PR Cikkek

Milyen matracot érdemes vásárolni? (x)

Címkék
matracalvás

Bors

Létrehozva: 2021.09.28.

Vajon létezik olyan matrac, ami mindenkinek tökéletes? Vagy eltérő testalkathoz eltérő matracra van szükség? Ebben a cikkben átnézzük, hogy mire kell figyelni és hogyan lehet kiválasztani a tökéletes ágybetétet.

Milyen a jó matrac?

„Melyik a legjobb matrac?” hangozhatna a kérdés, ehelyett úgy kellene inkább feltennünk: „melyik a legjobb matrac számomra?”

A matrac választás ugyanis nagyon szubjektív műfaj, nagy részben az egyéni preferenciák határozzák meg, hogy kinek melyik típus lesz a legkényelmesebb.

Tehát nincs egy olyan matrac, ami mindenkinek jó lenne, hiszen más-más testalkattal, eltérő adottságokkal és egyéni kényelmi igénnyel rendelkezünk.

Az azonban biztos, hogy mindenkinek, aki egészségesen és pihentetően szeretne aludni olyan matracra van szüksége, mely kíméli a gerincoszlopot.

Ahhoz ugyanis hogy jól aludjunk, az izmoknak és a gerincoszlopnak, a csigolyáknak, porckorongoknak, ínaknak és szalagoknak tehermentesülniük kell.

Spanyol kutatások bizonyították be a 2000-es évek elején, hogy gerincünk azokat a félkemény matracokat kedveli a legjobban, melyek stabil tartással rendelkeznek ugyan, de egyben annyi lágysággal is, hogy idomulnak a test formájához.

Ezekkel a félkemény matracokkal lehet a nyomáspontokat kiküszöbölni és elejét venni a hátfájás kialakulásának is.

Mi alapján válasszunk matracot?

Milyen kemény legyen a matrac?

Az persze már egyéni, hogy egy matrac éppen keménynek vagy félkeménynek számít-e a számunkra.

Legfőképpen a testsúly és a testalkat határozza meg, hogy mennyire érzünk keménynek egy matracot illetve részben ez is befolyásolja hogy milyen keménység lesz majd az ideális.

Ennek megfelelően egy erős testalkatú vagy éppen túlsúlyos embernél akár egy viszonylag kemény matrac is elláthatja a funkcióját, vagyis a test alátámasztását, náluk sokszor még követelmény is egy bizonyos fokú feszesség.

Viszont nem érdemes túlzásokba esni, a nagyon kemény, merev matrac még a nagyobb súlyú embereknél is okozhat kényelmetlenségeket és nyomhatja a csigolyákat, ezeket a „betonkemény” matracokat tehát szinte mindenkinek el kellene felejtenie.

Átlagos és törékeny testsúlynál viszont az a matrac, ami a „kemény legény” számára még optimális volt, már egészen más érzést ad, túlzottan kemény és kényelmetlen lehet.

Átlag testalkatnál tehát általában a félkemény matracok képesek gerinckímélő, rugalmas támaszt nyújtani.

Nagyon nem mindegy azonban az sem, hogy a súlyhoz milyen magasság társul, tehát milyen a testalkat. Egy alacsony, nagy súllyal rendelkező ember számára szükséges lehet a feszesebb támasz, azonban egy magasabb, arányos testalkatúnál már szintén egy kicsivel lágyabb matrac lehet célravezető.

Alvópóz és matrac

A testalkat mellett az is befolyásolja matracunk ideális keménységét, hogy milyen alvópózban hajtjuk álomra fejünket.

Felmérések szerint a legnépszerűbb alvási helyzet az oldalt fekvés – ez jellemző itthon és világszerte is – , ami nem is véletlen, ebben a pózban ugyanis a gerincoszlopot hatékonyan lehet tehermentesíteni, ráadásul a horkolás, alvási apnoé és még a reflux is elkerülhető.

Nagyon lényeges azonban, hogy oldalt fekvés esetén olyan matracunk legyen, mely keménységének és/vagy kialakításának köszönhetően engedi benyomódni a csípőt és a vállat. Ebben a pózban ugyanis csak úgy tud tehermentesülni – akkor lesz „egyenes” – a gerincoszlop, ha ezek a kiugró részek jobban belesüppednek a matracba.

Tehát oldalt alvás esetén félkemény matracra van szükség, az pedig külön előny ha ez a félkemény matrac rendelkezik ergonómiai zónákkal, a zónás matrac ugyanis eleve úgy van kialakítva, hogy a csípő és váll résznél lágyabb.

A legjobb alvási pozíció a gerincünk számára mégis a háton fekvés, ekkor a leghatékonyabb ugyanis a súlyeloszlás a matrac felületén, tehát kevésbé tudnak kialakulni nyomáspontok. Valószínűleg azért alszanak mégis viszonylag kevesen, mert a gyomorégésre és horkolásra is ekkor van a legnagyobb esély sajnos.

Mivel nincsenek vérkeringést veszélyeztető nyomáspontok háton fekvésnél – pontosabban kevésbé érvényesülnek – ,  ezért ha ilyen helyzetben alszunk, akkor alapvetően a viszonylag feszesebb matracok is jól nyomásmentesíthetik a csigolyákat – a nagyon kemény matracok azért itt sem javallottak!

Minden szakértő egyetért abban, hogy a hason fekve aludni a legrosszabb. Amikor hason alszunk, akkor mind a nyak csigolyái – a fej elfordítása miatt – , mind a lumbális – ágyéki – csigolyák feszülnek.

Ha lehet tehát érdemes elkerülni a hason fekvést, amennyiben azonban csak így tudunk aludni, akkor itt is a feszesebb félkemény matracok lehetnek célravezetők.

Az alváspózt természetesen mindig a súllyal és testalkattal együtt lehet és kell értelmezni az optimális matrac keménység szempontjából.

Mi az ideális matrac vastagság?

Olyan vastag matracot érdemes választanunk, mely képes a test ideális alátámasztására, anélkül hogy éreznénk magunk alatt a kemény ágyrácsot. Egy átlagos testsúlyú felnőtt esetében egy 18 cm vastag matrac már nagyon jó támaszt ad, ez a magasság optimális ahhoz, hogy befogadja testünket.

Bizonyos esetekben, ha nagyan masszív a matrac anyaga, elképzelhető hogy ennél vékonyabb matrac is alkalmas lehet, de alapvetően egy átlagos matracnál szükség van erre a magasságra.

Vannak extra vastag, 30-40 centis matracok is, kérdés hogy valóban van e létjogosultsága ezeknek. Érdemes tudni, hogy inkább nyugaton, legfőképpen az USA-ban népszerűek ezek a nagyon vastag, sokszor luxus matracok, kisebb mértékben ugyan de nálunk is megjelentek.

Gyakorlati jelentőségük csak abban áll, hogy megmagasítják a fekvőrészt, így lehetővé teszik hogy könnyebb legyen a felkelés a matracról, azonban ezt egy magasított ággyal ugyanúgy elérhetjük.

Ráadásul egy ilyen matrac a belepakolt sokféle réteg és felhasznált alapanyag miatt nagyon drága lehet és nem is igazán fenntartható.

Bőven elengedő tehát egy 18-20 cm vastag matrac, ami már minden igényünket kielégítheti.

Melyik a legjobb matrac?

Szintén gyakran felmerül a „melyik a legjobb matrac típus?” illetve „melyik a legjobb matrac márka” kérdés is.

Az igazság az, hogy a legtöbb matrac alapanyagból nagyon kényelmes és formatartó matracot lehet készíteni, az hogy egy habmatrac, egy latex matrac vagy éppen egy rugós matrac nyújt-e nagyobb kényelmet az nagyon szubjektív dolog, az egyéni kényelmi igény függvénye.

Az azonban már nagyon nem mindegy, hogy a matrac anyag milyen jellemzőkkel rendelkezik, az ugyanis mind a tartósságát, mind a komfortosságát befolyásolhatja.

Mivel nagyon relatív és egyéni hogy kinek melyik matrac a legjobb, inkább azt kell figyelembe venni, hogy a kiszemelt matrac ránk van-e szabva például keménység tekintetében illetve hogy minőségi anyagokból készült-e, az hogy márkás a matrac még egyáltalán nem garancia ugyanis semmire sem.

Hideghab matrac

Napjaink egyik legnépszerűbb matraca a hideghab matrac. Számtalan kialakításban elérhető, a leglágyabbtól a legkeményebbig, könnyen zónázható és elég jól szellőzik, tehát a legtöbb ember kényelmi igényeit maximálisan ki lehet elégíteni egy hideghab matraccal.

Ebben a videóban részletesen is szót ejtünk a hideghab matracokról.

Arra kell csak figyelni, hogy a hagyományos, kemény, merev hideghab helyett érdemes nagy rugalmasságú (HR) és nagy sűrűségű (HD) hideghab matracot választani.

Ezek ugyanis rugalmasabbak, kényelmesebbek és formatartóbbak, mint a hagyományos habszivacs matracok. A habmatracoknál az anyag tömörsége, sűrűsége határozza meg ugyanis a tartósságot, a felpuhulással szembeni ellenállóképességet, a HD matracok minimum 40 kg/m3-es sűrűségűek.

Memory matrac

A memory matracok viszont már jóval megosztóbbak. Bár nagyon kényelmes a memory matrac, az általa nyújtott lágy, süppedős, „mocsaras” érzetért nem mindenki van oda, idősebb, nehezebb mozgó embereknél ez például kimondottan hátrány is lehet.

Másrészről a memory hab a matracipar leggyengébben szellőző alapanyaga, így az izzadósabbak szintén nem ezen tölthetik el „álmaik éjszakáját”.

Ugyanakkor a memory hab a matrac ipar egyik legkényelmesebb anyaga is egyben, nagyon jól oszlatja el a testre ható nyomást, tehát nem alakulnak ki a fájdalmakat okozó kemény alátámasztási pontok és feszültségmentesíti a gerinc csigolyáit.

Ha valakit mélyebben is érdekel a memory matracok világa, akkor a videóban minden benne van.

Manapság már vannak olyan speciális memory anyagok és illetve hideghab anyagok is, melyek többé-kevésbé hozzák a memory matrac komfortját, de sokkal jobban szellőznek át.

A memory habnál is a sűrűség a leglényegesebb, az itthoni matracpiacon az 50 kg/m3-es sűrűségű memóriahab a legelterjedtebb, ezek a memory matracok már viszonylag jó formatartással rendelkeznek.

Amikor memory matracot választunk akkor a matrac tartómagjának a tulajdonságait is figyelembe kell vennünk, a memory hab ugyanis csak a kényelmi réteg funkcióját látja el a matracokon.

Habrugós matrac

Gyakorlatilag a hideghab matrac egyik változata a habrugós matrac. Ennél a matrac belsejét rugó formára alakítják ki, aminek köszönhetően még ruganyosabb és kényelmesebb valamint jobban szellőző lehet.

A habrugós matracnál is a rugalmas (HR) és nagy sűrűségű (HD) típusokkal járunk a legjobban.

Latex matrac

A latex matracok hihetetlenül rugalmasak és kényelmesek. Előnyük még, hogy a rendkívül masszívak, ezáltal pedig a legtartósabbak matracok közé tartoznak.

Ráadásként pedig léteznek olyan latex matracok is, melyek nagy részben természetes kaucsukból készülnek, ezek rugalmasabbak és lágyabbak, mint a kevert latexből készülő matracok.

A latex matracok anyagtömörsége meghatározza a latex matrac keménységét, az pedig hogy milyen sűrűségű/keménységű illetve hogy natúr (lágyabb) vagy kevert (feszesebb) latex matracot érdemes-e választanunk az egyéni adottságaink szabják meg. Részletesebben is beszélünk ezekről a matracokról ebben a videóban:

Táskarugós matrac

A táskarugós matracnál a sok, kisméretű, különállóan zsákokba varrt rugócska alkotja a rugózatot, így a zsákrugós matrac hatékonyan veszi fel testünk formáját, idomul annak természetes hajlataihoz. De nemcsak nagyon kényelmes lehet, hanem pontrugalmassága is kiváló, tehát zavartalan alvást biztosít.

A zsákrugós matracnál a keménységet/komfortot a rugószám, a rugó vastagság illetve a rugózaton elhelyezkedő kényelmi réteg tulajdonságai határozzák meg. Minél magasabb a rugószám, annál jobban érvényesülhet a matrac formakövetése illetve formatartása – az átlag rugósűrűség a 250 db/m2, a 300-400 pedig már kiemelkedőnek számít.

Bármilyen matracot is szeretnénk, a legfontosabb a személyes kipróbálás, e nélkül ugyanis lehetetlen kiválasztani a számunkra legkényelmesebbet.

A matracválasztással kapcsolatos további tanácsokért a matracman.hu és a https://matracman.hu/milyen-matracot-vegyek/ oldalt érdemes meglátogatni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183879_auto_resized.jpg
origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27699_resized.jpg?avcount=1714718712
origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181685_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mindenki másnak jobban fáj körülöttem” - Migrénes fejfájással küzdött, egy éve maradt hátra a 19 éves Ellának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183871_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katalinnak és Pottyondy Edinának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180888_auto_resized.jpg
ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183000_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182157_auto_resized.jpg
travelo.hu

Magas árakkal igyekszik elriasztani a turistákat az olasz Riviéra ékszerdoboza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184247_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A Jóisten adjon kitartást!" – Rengetegen imádkoznak az egri áramütés áldozatáért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181161_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Henger alakú UFO-t pillantott meg a megrémült anya a repülőgép ablakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714718712
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qYarjVyF3BBjFGbp-zfy1kIrvMtBX6jf0THtRfTrv3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5NjRiMjMwZjZjZTQ5MDRiMjU3NDUwMjhmNWQ0OWMz.jpg
PR Cikkek

Hogyan legyünk környezettudatosak a tavaszi nagytakarítás során? (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/Ulh7JX0BCTkrNZ6A1-HjMK0APmr6zXsgfJD4Snluds8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzEzMmQ0YThmNWU4ZjQwMDM5NzA1MDFhNjFjYzIxMWQx.jpg
PR Cikkek

Hogyan segíthet a Tevékenységeim az Ön vállalkozásának? (x)