Test és lélek

Ezek voltak 2018 legtrendibb diétái - Ön melyiket próbálta ki?

Bors

Létrehozva: 2019.02.25.

<p>„Diétázni fogok, és heti kétszer edzőterembe is megyek!” Ismerősen cseng? Kiderült, a leadni néhány (vagy jó pár) kilót vágy áll az első helyen a legnépszerűbb újévi fogadalmak listáján. De vajon hol kezdje az ember és melyikkel, hiszen nagyon könnyen el lehet tévedni a trendi fogyókúrák ösvényében.</p>

Számít a testtípus

A hozzáértők szerint rettentő egyszerű a fogyás története, elméletben persze. Gyakorlatilag a fogyás akkor érhető el, ha kevesebb energiát vi­szünk be, mint amit felhasználunk. Klink Dóra életmód-tanácsadó, személyi edző szerint a kalóriadeficitet két úton érhetjük el. – Egyrészt növelni kell az energiafelhasználást. El kell tudni fogadni, hogy az alapanyagcsere-se­besség főleg annak a függvénye, hogy milyen testtípusba tartozik az illető (erről a 6. oldalon olvashat – a szerk.), illetve mekkora izomtömeg van a testen, és hogy azt milyen keményen dolgoztatja meg az ember. Minél nagyobb, illetve több az izom, annál több energiát használ fel. Másrészt csökkenteni kell a bevitt kalóriát. Az elfogyasztott étel mennyiségének és minőségének a megválasztása alapján lehet legjobban a csökkenést elérni. 

Dóra nem híve az ilyen-olyan fogyókúráknak. Szerinte az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy az ember megtalálja a módszert, ami számára a legideálisabb, az, hogy ismerje önmagát. Vagyis, ha ránéz az adott diétára, akkor érezze már az első percben azt, hogy erre képes vagy képtelen. – Az emberi test nem játszótér! Ahol van akarás, ott van eredmény, mert minden fejben dől el! Nem mindegy, hogy valaki édesszájú vagy sem, hús nélkül nem tud meglenni, vagy egyáltalán nem is eszik efféle élelmiszereket. A diéta kiválasztásának személyenként változónak kell lennie, mert míg az egyik hatásos lesz, addig a másik nem. Mindenkinek más a testalkata, az alapanyagcseréje, a napi aktivitása, az energiaszükséglete. Aki már az elején látja, hogy neki ez nem fog menni, mégis beleáll, az kudarcra van ítélve – fogalmaz az életmód-ta­nács­adó, aki hozzátette, nem szabad minden divatos diétának bedőlni. 

A befutó: A Dash-diéta

Az Amerikai Egyesült Államokból indult, zsinórban nyolcadik éve választották tavaly az év legjobbjának dietetikusok és más táplálkozási szakértők. A magas vérnyomással küzdő betegeknek találták ki. Az egészséges szív diétájának is hívják. Két hét alatt akár 4 kilót is le lehet vele fogyni.

A lényege, hogy kerülni kell a sót, a zsíros, édes és koleszterindús ételeket. Klink Dóra szerint azonban ez teljesen szembe megy azzal, amit ő éveken át tanult. – Nem vagyok a híve az olyan diétáknak, amelyek arra ösztönzik az embert, hogy ne egyen semmit. Ezekre mind szüksége van a szervezetnek. 

Mediterrán diéta

Az élet élvezete a kiindulópontja. Ennek részeként javasolt a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás, napi egy-kétszer teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, magvak és olajbogyó bevitele.

A menüben minimum kétszer szerepel a héten hal vagy más ten­geri állat húsa. A joghurt, a tojás, a sajt és a szárnyashús ízlés szerint fogyasztható. Desszertet és vörös húst heti egyszer enged meg. Előnye, hogy csökken az esélye az érrendszeri betegségek kialakulásának.

Atkins-diéta

Ez egy alacsony szénhidráttartalmú diéta, amelyet Robert Atkinson dolgozott ki. Az Amerikai Orvosi Szövetség tudományos folyóiratában megjelentek szerint nem a zsírt kell hanyagolni, hanem a nem hasznos szénhidrátot. Nem könnyű betartani mindaddig, amíg a szervezet át nem áll a szénhidrátalapú anyagcseréről a zsíralapúra.

Az elején sokan komoly mentális fáradtságról, tompaságról számolnak be, ennek oka, hogy a szénhidrátok az agyműködésben igen fontos szerepet játszanak. Ha az ember odafigyel, igen gyorsan tud eredményeket elérni.  Csökkenti az IR és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, javítja a már meglévőt. Hátránya, hogy tudatosságot, fegyelmezettséget és napi szintű szénhidrátszámolást igényel. 

Ketogén diéta

Nagy mennyiségű zsír és minimális szénhidrát bevitelén alapul. A napi kalóriabevitel 70–75 százaléka zsírokból, 15–20 százaléka fehérjéből és 5–10 százaléka szénhidrátból áll. A szervezet a glikogénraktárak kiürülése után a zsírból kezd el ke­tontesteket gyártani, ami biztosítja az energiát. Előnye, hogy gyors fo­gyást eredményez. – Aki erre adja a fejét, elôször keressen fel egy belgyógyászt, aki laborvizsgálattal megmondja, van-e rejtett vesebetegsége. Ezután jöhet a dietetikus. Ezt senki ne kezdje el szakember segítsége nélkül! – hívta fel a veszélyekre a Bors-olvasók figyelmét dr. Szamosi Tamás belgyógyász.

Hat után is szabad enni!

A régi iskola szerint az a fogyás titka, ha az ember hat után már nem eszik. Ma már azt mondják a szakemberek, hogy ez egy nagy butaság. – Az anyagcsere sebessége nem függ az étkezés gyakoriságától, és az izom sem fog kígyóbőrként lehullani, ha nem tömi tele magát az ember proteinnel háromóránként. Azt pedig ki kell verni a fejünkből, hogy hat után nem lehet enni.

A szervezetünkbe nincs beépítve egy kvarc­óra, ami azt mondja, 17:50-kor még megehetünk egy dobostortát, de 10 perc múlva bezár a bazár. A lényeg így is, úgy is azon áll vagy bukik, hogy mennyit és mit eszünk. Az étkezések szétosztásával lehet egy kicsit szabadabban bánni – fejtette ki Klink Dóra.

Fontos

Alapszabály, hogy mindent nyersen, feldolgozatlan, megtisztított állapotban kell lemérni! Az étkezésekről vezessen naplót!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161213_auto_resized.jpg
origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714104613
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163262_auto_resized.png
metropol.hu

„Felnőtt" – megmutatta kész nővé cseperedett lányát Demcsák Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156590_auto_resized.jpg
vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161912_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162142_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714104613
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162546_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kokaint találtak a népszerű diszkontlánc üzleteiben, gépfegyveres rendőrök szálltak ki a helyszínre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött