Sport

59 kilót dobott le a futással Erika - fotóval

Létrehozva: 2012.12.23.

Lenyűgöző átalakuláson ment keresztül a bajai Bányainé Rónay Erika. A 109 kilós asszony a futásnak köszönhetően 50 kilósra fogyott, ma sport nélkül el sem tudná képzelni az életét.

Története a sport áldásos hatásáról szól, de: azért kíváncsi lennék, hogyan hízott meg 109 kilóra?

- Amióta az eszemet tudom, küzdöttem a kilókkal, de mozogni nem szerettem – kezdi Erika. – Huszonkét évesen egy allergiás betegség miatt hormoninjekcióval kezeltek, 79 kilóra híztam, ezzel a súllyal kezdtem el várni az első gyermekemet. A második terhességem végére, 2003-ban, 109 kilósra híztam.

Mikor érezte úgy, hogy ez így nem mehet tovább?

- Hét esztendeje kezdtem el egy diétát és a futást. Egy év alatt 56 kilóra fogytam, öt-hat kilométert tudtam ekkor lefutni. De telente, amikor a hideg miatt nem mozogtam, mindig visszahíztam tíz kilót.

Mi kellett ahhoz, hogy ez megváltozzon?

- 2010 telén teremben, futópadon folytattam a futást, majd kapcsolatba kerültem a FuTeam nevű amatőr futóklubbal, melynek tagjai naponta futnak, biztatják egymást. Egy kedves ismerősöm, Gulyás Lajos tett egy fogadási ajánlatot idén ősszel: le tudom-e futni jövőre az április 13-ai bajai Kikelet félmaratont. Erre már komolyabban kell készülni, ezért októberben elmentem az első közös edzésre. Húsz kilométer volt a táv, el sem tudtam képzelni, hogy legyűröm, de két óra öt perc alatt sikerült. Első félmaratonimat két óra egy perc alatt teljesítettem.

Melyik futóteljesítményét emelné ki?

- A hatórás örömfutá s nevű rendezvényen 52 kilométert futottam, a családom is büszke volt rám, a férjem azt mondta, tudta, hogy meg fogom csinálni, mert amit a fejembe veszek, azt véghez is viszem.

Mennyivel lett jobb, több így az élete?

- A futás az életem része lett, nem tudnék élni nélküle. Sokan megkeresnek azóta, és mindig azt mondom: semmivel sem vagyok több másoknál, agyban kell eldönteni, hogy változtatunk az életünkön. Ha figyelünk az étkezésre, mozgunk és kitartóak vagyunk, lesz eredmény.

Mi a következő cél?

- A jövő júniusi Ultrabalaton futás, amelyen 212 kilométer a táv, ezt egy három vagy ötfős váltóban szeretném lefutni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek