Test és lélek

Ön is a cukorbetegség előszobájában áll?

Anry Soós Éva

Létrehozva: 2017.03.11.

<p>Becslések szerint  minden második ember érintett! Ez napjaink életmódjából adódik: rengeteg gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk, hozzáadott cukorral, és kevesebbet mozgunk, mint kellene.</p>

Forrás: Thinkstock

Mi az az IR?

Egy szénhidrátanyagcsere-zavarról van szó. A sejtjeink nem megfelelően érzékelik az inzulint, és a szervezetünk többet raktároz belőle. Az inzulinraktározásra való hajlam egykor evolúciós előnynek számított az ínséges időkben. Manapság viszont súlyos civilizációs betegségek okozója.

Mit okoz az IR?

Ha a leletek eltérést mutatnak, diabetológushoz kell fordulni – mondja dr. Bense Tamás családorvos. – Ha nem kezelik, idővel egyre emelkedik a vércukorszint, végül kialakul a 2-es típusú diabétesz. Erre nagyjából 5–6 éven belül lehet számítani. Az inzulinrezisztenciát ezért a cukorbetegség előszobájának is nevezik. 

Hogyan lehet kivizsgálni?

Egy terheléses vércukor- és inzulinvizsgálat szükséges. Éhgyomorra vesznek vért, 75 gramm glükózoldat elfogyasztása után bizonyos időközönként ismétlik. Ezt a vizsgálatot tb-re csak endokrinológus vagy nőgyógyász írhatja fel.

Beutaló nélkül

Magánlaboratóriumokban beutaló nélkül is kérhetünk ilyen vizsgálatokat, ezeknek az ára 5150 forinttól 12 900 forintig terjedhet, de a leletek értékeléséhez mindenképpen szakember szükséges.

Jó hír: kezelhető

Mivel szénhidrátanyagcsere-zavarról van szó, az étkezést kell átalakítani, ebben dietetikus tud segíteni. Megfelelő mennyiségű és minőségi szénhidrátot a megfelelô idôben kell napi szinten fogyasztani. A sportolás, az izomtömeg-növelés is elengedhetetlen, hozzájárul az inzulinérzékenység fokozásához. Megfelelô gyógyszerek bevetése is szóba kerülhet.

A tb nem támogatja

Megkerestük az Egészségügyért Felelős Államtitkárság sajtóosztályát, akinek válaszából az derül ki, hogy ezeket a vizsgálatokat csak akkor végzik el a társadalombiztosítás terhére, ha már cukorbetegségre utaló tünetek jelentkeztek, illetve súlyos tudatzavar, vagy kóma esetén. Akkor indokolt, ha a veszélyeztetett egyén elmúlt 45 éves, a családjában van cukorbeteg, nagy testsúlyfelesleggel (25-ös BMI felett), magas vérnyomással, magas vérzsírszinttel rendelkezik, továbbá nagy magzatot szülő nők esetében, terhességi cukorbetegség fellépésé­nél, vagy ha a kórelőzményben szív-érrendszeri megbetegedést állapítottak meg. 

Milyen tünetekre figyeljünk?

• Túlsúly

• Nem bírja a koplalást

• Kívánja a cukros ételeket

• Családjában van cukorbeteg

• Fáradékony, álmos, koncentrációzavarral küzd

• Magas a vércukra

• Puffad a hasa

• Magas a vérnyomása

• Depressziós

• Erős szőrösödés állon, hason, stb

• Nőknél terméketlenség, rendszertelen menzesz, illetve elmaradása

Palotás Petra: Komolyan veszem a diétát

„Egy ideje nem éreztem valami jól magam a bőrömben, sokat híztam, magas volt a pulzusom, éjszakai rosszullétek kínoztak, ezért orvoshoz fordultam – meséli Palotás Petra műsorvezető, írónő. – Inzulinrezisztenciát diagnosztizálták nálam, ami glükózintoleranciával párosul. Erre az egyik gyógymód a diéta, amit igyekszem komolyan venni, és keményen elkezdtem sportolni is, így beindult a fogyás.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek