Olaszország mindig tartogat valami új csodát az utazóknak. Toszkána szívében helyezkedik el Siena középkori bájjal, lenyűgöző építészettel és gasztronómiai csodákkal. Bemutatjuk, hogy miért nem szabad kihagyni a toszkán várost, ha Olaszországban nyaralsz, és mit lehet ott megtapasztalni.
Széles terek, szűk sikátorok, gótikus homlokzatok és friss tészta illata – aki Toszkána szívébe Siena hangulatos városába érkezik, úgy érzi, mintha egy filmes díszletbe vagy egyenesen a középkori Olaszországba csöppent volna.
Alig 53 000 lakosával Siena tele van élettel. A város központja 1995 óta az UNESCO Világörökség része. A gótikus paloták között kanyargó szűk utcák Európa egyik legimpozánsabb terére vezetnek: a kagyló alakú Piazza del Campóra, a város szívébe.
A város ugyanakkor nemcsak büszke és hagyománytudatos, hanem fiatal és lendületes is – különösen az egyetemnek és a 17 Contrade-nak, a kis mikrokozmoszként funkcionáló városrészeknek köszönhetően.
A Piazza del Campo Siena óvárosának szíve. Az eredetileg egyszerű piactér, a piazza ma már világhírű, és Siena egyik nevezetessége. Itt mindig történik valami: a nap bármely szakában a turisták és a helyiek, fiatalok és idősek összegyűlnek, hogy elfogyasszanak egy eszpresszót valamelyik kávézóban, vagy pihenjenek a történelmi vörös-barna házak árnyékában.
A híres Palio di Siena lóversenyt is itt rendezik meg évente kétszer. Gyönyörű fotózási lehetőség a Piazzán a Fonte de Gaia – az Öröm szökőkútja, amely a lakók öröméről kapta a nevét, amikor végre víz folyt a korábban vízhiányban szenvedő városban.
A Piazza del Campo területén a terrakotta színű Palazzo Pubblico a gigantikus Torre del Mangia-val különösen figyelemfelkeltő. A középkori városi palotában található a Museo Civico, Siena városi múzeuma. A történelmi mennyezetet és falakat művészi freskók díszítik. Külön bejárat vezet a 102 méter magas Torre del Mangia-hoz. Körülbelül 400 lépcsőfok vezet a tetejére, de aki felmászik rájuk, az jutalmul fantasztikus kilátásban gyönyörködhetsz.
A sienai székesegyház fehér, vörös és zöld márvány homlokzatával a gótika és a romantika remekműve. A székesegyház két évszázada épült: 1179-ben szentelték fel, de csak 1313-ban fejezték be. A belső teret a Siena város címerére emlékeztető fehér és fekete márvány dominálja. Itt művészi szobrokat és ólomüveg ablakokat csodálhatunk meg, a Piccolomini Könyvtárban pedig Pinturicchio festőművész színes freskóit tekinthetjük meg.
Egy másik fénypont a márványpadló, amelyen számos fontos olasz művész dolgozott az évszázadok során. Általában a padló nagy részét letakarják, hogy megóvják a sok látogató lába által okozott kopástól. De körülbelül augusztus közepétől október közepéig a márványpadló teljes egészében látható.
A Museo dell'Opera della Metropolitana, más néven Katedrális Múzeum, közvetlenül a katedrális mellett található a Duomo Nuovo-ban. A székesegyház számos eredeti alkotása látható itt, köztük Duccio di Buoninsegna Maestája, amely egy csodálatos oltárkép a 14. század elejéről. Itt látható Donatello híres tondója is a Madonnával és a gyermekkel.
Az eredetileg kórházként és zarándokok menedékhelyeként működő Santa Maria della Scala ma Siena egyik leghíresebb múzeuma, amelyet a város kulturális és művészeti fejlődésének szenteltek. A nagy múzeumkomplexum három emeleten terül el, és betekintést nyújt az etruszkok és rómaiak idejétől, a középkoron át a reneszánszig. Itt is a régészeti leletek, szobrok és festmények mellett számos ismert freskó található, mint például a Lorenzetti Szűz születése és Martini Szűz eljegyzése.
Mint minden toszkán konyha, a sienai konyha is nagyon hagyományos: kevés, de nagyon változatos alapanyagokból és régi specialitásokból áll. Minden édesszájúnak kötelező a Panforte. A fűszeres gyümölcstortát dióval, mézzel és kandírozott gyümölccsel már a középkorban is sütötték. Szinte ugyanilyen ismert a Ricciarelli, a toszkán mandulás keksz porcukorral. Mindkét különlegességet beszerezheted a hagyományos cukrászdákban.
A sós klasszikusok közé tartozik az all'aglione, ami egy vastag, kézzel sodrott tészta intenzív fokhagymás és paradicsomszósszal. A vadételek, mint a Cinghiale (vaddisznó) polentával vagy a Tagliata di Manzo (marhasteak parmezánnal) szintén jellemzőek a régióra.
Ha autentikus ételeket szeretnél enni, kerüld el a közvetlenül a Campo-n található éttermeket, és inkább a szűk sikátorokban sétálj. Számos kisebb osteria és borbár kínál kiváló konyhát rusztikus környezetben, néha csak néhány asztallal és kézzel írott étlappal.
A Via Pantaneton többek között számos hangulatos bárt és trattoriát találhatsz, amelyek változatos toszkán ételeket szolgálnak fel.
Travelo tipp:ha este kint jársz, kihasználhatod az aperitivo órát: egy pohár bor mellé egy könnyű vacsora tapasból, kolbászból és húsból, salátákból és néha tésztából is készül.