Fordulópont

Két éve kirúgták és megalázták: Ronaldo a legnagyobb mélypontjából tért vissza

LM

Létrehozva: 2024.06.18.

Utolsóként a 2016-os győztes Portugália is megkezdi az Európa-bajokságot, amely Csehország ellen lép majd pályára. A csapatban még mindig ott van Cristiano Ronaldo, aki új erőre kapott a két évvel ezelőtti, katari mélypont után.

2016-ban egy Elek Ákos kapufán múlott, hogy Portugália egyáltalán túlélje az akkori Európa-bajokság csoportküzdelmeit. Akkor szinte senki nem gondolt arra, hogy a csapat végül megnyeri a kontinenstornát. 2021-ben már a nyolcaddöntőben búcsúzott az együttes, érthető, hogy Németországban idén sokkal messzebbre jutna. Első ellenfele Csehország lesz (21:00, M4 Sport), Portugáliát Cristiano Ronaldo vezetheti ki a pályára.

Cristiano Ronaldo duplával hangolódott az Eb-re Fotó: AFP

A 39 éves futballista annak ellenére van ott a keretben, hogy szűk két évvel ezelőtt nem volt messze attól, hogy hátat fordítson a válogatottnak. 2022 nagyon nem az ötszörös aranylabdásról szólt. Az akkor még a Manchester Unitedben játszó Ronaldo a nyáron új edzőt kapott Erik ten Hag személyében, aki azonnal a kispadra száműzte a világklasszist.

Ronaldo ezt egyre nehezebben tűrte, végül novemberben több mint egy órás interjút adott Piers Morgannek, amiben kíméletlenül kiosztja a Manchester Unitedet. A klub a katari világbajnokság előtt szerződést bontott vele. A vb-n nem igazán ment jól neki a játék, ami miatt az egyenes kieséses szakaszban csak csereként lépett pályára, Portugália pedig a negyeddöntőben Marokkó ellen búcsúzott. A megalázott Ronaldo akkor így írt a kiesésről.

„A legnagyobb álmom mindig is az volt, hogy hazámat a világ tetejére vezessem, és világbajnokságot nyerjek Portugáliával. Ezért küzdöttem. Keményen küzdöttem ezért az álomért. Sajnos tegnap az álom véget ért. Nincs értelme most hevesen reagálni a történtekre. Egyelőre nincs több mondanivalóm. Az álom szép volt, amíg tartott. Reméljük, az idő jó tanácsadó lesz, és mindenki levonhatja a saját következtetéseit” – öntötte ki a szívét Ronaldo.

Sokan azt hitték, hogy ezzel Ronaldo ezt követően visszavonul a portugál válogatottól, de nem így történt, sőt. Az al-Nasszrnél újra megtalálta a góllövő cipőjét, a formáját pedig a nemzeti csapatba is át tudta vinni. Az új vezetőedző, Roberto Martinez számít rá és továbbra is kulcsszereplőként tekint rá. Ronaldo a selejtezősorozatban 10 gólt szerzett, amivel a góllövőlista második helyén végzett.

A portugálok utolsó felkészülési találkozóján, Írország ellen két gyönyörű góllal vetette észre magát, ezzel tartja a továbbra is elképesztő mutatókkal rendelkezik. 207 meccs a válogatottban, ezeken 130 gól és 46 gólpassz. Az ötszörös aranylabdás újfent megmutatta, hogy nem lehet leírni.

@metropol.napilap Franciaországból is érkezett segítség a magyar válogatottnak Így szurkoltak a Margitszigeten a magyar rajongók. #hungary #magyar #neked #nekedbe #nekedbelegyen #foryoupage #foryou #metropol #euro #eb2024 #svajc #szoboszlai #szurkolok #spor #foci #futball ♬ eredeti hang – Metropol - Metropol
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek