Kakaótartalom
A legfontosabb talán a csokoládé kakaótartalma, hiszen ez az összetevő biztosítja a csokoládé antioxidáns-, ásványianyag- és vitamintartalmát. Fontos, hogy legalább 35 százalék kakaó szárazanyagot tartalmazzon, ebből a kakaóvaj-tartalomnak legalább 18 százaléknak, a zsírmentes kakaó szárazanyagnak pedig legalább 14 százaléknak kell lennie.
Tökéletes receptek a Gasztro magazinban, keresse minden második kedden a Borsban!
Fizessen elő a Borsra kényelmesen: online, bankkártyával!
Étcsoki mindenekfelett?
A kismértékben fogyasztott étcsokoládé valóban kedvezően hat az egészségi állapotra. Ez mindenekelőtt a nagy kakaótartalmú fajtákra igaz, mivel a kakaó a szervezet számára értékes flavonoidokat tartalmaz, s ezek karbantartják a szív- és érrendszert. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tudósai megállapították, hogy a keserű csokoládé a trombózis esélyét is csökkenti, illetve a szívinfarktus kockázata is alacsonyabb lesz. Az édesség jótékony hatása akkor tapasztalható, ha a tejet mellőzik belőle. A tej ugyanis megakadályozza, hogy a védőanyagok a vérbe kerüljenek. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a tejcsokoládé teljesen hatástalan, hanem azt is, hogy az étcsoki is elveszíti e tulajdonságát, ha fogyasztása előtt vagy után tejet vagy tejterméket fogyasztunk.
Boldogít?
Bár szeretnénk hinni abban, hogy a csokoládé boldogít, ez nem egészen állja meg a helyét. Egy ausztráliai depressziókutató központ tanulmánya szerint a csokoládé nem alkalmazható antidepresszánsként. Bár a szerotoninhoz hasonlóan hat az idegrendszerre, mégis több tonna csokoládét kellene elfogyasztani egyszerre ahhoz, hogy csupán az édességtől derüljünk fel.
Fontos! A kakaónak körülbelül a 20 százaléka élelmi rost, ami segítheti az emésztést. Ha kakaót vásárolunk, figyeljük a kakaóvaj-tartalmát. A jó minőségű kakaóhoz legalább 20%-os vajtartalom szükséges. A csokoládé esetében igyekezzünk magas kakaótartalmú fajtákat választani. A legnemesebb csokoládék a kakaón kívül csak nádcukrot és Bourbon-vaníliát tartalmaznak.
Egészségvédő hatás
A kakaó kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor, háromszor annyit, mint a zöld tea és csaknem ötször többet, mint a fekete tea – állapították meg egy amerikai kutatás során. Az is kiderült, hogy valódi egészségvédő hatását a kakaó ital formájában tudja igazán jól kifejteni. Vagyis abban a formában, amelynél nem kell a szervezetnek megküzdenie a gyártás során hozzáadott anyagokkal – zsírokkal, tartósítószerekkel. Ital formájában azonban a napi 1–2 csésze kakaó elfogyasztása jótékony fegyver az öregedés ellen is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.