PR Cikkek

Ezekre figyelj, ha újonc vagy az edzőteremben (x)

Létrehozva: 2022.02.14.

Módosítva: 2022.03.09.

Most vágtál bele az edzésbe, de még nem tudod, mire figyelj oda a konditeremben? Az alábbiakban megismerheted a legfontosabb illemszabályokat, hogy minél könnyebben menjen a beilleszkedés, és Neked már csak az edzésre kelljen fókuszálnod!

Az újoncok által leggyakrabban megfogalmazott sztereotípiák

Mielőtt rátérnénk a konkrét tanácsokra, érdemes a leggyakoribb tévhiteket is megemlíteni:

“A konditerembe csakis izmos, tökéletes testű sportolók járnak.”

Konditerembe azok járnak, akik valamilyen célból mozogni szeretnének, ez pedig nem csak az izomtömeg drasztikus növelését jelentheti. Vannak, akik csak egy kis extra mozgásra vágynak a mindennapokban, mások pedig egészségügyi megfontolásból, például a vérkeringés javítása érdekében váltanak bérletet, éppen ezért korántsem csak a testépítő réteg jár terembe.

Sőt, a konditeremekben az igazán “kigyúrt” testalkattal rendelkezők mindig kevesebben vannak, mint az átlagos, hétköznapi formával jellemezhető sportolni vágyók.

“Még túl gyenge vagyok az edzőtermi mozgáshoz.”

Egy edzőteremben mindenki megtalálja a saját fizikai erejéhez megfelelő súlyokat és edzési lehetőségeket. A korszerű kondigépek kis túlzással már pehelysúlyú fokozatokkal is rendelkeznek, így még a sportolási múlttal egyáltalán nem rendelkező személyeknek sincs mitől tartaniuk.

TIPP: BCAA fogyasztásával aminosavakat biztosítasz szervezeted számára, amelyek hozzájárulnak izomzatod fejlődéséhez.

“Mindenki rajtam fog nevetni az alakom miatt.”

Aki betette a lábát a terembe, az már megtette az első lépést a fejlődés irányába. Ezt pedig mindenki elismeri. Másfelől pedig a konditeremben a legtöbbet mindenki a tükröt nézegeti, hiszen önmaga formájára koncentrál. Éppen ezért egy percig se aggódj a jelenlegi alakod miatt, hiszen azért vagy ott, hogy napról napra fejlődj.

Mire figyelj, ha újoncként jársz edzőterembe?

Légy tisztelettel edzőtársaid felé!

Egy átlagos konditeremben 20-25 ember is edzhet egyszerre, ezért fontos, hogy a zavartalan edzés érdekében mindenki odafigyeljen néhány alapvető illemszabály betartására. Ezek az apró dolgok pedig minden egyes teremben tartózkodó dolgát megkönnyítik.

Mit ne csinálj?

  • Ne dobáld a súlyokat. Ez amellett, hogy rendkívül zavaró, még a berendezésben is kárt tehet. Kíméld meg a dobhártyákat és környezeted azzal, hogy a tárcsák letételekor inkább lehajolsz kicsit ahelyett, hogy a magasból ejtenéd őket a földre.
  • Ne pakolj le súlyt vagy állíts át gépet anélkül, hogy meggyőződnél róla, valaki használja-e éppen. Lehet, hogy az illető csak kiment 1 percre az öltözőbe. Vagy éppen szuperszettben edz, azaz pihenőidő nélkül, két különböző gyakorlatot végez felváltva, például állva bicepszezik kézisúlyzóval, majd közvetlenül utána indul a csigás géphez tricepszet erősíteni kötéllel.
  • Ha végeztél, rakd vissza a súlyokat és eszközöket a helyükre. Így jelentős terhet veszel le azok válláról, akik kevesebb súllyal szeretnének edzeni. Fordított esetben Neked sem esne jól, ha 20 kg-os tárcsák tucatjait kéne lepakolni a rúdról, majd elcipelni a helyükre.
  • Ne húzd mások idejét. Habár vannak, akik a konditermet tekintik a közösségi élet legfőbb színterének, általában ők azok, akik 3-4 órát töltenek lent, látványosabb eredmény nélkül. Persze egy kis beszélgetés pihenés közben sosem baj önmagában, de hosszú percekre soha ne tartsd fel a másikat.

Tartsd szem előtt a higiéniát!

Természetesen egy edzőteremben folyamatosan egymás után használjuk a gépeket és súlyzókat, de az alábbi higinéiai elveket mindenképp érdemes betartani:

  • Vigyél törölközőt az edzéshez. Így még az igazán intenzív edzéseken is megtörölheted az arcod, vagy az éppen használatos gép párnázott felületére terítheted.
  • Használat után töröld le kendővel a gépeket. Ebben a termekben kihelyezett törlőkendők és tisztítószerek lesznek segítségedre.

Tanulj a jobbaktól!

Tanácsos néhány gyakorlatot ellesni a tapasztaltabbaktól, amelyeket bevetve gyorsabban fejlődhetsz. Ha valamiben bizonytalan vagy, kérj bátran segítséget egy edzőtársadtól. Akár egy gyakorlat végrehajtásával kapcsolatban van kérdésed, akár nagyobb súllyal szeretnél fekvenyomni, a rutinosabbak szívesen szoktak segíteni kezdő társaiknak. Azonban a táplálkozási tanácsokkal, például a BCAA vagy kreatin szedésével kapcsolatban inkább a személyi edzőkre és dietetikusokra hagyatkozz.

TIPP: Nézz edzésvideókat a neten, ahol az oktatók részletesen elmagyarázzák a gyakorlatok szabályos kivitelezését. Ez nemcsak az edzés hatékonyságát növeli, hanem a szabálytalan végrehajtásból származó izomhúzódások kialakulását is megelőzi.

Önmagadra!

Konditerembe mindenki a saját maga formája miatt vesz bérletet. Ha már belevágtál, csak a fejlődésre koncentrálj. Ne foglalkozz túl sokat a többiek szokásaival, és ne hagyd, hogy edzés közben túl sok beszélgetéssel húzzák az idődet.

Újoncként is legfeljebb néhány edzést jelent, amíg teljesen kiismered a környezetet. A legfontosabb, hogy tudatosan állj hozzá a sportoláshoz. Alakítsd át étkezési szokásaid a céljaidhoz illően, és haladj személyre szabott edzésterv alapján. A fenti tanácsok megfogadásával pedig a konditermi edzés mindig élmény lesz!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186902_auto_resized.jpg
origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27740_resized.jpg?avcount=1714825212
origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176529_auto_resized.jpg
ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186335_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27741_resized.jpg?avcount=1714825212
origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185820_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 4.: az Oroszlán célhoz ér, a Halak csak saját magára hallgasson

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27742_resized.jpg?avcount=1714825212
magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184139_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187398_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lebuktak: nem akárkivel melegedett össze a TV2 műsorvezetője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/-QOHEGhzQJLxwbobl6_dg-Jmb13ToljY2S2y-6aSLDQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3Y2EyYTk2OWYwNDRhYWM5MzIxMGJjYTljNzRmOTY5.jpg
PR Cikkek

Mennyit számít az első benyomás valójában egy állásinterjún? (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qYarjVyF3BBjFGbp-zfy1kIrvMtBX6jf0THtRfTrv3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5NjRiMjMwZjZjZTQ5MDRiMjU3NDUwMjhmNWQ0OWMz.jpg
PR Cikkek

Hogyan legyünk környezettudatosak a tavaszi nagytakarítás során? (x)