Test és lélek

Mutasson STOP-ot a cukornak és a finomlisztnek!

Bors

Létrehozva: 2019.02.26.

A legtöbb fogyókúra alatt tiltott minden, ami cukros, vagy fehér lisztből készül. De nyugalom, nem kell megijedni, van mivel helyettesítsük ezeket!

Forrás: Thinkstock

Finoman a szénhidráttal

A fogyni vágyóknak az egyszerű szénhidrátokat összetettekre, lassabban felszívódóra kell cserélni. De mit jelent ez?

– Nem minden szénhidrát ártalmas. Valójában egy gramm szénhidrát kalóriatartalma pont annyi, mint egy gramm fehérjéé – mondta Kovács Judit dietetikus.

– A legtöbb esetben az a baj, hogy szénhidrát alatt valami nassolnivalóra gondolunk. Ezek valóban hirtelen megemelik a vércukorszintet, ami gyorsan le is esik. Ilyenkor újra valami édességre vá­gyunk, és ezeknek a finomságoknak valóban magas a kalóriatartalma, ami a baj okozója. He­lyettük az összetett szénhidrátok a jók. Például a száraz hü­velyesek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű pékáruk.

Ezek minimális fogyasztása nem vezet súlygyarapodáshoz – mondja a szakértő, aki hozzátette: a méz sem jó maradéktalanul a diéta alatt. Bár igen egészséges, ma­gas cukortartalma miatt csak mértékkel fogyasztan­dó! 

Tegyünk rendet az édesítőszer-káoszban!

Mit válasszunk cukor helyett? Hát édesítőszert! A legtöbbel ugyanúgy lehet sütni-főzni, mint a cukorral, csak sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak. Recepttől függően egyes esetekben jobban járunk a folyékony termékekkel.

Eritrit: Természetes eredetű, és tényleg nulla kalóriás. Ez a legjobb, ha a kalóriamentes szerek közül kell választani. Egyetlen hátránya, hogy van egy kicsi mentolosnak vélt utóíze, amely zavaró lehet.          
Ára: 2000–3000 Ft/kg

Stevia: Stevialevélből készült természetes édesítő. Kicsit kesernyés, ezért sokan nem      sze­retik. Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukorszintet, hiszen a glikémiás indexe nulla.     
Ára: 2000–3500 Ft/kg

Xilit, nyírfacukor: A természetes édesítőszerek közé tartozik, és szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul. Bár van kaló­ria­tartalma, de jóval kisebb, mint a cukoré, az íze szinte majdnem visszaadja az igazi cukorízt. • Mesterséges édesítőszerek: Aszpartám, ciklamát és szacharin, vagyis a „pötyik”. Ezek szintetikus úton előállított szerves vegyületek. Ezektől sem kell félni, mivel csak extrém mennyiségben okoznak problémát.     
Ára: 4000–5000 Ft/kg

Lisztkisokos – Melyiket válasszam?

A kilók könnyebben szaladnak le, ha a fehér lisztet lecseréljük rostban gazdagabb változatra.

Teljes kiőrlésű lisztek: energiában és szénhidráttartalomban nem térnek el jelentősen a fehér liszt tápanyagtartalmától, azaz mennyiségileg nem ehetünk többet belőlük. Viszont háromszoros rosttartalmuk miatt segíti a jóllakottság fenntartását.

Durumliszt: Fehér- és teljes őrlésű változata is van. Lassabban emeli a vércukorszintet. • Grahamliszt: Na­gyobb szemcseméretűre őrlik, ezért tápanyagtartalma lassabban szívódik fel, egyenletesen emeli a vércukorszintet. Magas a rosttartalma.     

Zabliszt: A teljes őrlésű búzalisztnél 10 százalékkal alacsonyabb a szénhidráttartalma.

Barna rizsliszt: Nem csak nagyon jó foszfor- és vasforrás, de élelmi rostokban is gazdag. Az íze pedig semleges, jól használható különféle ételekhez. Nem mellesleg gluténmentes is.

Tönkölyliszt: A közönséges búzához képest a tönkölybúza fehérjetartalma hatszor magasabb. Az em­beri szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz, aminosav-összetétele kiváló.         

Hajdinaliszt: Gluténérzékenység miatt sem kell lemondani a nasikról. – Ha egyszerre kell odafigyelnünk a gluténmentességre és a lassú felszívódásra, például inzulinrezisztencia és gluténérzékenység miatt, akkor a hajdinaliszt vagy a különféle maglisztek lesznek segítségünkre – javasolja Abonyi Orsolya. 

Tévhit!

Sokan úgy vélik, a barna színű nádcukor egészségesebb, de van egy rossz hírünk: nem jobb a fehérnél. – A különbség csupán annyi, hogy a barna cukrot kevésbé tisztítják. Igaz, hogy ennek egy picit több az ásványianyag-tartalma és az íze karamellásabb, de mindkettő 100 százalék szénhidrát – mondta a Borsnak Abonyi Orsolya dietetikus.

Büntetlen evés, hízás nélkül

Íme a legalacsonyabb kalória- és szénhidráttartalmú élelmiszerek, amelyekből annyit ehetünk, amennyit csak akarunk, mégsem fogunk hízni. 

Tudta-e, hogy a szőlőcukor is cukor?

Leginkább edzés után alkalmazzák a glikogénraktárak visszatöltésére, amíg nyitva van az inzulinkapu. A szőlőcukor (dextróz) rögtön a véráramba és a májba jut. Vércukorszint-leesésnél is alkalmazható 1-2 szem. Csak úgy viszont nem ajánlatos, mert hizlal.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27424_resized.jpg?avcount=1714041619
origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27421_resized.jpg?avcount=1714041619
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160167_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Váratlan helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159410_auto_resized.jpg
vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27419_resized.jpg?avcount=1714041619
origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159499_auto_resized.jpg
travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161481_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A tiszteletet, alázatot gyakorolni kell!" – T. Danny-nek üzent a magyar sztárjósnő

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött