Test és lélek

A hentesek szerint juhbeles virslit kell venni

Hu-Zo

2012. december 28. péntek 17:00

Nyakunkon az év vége. Ahogyan szenteste hagyományosan hal kerül a magyarok asztalára, a szilveszter elképzelhetetlen virsli és pezsgő nélkül. Utánajártunk, mit és mennyiért adnak ma e finomságokból.

Sör- és borivó nemzet vagyunk, de egy évben egyszer alig akad magyar ember, aki éjfélkor ne pezsgővel koccintana. A boltokban a választék igen széles. Van Don Perignon 45 719 forintért és gyöngyöző bor 439-ért. Az előbbiből egy korty több mint háromezer forint. Miből készül az ilyen ital és miből adódhat a százszoros árkülönbség?

– Minden pezsgő alapanyaga a bor. A jó pezsgőé a jó bor – mondja Tuczai József, a Pécsi Pezsgőgyár igazgatója. – A márkát ebben a termékben is meg kell fizetni, ezért kerülhet egy nagynevű francia pezsgő ennyibe. Az ennél olcsóbb, általánosan fogyasztott ital készülhet kilenc hónapos palackos erjesztéssel és rövidebb idővel, nagy mennyiségben, hatalmas tankokban. Ezekből az előbbi munkaigényesebb, drágább borokból készült és az ára magasabb – tájékoztatott a szakember.

Az elkészült pezsgő nem tartalmaz cukrot, ebből lesz a száraz, és aszerint, hogy utána mennyi likőrborral és cukorral ízesítik, kialakul a fészáraz és az édes változat.
Koccintás előtt és után a leggyorsabban elkészíthető harapnivaló a virsli. A választék ebből is bőséges. Ízben, beltartalomban és ennek függvényében aztán árban itt is széles a skála.

– A legjobbak a magas hústartalmúak, és az ízük akkor lesz még finomabb, ha egy kis füstölést is kapnak – mondja Petró József és Eszes Gábor, a két hentes jó barát. – Az ezer forint alatti virsli nem jó. Itt is érvényes az olcsó húsnak híg a leve mondás. Nemcsak sertéshúsból, de baromfiból is lehet jót készíteni.

A juhbeles az igazi, a műbélbe az olcsó minőségűt töltik. Ezekben sok a szója, a húsból is a kevésbé értékes részeket dolgozzák fel. A főzésnél vigyázni kell, hogy hideg vízben tegyük a tűzhelyre és a forrás után 3-5 percnél tovább ne főzzük, mert megreped – figyelmeztettek a húsos szakértőink. 

Mennyiért? 

Virslik Ár/kg

Bécsi sertés 2599 Ft
Kométa bécsi 2259 Ft
Pick műbeles 1699 Ft
Bakonyi sertés 1499 Ft
Kaiser baromfi frankfurti 1399 Ft
Kimért juhbeles 1399 Ft
Kimért bécsi 1299 Ft
Kimért sajtos 999 Ft
Kimért műbeles 999 Ft
Kimért baromfihúsos 599 Ft
Kimért műbeles baromfi 399 Ft

Csomagolva

Orsi baromfi sajtos 329 Ft/240 g
Sága Fini Mini 299 Ft/140 g
Sága Füstli 549 Ft/350 g
Orsi Kölyök 339 Ft/240 g
 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

NB II: a DVTK tovább erősített, a Vasashoz viszont nem érkezett nagy név a télen

origo.hu

EMMI: Törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk

mandiner.hu

Alekosz: Megérintett Márki-Zay karcossága

zaol.hu

Holttestet találtak Bozsokon, bűnügyi helyszínelők is vannak a helyszínen

origo.hu

Az ország, ahol a világ összes híres épületét lemásolták - galéria

borsonline.hu

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 3 gól, két ziccervédés a legvégén – Palicka hőssé vált a döntőbe jutó svédeknél

origo.hu

Magyarország és Lengyelország elleni tudatos támadásról hozott nyilvánosságra információkat a spanyol sajtó