Vegetáriánusoknak is feltálalhatjuk a töltött gombát, ha kihagyjuk a sonkát. Kínálhatjuk hidegen, vagy melegen. Köretként, vagy feltétként is.
Hozzávalók
12 nagy csiperkegomba – fél citrom leve – 2 ek zsemlemorzsa – 2 ek parmezán sajt – 2 dkg vaj
Töltelékhez: fél hagyma – 1 cs petrezselyemzöld – 1 gerezd fokhagyma – 15 dkg főtt sonka – 3 dkg vaj – 1 tojás – 1 ek bor
Elkészítés
1. A megtisztított gombafejekből kivájjuk a spóralemezeket, majd citromlével és sóval fűszerezzük. A kalapokat fejjel lefelé kivajazott edénybe helyezzük.
2. A töltelékhez az összes szilárd hozzávalót apróra vágjuk, és forró vajon megpároljuk. Amikor kész, hozzákeverjük a tojást is, és ízlés szerit fűszerezzük.
3. Gazdagon megtöltjük a gombákat, megszórjuk csipetnyi zsemlemorzsával, a tetejükre apró darab vajat és kevés parmezánt teszünk, majd előmelegített 220 C fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük.
TIPP
Aki nem szereti, vagy nem ehet sajtot, a töltelékek tetejére tegyen kis rózsaformára hajtogatott pármai sonkát.