Sport

Ongán indul be a Jónyer Akadémia

szabó

Létrehozva: 2018.07.29.

Las Vegasban megsüvegelték a 68 éves Jónyer Istvánt a veterán vb-n, idehaza pedig Onga városa húzza fel a nevét viselő akadémia épületét.

Pista, mi az oka letörtségének? 

Az általam Dragónak és Surbának becézett egykori horvát riválisom, Dragutin Surbek halála. Hetvenkettedik évében gyomorrák vitte sírba, ott voltam a temetésén. Az utolsó pillanatig dolgozott a zágrábi Vjesnik edzőjeként – válaszolta a 4-4 vb-t, Eb-t és 35 magyar bajnokságot nyert klasszis.

Szerencsére nyáron akadt ennél kellemesebb emléke is, amikor Las Vegasban asztalhoz lépett a veterán vb-n. Bevetette egykori találmányát, a híres Jónyer-féle kiflit és a banánpörgetést?

Nem, ugyanis azok ma már nem hatékonyak, a mai labdák nagyobbak és nehezebbek, mint a mi időnkben voltak.

Ennek ellenére ezeket a technikákat megpróbálom majd alkalmazni jövőre a budapesti veterán Eb-n, amire lassan kezdem a felkészülést. Persze a mostaninál karcsúbb „kiadásomat” kell hoznom, mert bár Las Vegas előtt leadtam tíz kilót, de az is kevés volt.

Milyen helyezést szerzett a kaszinóvárosban?

Szeri Attilával párban a végül bronzérmes ausztrál, japán duó állított meg, egyéniben öt fordulón jutottam túl. Nálam mindenesetre rosszabbul járt egy amerikai szövetségi vezető, aki egyéniben indult, de a meccse közben leesett a másfél méter magas küzdőtérről, és a vállcsontját törte. Azért nem távoztam üres kézzel, engem és négy korábbi versenyzőt egy szép emléktárgygyal lepett meg a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség.

Említette a fogyást. Van rá tuti receptje?

Cukor- és liszttartalmú étel semmi, annál több cékla és sárgarépa – ez a titok. Amúgy van benne gyakorlatom, versenyzőként egyszer egy nap alatt leadtam hét kilót.

A honi asztaliteniszsport vezetésében hiába keressük a nevét. Miért?

Jó pár éve arra jó voltam, hogy elnököt hozzak, a szövetségnek pedig milliókat, de jómagam kiestem a pixisből... Ennyit a háláról.

Pedig 2011 és 2013 között kapitányként dolgoztam a válogatottnál, és amilyen gyengén állunk most, elvállalnám a legjobbak irányítását.

Még szerencse, hogy Onga, ahol a gyermekéveit töltötte, emlékszik önre.

Na és hálás is! A Miskolctól tíz kilométerre lévő város vezetése megígérte, felépíti a Jónyer Akadémiát.

Az avatásán biztosan megjelenik majd két kiváló csapattársa, Klampár Tibor és Gergely Gábor. Ha ma játszana ellenük élesben, ki nyerne?

Passz. Egykor jobb volt a mérlegük ellenem, ugyanis minden csalafintaságomat is­merték.

Még a Jonyer Hinoki márkanevű ütővel sem venne revánsot rajtuk?

Ha már szóba hozta, Indiában havonta még mindig eladnak belőle ötezret.

Névadóként megilleti önt is némi pénz?

Semmi. Viszont korlátlan számú kiváló szerelést kérhetek.

Hetvenhez közeledve mi tölti ki az idejét?

A vállalkozás, igaz, az manapság elég veszélyes terület. De rákényszerülök, mivel havi    28 500 forint a nyugdíjam. Azért ilyen kevés, mert az Ausztriában eltöltött tíz, illetve az olaszországi két légiós évemet nem számította be a magyar állam.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek