Remény

"Nagyon-nagyon kevés az esély" – friss információk, itt tart most Suhajda Szilárd mentése

MM

Létrehozva: 2023.05.26.

Megszólalt a bennfentes, ez a helyzet péntek reggel a Mount Everest csúcsa közelében rekedt Suhajda Szilárd kimentésével kapcsolatban.

Nagyon kevés esélye van annak, hogy életben találják Suhajda Szilárdot, akinek szerdán veszett nyoma a Mount Everesten, a világ legmagasabb hegycsúcsától csak 53 méternyire. Erről Pintér László szakújságíró, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője beszélt péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Suhajda Szilárd
Már úton vannak Suhajda Szilárdért a serpák    Fotó: Facebook/SuhajdaSzilardClimber

– Amikor egy arra mozgó csapat megtalálta, sajnos nem volt olyan állapotban, hogy lesegítsék a hegyről. Ezt az információt nagyon későn tudtuk meg, amikor ezek a serpák leértek a hegyről. 

Hogy milyen esélye van a túlélésre? A magashegyi realitásokat ismerve nagyon-nagyon, de nagyon csekély. De még bízunk 

– mondta Pintér László. – Egyelőre annyit lehet tudni, hogy hajnalban elindult az a háromfős serpacsapat, akiket megbíztunk, akik a világ legjobbjai. Mióta nem kaptunk jelet, ez egy két napja tartó non stop szervezés. Bízunk benne, hogy el tudnak érni hozzá, és végre tudják hajtani a feladatot. Türelmet kérünk, amint biztosat tudunk, kommunikálni fogjuk. De ez lehet még 12-15 óra, vagy akár holnap. Nem tudhatjuk.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül ér fel a Mount Everestre. A csúcsmászásra kedd este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el a 7950 méteren lévő 4-es táborból. Műholdas telefonján utoljára 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint szerdán 13:30-kor. Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval. A nyomkövetője 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről (az úgynevezett Hillary-lépcső magasságából) még jelzett, de ezután már nem küldött több pozíciót. 

A magyar háttércsapat csütörtök reggel értesült róla, hogy Suhajda körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

Nem tudni, hogy elérte-e az utolsó jeladásnál már csak 53 méter szintkülönbségre lévő csúcsot. A teljesítménye olyan értelemben ettől függetlenül is egyedülálló, hogy a magyarok közül eddig ő jutott a legmagasabbra a Mount Everesten "tiszta mászással" (oxigénmaszk és serpák segítsége nélkül).

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek