Sport

Láb nélkül: 40 nap alatt 40 maraton

Létrehozva: 2013.09.30.

Oscar Pistorius gyilkossági ügye alaposan megtépázta a paralimpiai bajnok futó tekintélyét, de van egy másik, protézissel versenyző atléta, akire érdemes odafigyelni.

Richard Whitehead története döbbenetes, hiszen a 38 éves atléta, aki néhány napja azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy negyven nap alatt negyven maratoni távot teljesített, csupán 27 esztendősen kezdett el futni.

A lábak nélkül született Richard 18 hónaposan kapta első lábprotéziseit, és szülei ösztönzésére már ­kis­gyerekkorától sportolt. Úszott, krikettezett, gyeplabdázott, vagyis úgy élt, mint a többi gyerek.

– Gyalog jártam iskolába, és fára másztam, ahogy a többiek, csak minden egy kicsit tovább tartott – mondta Richard a brit Mirrornak adott interjúban. – A kezdetektől fogva azt néztem, hogy nekem mim van, és nem azt, hogy mim nincs. Számos ember sokkal nagyobb sérüléssel kénytelen együtt élni, az enyém abszolút kezelhető, és látják, ebből a helyzetből is ki lehet hozni a legtöbbet.

Richard első munkája egy úszóoktatói állás volt, de ő ennél is többet akart, ezért kezdett el 27 évesen futni. Az első ­edzé­sén kevesebb mint tíz kilométert futott – nagyon gyenge idő alatt –, öt hétre rá pedig már rajtolt a New York-i maratonin. Öt órán túli idejének nagyon örült, de néhány évre rá ő volt az első protézissel rajtoló futó, aki három órán belül teljesítette a távot. A londoni paralimpián maratonon szeretett volna indulni, de az ő kategóriájában nem írtak ki versenyt, ezért 200 méteren állt rajthoz, ahol győzött, nem mellékesen itt is, ott is ő a világcsúcstartó.

Ám Richard Whiteheaddel nem szaladt el a ló. Alapítványt hozott létre a rákbetegek megsegítésére, a 40 maratonit is azért futotta le 40 nap alatt, hogy a rákban elhunyt barátjára emlékezzen. Ezenfelül családja is roppant fontos neki, párjával, Valerie-vel boldogan nevelik hét hónapos kislányukat, Zarah-t.

– A 40 maraton jobb emberré formált. Azért teszek ilyen vállalásokat, hogy mások gondjaira is felhívjam a figyelmet – mond­ta az atléta. – Az apaság pedig ennél is fontosabb, Zarah az ­éle­tem, nincs más álmom, mint jó apjának lenni. 

Még több hírért kattintson Facebook oldalunkra!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek