Lelkes természetjáró csapatunk szeptemberben somot, októberben kökényt és csipkebogyót gyűjtött, amelyek a téli hónapokban fontos C-vitamin-forrásai lehetnek szervezetünknek, javítva annak ellenálló képességét.
A gyümölcsöket szedés után aszaltuk, így kiváló gyógytea-alapanyagokká váltak, de befőtt, lekvár és szörp is készíthető belőlük. Ötletadó receptjeinkkel megmutatjuk, hogy egy üveg sombefőtt is magában hordozhatja egy könnyed, pikáns vacsora ígéretét, ami a konyhánkban valósággá válhat.
Pikáns sombefőtt
Hozzávalók: 1 kg érett, húsos som 50 dkg cukor 1 liter víz 1-2 g citromsav vagy borkősav
Sterilizált üvegekbe töltsük a leszárazott, megmosott somot. (Rázogassuk az üveget közben, hogy minél több férjen bele.) A vízből és cukorból készítsünk szirupot, majd öntsük a gyümölccsel megrakott üvegekbe. (Ne öntsük színültig, mert a gyümölcs is enged levet.) A lezárt üvegeket állítsuk be egy nagyobb lábosba vízfürdőbe, és forraljuk 8-10 percig, majd hagyjuk őket kihűlni. A citromsav/borkősav nem tartósítás céljából, hanem a befőtt szép piros színének megőrzéséhez szükséges, így akár el is hagyható.
Grillezett zeller sommártással
Hozzávalók: 1 zellergumó fél dl olívaolaj 1-2 gerezd fokhagyma só citrombors 1 üveg som- vagy kökénybefőtt 1 ek. kukoricakeményítő
A zellert megtisztítjuk, és kb. ujjnyi szeletekre vágjuk. Elkészítjük az ízesített olajat, majd bepácoljuk vele a zellerszeleteket. A sütőben 200 fokon, grillfokozaton megsütjük őket. Aki kalóriadúsabb vacsorára vágyik, készíthet mellé burgonyapürét is.
A sombefőttet egy lábosba öntjük, és a befőtt léből kiveszünk pár evőkanállal, amibe simára keverjük a kukoricakeményítőt. Felmelegítjük a befőttet, és belecsurgatjuk a keményítős keveréket.
Krémes mártást kapunk, amelyet tálaláskor a forró zellerszeletekre öntünk.
Kuckózós, begubózós, és naná, lusta őszi estéken az embernek – még ha éhes is – nem sok kedve van hosszan, alkotó módon sütni-főzni, a konyhában órákat eltölteni, hogy kellő mértékben kicsalogassa az ízeket a gondosan összeválogatott alapanya- gokból. Íme néhány pofonegyszerű recept, némi szezonális ízbombával megspékelve.
Sütőtökkel pirított csirkekockák
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma fél kg csirkemell fél kg sütőtök bármilyen sós sajt só bors olívaolaj kevéske curry A csirkét vágjuk kockákra, sózzuk, borsozzuk, és egy olívaolajas serpenyőben, nagy lángon hirtelen pirítsuk át. Majd szedjük ki egy külön tálba. A serpenyőben fonnyasszuk meg a karikákra vágott vöröshagymát, majd pirítsuk át rajta az apró kockákra vágott sütőtököt. Közben sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá egy-két csipet curryt. Öntsünk alá egy kevés folyadékot, és pároljuk puhára. Ha kész, öntsük hozzá a csirkét, pirítsuk össze, és vegyük le a tűzről. Ekkor szórjuk meg az étel tetejét a sajttal.
További olvasnivaló a mellékletből:
Szezonális kóstoló: Gesztenye, az őszi erdő ajándéka
Vacsoravendég: Sipos Péter zsíroskenyér-partit ad
Gasztrokalauz: Tina Turner önmagának akar tetszeni
Vegakaland: Gasztromesék a kökényről és a somról
Háziasszonyfurfang: Maradéktalanul finom Édes rombolás: Kenhető krémesek Mindennapi plusz: A kakasfarok legendája
Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!