustárral. Szűrjük le a lencsét, hagymát és keverjük a tejfölhöz. Ízlés szerint sózzuk ha szükséges.

Tálaljuk a salátát a sült csülök mellé.

Allergének: tej; mustár; tojás

TIPP: tejmentes diéta esetén használjunk növényi tejfölt; tojásmentes diétában tojás nélküli majonézt; a mustárt kiválthatjuk citromlével

Gesztenyés bonbon gluténmentesen

Elkészítési idő: kb. 90 perc

Hozzávalók kb. 30 db-hoz: 80 g marcipán * 150 ml málnaszörp * 1,5 teáskanál étkezési zselatin * 600 g gesztenyemassza * 125 g gluténmentes (tejmentes) étcsokoládé

Elkészítés: A marcipánból formázzunk egész apró golyókat és tegyük a mélyhűtőbe amíg elkészítjük a málnás zselét. A málnás réteghez a szörpöt keverjük össze a zselatinnal és melegítsük forrásig. Hűtsük egészen addig folyamatos kevergetés mellett, amíg egy kicsit elkezd zselésedni. A lehűtött marcipán golyókat tegyük a zselébe és pár percre helyezzük vissza a fagyasztóba. Amikor megkötött a zselatin a golyók körül, egy kiskanál segítségével vegyük ki a zselés marcipánt. Persze akinek van apró bonbon formája, vagy pici jégkocka tartója, készítse abba nyugodtan, úgy még tökéletesebb lesz az eredmény. A gesztenye masszával csomagoljuk be a zselés golyókat és tegyük vissza a fagyasztóba amíg elkészül az olvasztott csokoládé. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd mártsuk bele a jéghideg golyókat. Tegyük sütőpapírra száradásig.

Allergének: mandula (marcipán)

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176448_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27611_resized.jpg?avcount=1714503011
origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170427_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott a titok: ezt teszik Sarolta hercegnővel az osztálytársai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176392_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elon Musk Zelenszkij újabb tervéről: „Ez őrültség”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177583_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fotókon a dráma a Szabadság hídon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177691_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Csehország részleges felmentést kér a migrációs paktum alól – cseh külügyminiszter a Mandinernek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27612_resized.jpg?avcount=1714503011
origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175204_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714503011
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/HdPBLHxtNrhX-2sQVSBjjPNOMM2Lub_aEE7pGmavBK0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.jpg
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi