Test és lélek

Medve védi a házat az ártó szándéktól

Füredi

2020. február 16. vasárnap 19:00

Valószínűleg kevés olyan család van, amelynek a lakásában ne lenne valamilyen állatfigura – kutya, teknős vagy elefánt – porcelánszobor vagy fafaragás formájában. A kínai kultúra különleges figyelmet szentel az állatoknak.

Pontosan tudjuk, egy-egy tárgynak nem csak dekorációs célja van a lakásban, az ágy, a szekrények, de még a szőnyegek elhelyezkedése is jelentéssel és hatással bír a család életére. A feng shui szerint az sem mindegy, hova kerülnek az állat alakú tárgyak, amelyeknek mágikus erejük van.

Ősi kapcsolat

Az embereket és állatokat évezredes, szoros kapcsolat köti össze: együtt vagy egymás mellett élnek, hatnak egymásra, alkalmazkodnak, idomulnak egymáshoz. Az ősi mítoszokban, eredetmondákban is jelentős szerepük van az állatoknak, gondoljunk csak a magyar csodaszarvasra vagy a turulmadárra. A gyerekeknek szóló meséknek is gyakori hősei az állatok, így már kicsiként megtanulhatjuk tulajdonságaikat: a róka ravasz, a nyuszi fürge, a medve vagy maci pedig nagy és erős, szeretetreméltó bumfordi.

Égi jelentőség

Az állatok fontosságát jelzi, hogy valaha a csillagképek többsége is róluk kapta a nevét. Az éjszaka sötétjében az eligazodás, tájékozódás érdekében az emberek az egymáshoz közel álló csillagokat tárgyak és állatok képéhez hasonlították, így „született meg” Magyarországon például a Fiastyúk vagy a Nagymedve elnevezés. Az állatok spirituális, mágikus erejét jelenítik meg a horoszkópokban szereplő csillagjegyek: halak, rák, oroszlán, skorpió.

Az állatok ereje

Egykor a törzsi varázslók különböző maszkokat és állatbőröket raktak ma­gukra, hogy az állatalak megszemélyesítésével saját maguk „újjászületését”, és az adott állat energiáival való feltöltődést érjék el. Az asztrológia követői is hisznek abban, hogy magukban hordozzák a csillagjegyük, vagyis a rák, a skorpió vagy éppen a kos tulajdonságait. 

A legfontosabb kabalaállatok

A világon a legtöbb kultúra tisztel valamilyen állatot vagy teremtményt, amelyet védelmezőnek vagy az ősének tart. Az ősi kínai hagyomány szinte minden állatnak tulajdonít szimbolikus jelentést, és a feng shui terjedésével világszerte népszerűek lettek, kabalaként szolgálnak az állatfigurák. 

A sárkány Európában a gonosz megtestesítője, Kínában viszont az egyik legfontosabb állat. Az ős­erő, a termékenység jelképe. Kifejezi a kitartást, a kreativitást. A sárkány jó szellem, mindenhol ott van, mindent átjár.

A medve a kínaiak számára a ház védelmezője. Úgy gondolják, hogy a bejárat közelében elhelyezett medve megvéd a betörőkkel vagy az ártó szándékkal közeledőkkel szemben.

A tigris általában az egészséges harci erőt, a küzdeni akarást jelképezi, de a gyengeséget is magában hordozza. Szobrát, képét nem szívesen tartják lakásban, mert úgy vélik, az ott élőket is felfalhatja.

A a gyorsaság, a lendületesség, a kecsesség, a bátorság és az erő kifejezője. Sikeres utódokat is jelképez.

A hal az általános szerencsehozó kabala, mely különösen a pénzt vonzza. Üzlethelyiségben ezért szinte kötelező az akvá­rium vagy egy halszobor. A keletiek szerint az akváriumban kilenc halat kell tartani: nyolc aranyhalat és egy feketét. Az arany vonzza a pénzt, a fekete hal pedig megvéd a rossztól.

A bagoly a koncentrálóképesség javításában és a tudás megszerzésében segít. Állandó jelzője a bölcs.

A teknős a feng shui egyik legfontosabb állata. A hosszú, egészséges életet, a bölcsességet, a szerencsét és a kitartást jelképezi. Minden formában segíti „gazdáját”: képen, szoborként vagy terráriumban élő ál­latként is. Általános szerencsét hozó kabala. 

A vadliba a hitvesi hűség, az egymással szembeni szolidaritás jelképe. Hogy hatását kifejtse, párosával kell állnia a hálószobában.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

„Elképesztő sorok voltak” – írta Jámbor az aláírásgyűjtésről, aztán jött Hont, és megmutatta a valóságot

metropol.hu

„Mérhetetlen harag van bennem!” – megtörten nyilatkozott Csuti Kulcsár Edina új kapcsolatáról

origo.hu

A megengedett sebesség duplájával mértek be egy autóst a 4-esen, kártyával azonnal fizetett

mandiner.hu

Prostitúcióra és kukoricakapálásra kényszerített nőket egy szegedi strici

beol.hu

Egy kilenc éves kislányt zaklatott a dombiratosi kamuprofilos

origo.hu

Megint eltűnhet egy népszerű, emblematikus állat

nemzetisport.hu

MU: Ha Martial hazudik, végleg meg kell szabadulni tőle – Ferdinand

origo.hu

Az MNB engedélyezte a Gránit Bank tulajdonosi átrendeződését

borsonline.hu

Késelés a XVI. kerületben: Felesége előtt csuklott össze a szíven szúrt családapa

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

vg.hu

A negyedik oltás is kevés az omikron ellen

origo.hu

Így szerezték meg jogosítványukat apáink, nagyapáink - galéria nosztalgiázóknak