Heti 2-3 kiló mínuszról, majd az elért súly megtartásáról számolnak be az ázsiai diéta követői. A Dél- és Kelet-Ázsiában elvégzett kutatásokon és megfigyelt étkezési mintákon alapul ez az egészségre ügyelő módszer. Ezzel a kedvező élettanai hatások mellett a felesleges súly is leolvad.
Az ázsiai diéta alapja, hogy rendkívül gazdag növényi rostokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és nyomelemekben, vagyis mindazokban az értékes anyagokban, melyekre szervezetünknek szüksége van.
Az étkezések fő alkotórésze a rengeteg növényi alapanyag: rizs minden mennyiségben, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és tészták, valamint a szója.
Ezt követik mennyiségben a gyümölcsök (banán, mandarin, mangó, dinnye, ananász és a szőlő), a zöldségek, majd a növényi magvak és olajok.
Ezek mellett fogyasztanak még tengeri halakat, rákokat és egyéb herkentyűket, míg kevesebbet esznek tojásból, és hetenként csak egyszer fogyasztanak tejterméket és szárnyas húsokat.
Édességet és vörös húsokat havonta legfeljebb csak egyszer esznek.
Az étkezések mellett fontos szerepet játszik a folyadék is. Az ázsiai diétához szorosan hozzátartozik a zöld vagy a fekete tea, melyeknek zsírégető hatásuk van.
Mintaétrend
Aki ki szeretné próbálni az ázsiai diétát, az a napszakokhoz felsorolt élelmiszerek közül választhatja ki a kedvére valót.
Reggeli: déli gyümölcsökből készült saláta vagy puffasztott rizsszelet vagy 2 tojásból rántotta vagy 2 dl light joghurtba kevert gabonapehely. Mindegyik mellé 3 dl zöld tea.
Ebéd: tengeri halfilé rizzsel vagy pulykaragu párolt zöldséggel vagy tofusaláta.
Vacsora: gyümölcssaláta vagy sült zöldség rizzsel vagy főtt rizs paradicsommal.