Emlék

„Állandóan beszélt a pályán”: Pelé kétszer játszott a magyarok ellen

Címkék
VasasPelé

SzT

Létrehozva: 2022.12.30.

Pelé a Santos tagjaként két alkalommal került szembe magyar csapattal. Mindkét alkalommal a Vasassal.

Pelé, Santos

A magyar válogatott három olyan világbajnokságon is szerepelt, amelyen Pelé szintén ott volt, de egyszer sem játszott ellenünk. 1958-ban és 1962-ben nem találkoztunk a brazilokkal, míg 1966-ban Pelé sérülés miatt hiányzott a liverpooli meccsről, amit a magyar csapat 3-1-re megnyert a dél-amerikai válogatottal szemben.

Pelé 1000. gólja
Pelé a Santosban (alsó sorban jobbról a harmadik) Fotó: Pictorial Parade

Pelé két alkalommal a Santos tagjaként a Vasas ellen lépett pályára, és mindkétszer gólt szerzett. Először 1967. február 10-én Santiago de Chilében a Hexagonal Torna keretében találkoztak. 85 ezer néző volt kíváncsi meccsre, Pelé szabadrúgásból gólt szerzett, a Santos 2-0-ra is vezetett, de a Vasas 2-2-re mentette a találkozót, és végül, február 28-án, megnyerte a tornát a magyar csapat.

A Vasas játékosa, Mathesz Imre így emlékezett vissza Pelé játékára:

„Állandóan beszél a pályán. Nem társait szidja, hanem csak irányítja. Talán még az edzőnél is jobban lát a pályán belülről. Kezdés után sehogy sem tetszett neki, hogy a Santos két mozgató emberére, Limára és Zitóra olyan nagy gondot fordítottunk. Tíz perc után valamit magyarázott Limáéknak, erre ők egészen mást kezdtek játszani, s ezzel a változtatással olyan zavart keltettek  sorainkban, hogy két gól lett a vége.” 

Egy évvel később, január 23-án ismét Santiago de Chile volt a helyszín, de akkor már Octogonal tornának hívták a viadalt. Ekkor a Santos nem kegyelmezett, 4-0-ra verte a Vasast, Pelé ezúttal is egy gólt szerzett, és a Népsport külön kiemelte, a Fekete Gyöngyszem "ragyogó játékát, sziporkázó vezére volt csapatának".

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek