Sport

TOP7 magyar sportoló: Puskás, Papp esetleg Egerszegi az első?

Bors

2017. szeptember 24. vasárnap 09:15

7. Iharos Sándor

Ő az egyetlen magyar, akit valaha is a világ legjobb sportolójának választottak (1955). Összesen 14 világcsúcsot futott, ebből négyet váltóban. Egyidejűleg tartotta a világrekordot 1500-tól 10 000 méterig. Az 1956-os melbourne-i olimpiára topfavoritként a forradalom miatt nem utazott el.

6. Balczó András

Háromszoros olimpiai bajnok (egyéniben 1972-ben), világbajnokságokon csapatban is, egyéniben is ötször tudott nyerni, ez öttusában páratlan teljesítmény. Küldetés című filmje (1976) óriási feltűnést keltett a Kádár-kori Magyarországon.

5. Polgár Judit

Nővéreivel kétszeres sakk olimpiai bajnok, az egyetlen, aki a férfiak rangsorában is a legjobb tíz közé tudott kerülni. Korosztályos világbajnokságokat nyert a fiúk között, minden idők legjobb női játékosaként 25(!) évig vezette a világranglistát.

4. Gerevich Aladár

Az egyetlen magyar, aki hét olimpiai aranyat gyűjtött. A zseniális kardozó egyéniben 1948-ban végzett az élen, csapatban hatszor is a győztes együttes tagja volt. Első aranyát 22 évesen, az utolsót ötvenen túl (!) nyerte. Kilencszeres világ-, hatszoros Európa-bajnok.

3. Egerszegi Krisztina

Ő a TOP 7 rovatunkban a minden idők legnagyobb úszói között is szerepelt már. Ötszörös olimpiai bajnok (történelmi tripla 200 háton!), minden idők legfiatalabb ötkarikás győztese (14 évesen nyert), többszörös világ és Európa-bajnok, világrekorder.

2. Papp László

Az első bokszoló, akinek sikerült az olimpiai triplázás (1948, 52, 56). Utána (a párt engedélyével!) profinak állt, és veretlen Európa-bajnokként vonult vissza – a világbajnoki címért nem engedték (a párt!) ringbe lépni. Szövetségi kapitányként is volt olimpiai bajnok (Gedó György).

1. Puskás Ferenc

Öcsi mindmáig a legismertebb magyar (sportoló). Ugyan a vb-döntőn vereséget szenvedett a válogatottal, de a legendás Aranycsapat szellemi vezére volt, olimpiai aranyérmes, a 6:3-as meccs egyik hőse. Pályája végén a Real Madrid szupersztárja lett.

További cikkek

Egészség

Komoly változás, szívátültetése után megszólalt Fazekas Róbert

Küzdelem

Csollány Szilveszter ötven napja van kómában, Zacher Gábor szerint van remény

Ez is érdekelhet