Oldalas kategóriában világelső a magyar szakács

grill
PUBLIKÁLÁS: 2013. május 27. 00:00
Az emberek azóta grilleznek, hogy étrendjük alapjának számít a hús. Különösen a mediterrán konyhákat jellemzi a sütés, a magyar inkább a főző konyhák közé tartozik.
Bors

De a határokat nem ismerő gasztronómiai áramlatok elhozták hozzánk is a rácson sült húsok illatát. A grillezés divat lett, remek alkalom, hogy a család, a barátok közösen hódoljanak az étkezés gyönyöreinek.

A nemzetközi grillszövetség jelmondata: Grillezz, tedd boldoggá az embereket, és szerezz barátokat a világon! Kurunczi József séf kétszeres Európa-, és világbajnok oldalas kategóriában. Csapata ezzel a hitvallással egészítette ki a jelmondatot: A grillezés olyan, mint a szerelem: bárhol, bármikor.

Kurunczi József ajánl néhány egyszerű grillételt olvasóinknak.

A világbajnokságot nyert grillezett oldalas 

Elkészítés:

1 kiló sertésoldalast 3-4 darabra vágunk, tetején csak egy ujjnyi húst hagyunk. Kicsit meglocsoljuk olivával, minden darabra teszünk 2 szelet fokhagymát, 2 szelet vöröshagymát. Kétszer egymás után becsomagoljuk a húsokat alufóliába, szorosan lezárjuk a végét. 

45 percig sütjük grillen, utána kinyitjuk a fóliát. Ekkor sózzuk, borsozzuk a húst, majd bekenjük a szósszal és pirosra sütjük. Akkor jó, ha a csont kicsúszik a húsból.

Szósz: 

2 dl édes-csípős chiliszósz
3 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál osztrigaszósz
1 kávéskanál pirított szezámolaj
2 evőkanál lekvár: szilva, vagy mangó, de bármilyen jó.

A hozzávalókat jól összekeverjük, megkenjük vele a sültet.

Sertésszűz cukkinivel, bacon szalonnába tekerve, grillezett burgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertés szűz, 8 egyenlő részre vágva, 2 db cukkini félcentis karikákra szeletelve, 8 szelet bacon, 8 db egész, héjas, félig főtt burgonya, só, bors, fokhagyma

Elkészítés:

A szűzből vágott szeletekre ráteszünk egy-egy cukkinikarikát, sózzuk, borsozzuk, és egyenként betekerjük a szalonnába. A grillen forgatva készre sütjük. A burgonyákat fóliába csomagoljuk, és szintén megsütjük a grillen. A csomagot hosszában megbontjuk egy éles késsel, és a szétnyíló burgonyába illesztjük a megsült húsdarabokat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.