Gasztromesék a kökényről és a somról

som
PUBLIKÁLÁS: 2014. november 17. 17:00
Lelkes természetjáró csapatunk szeptemberben somot, októberben kökényt és csipkebogyót gyűjtött, amelyek a téli hónapokban fontos C-vitamin-forrásai lehetnek szervezetünknek, javítva annak ellenálló képességét.
Bors

A gyümölcsöket szedés után aszaltuk, így kiváló gyógytea-alapanyagokká váltak, de befőtt, lekvár és szörp is készíthető belőlük. Ötletadó receptjeinkkel megmutatjuk, hogy egy üveg sombefőtt is magában hordozhatja egy könnyed, pikáns vacsora ígéretét, ami a konyhánkban valósággá válhat.

Pikáns sombefőtt

Hozzávalók: 1 kg érett, húsos som 50 dkg cukor 1 liter víz 1-2 g citromsav vagy borkősav

Sterilizált üvegekbe töltsük a leszárazott, megmosott somot. (Rázogassuk az üveget közben, hogy minél több férjen bele.) A vízből és cukorból készítsünk szirupot, majd öntsük a gyümölccsel megrakott üvegekbe. (Ne öntsük színültig, mert a gyümölcs is enged levet.) A lezárt üvegeket állítsuk be egy nagyobb lábosba vízfürdőbe, és forraljuk 8-10 percig, majd hagyjuk őket kihűlni. A citromsav/borkősav nem tartósítás céljából, hanem a befőtt szép piros színének megőrzéséhez szükséges, így akár el is hagyható.

Grillezett zeller sommártással

Hozzávalók: 1 zellergumó fél dl olívaolaj 1-2 gerezd fokhagyma só citrombors 1 üveg som- vagy kökénybefőtt 1 ek. kukoricakeményítő

A zellert megtisztítjuk, és kb. ujjnyi szeletekre vágjuk. Elkészítjük az ízesített olajat, majd bepácoljuk vele a zellerszeleteket. A sütőben 200 fokon, grillfokozaton megsütjük őket. Aki kalóriadúsabb vacsorára vágyik, készíthet mellé burgonyapürét is.

A sombefőttet egy lábosba öntjük, és a befőtt léből kiveszünk pár evőkanállal, amibe simára keverjük a kukoricakeményítőt. Felmelegítjük a befőttet, és belecsurgatjuk a keményítős keveréket.
Krémes mártást kapunk, amelyet tálaláskor a forró zellerszeletekre öntünk.

Kirakatban: Lusta, őszi estékre

Kuckózós, begubózós, és naná, lusta őszi estéken az embernek – még ha éhes is – nem sok kedve van hosszan, alkotó módon sütni-főzni, a konyhában órákat eltölteni, hogy kellő mértékben kicsalogassa az ízeket a gondosan összeválogatott alapanya- gokból. Íme néhány pofonegyszerű recept, némi szezonális ízbombával megspékelve.

Sütőtökkel pirított csirkekockák

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma fél kg csirkemell fél kg sütőtök bármilyen sós sajt só bors olívaolaj kevéske curry A csirkét vágjuk kockákra, sózzuk, borsozzuk, és egy olívaolajas serpenyőben, nagy lángon hirtelen pirítsuk át. Majd szedjük ki egy külön tálba. A serpenyőben fonnyasszuk meg a karikákra vágott vöröshagymát, majd pirítsuk át rajta az apró kockákra vágott sütőtököt. Közben sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá egy-két csipet curryt. Öntsünk alá egy kevés folyadékot, és pároljuk puhára. Ha kész, öntsük hozzá a csirkét, pirítsuk össze, és vegyük le a tűzről. Ekkor szórjuk meg az étel tetejét a sajttal.

További olvasnivaló a mellékletből:

Szezonális kóstoló: Gesztenye, az őszi erdő ajándéka
Vacsoravendég: Sipos Péter zsíroskenyér-partit ad
Gasztrokalauz: Tina Turner önmagának akar tetszeni
Vegakaland: Gasztromesék a kökényről és a somról
Háziasszonyfurfang: Maradéktalanul finom Édes rombolás: Kenhető krémesek Mindennapi plusz: A kakasfarok legendája

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.