Fehér éjszakák és a svéd büdös hal

hal
PUBLIKÁLÁS: 2024. május 25. 14:00
Sarki fényt már itthon is láthatsz, de ha azt is átélnéd, hogy milyen, amikor még éjjel kettőkör is nappali világosságnál szisszentheted fel a sört, északabbra kell menned, mondjuk Svédországba. A svédek azonban nemcsak a sört szisszentik, hanem a híres büdös halukat is, aminek a megkóstolása youtube challange-nek is beillik. Laptársunk, a mindmegette munkatársa megkóstolta a surströmminget. Így reagált.

Télen rengetegen utaznak Skandináviába, hogy lássák az északi fényt, pedig nyáron is van egy szokatlan jelenség, amely miatt érdemes odalátogatni. Ezek az úgynevezett fehér éjszakák, amelyek során a Nap egyáltalán nem nyugszik le, vagy kicsivel a horizont alatt marad, így 24 órában nappali világosság tapasztalható. Ez a helyiek számára természetes, de a turistáknak igazi kuriózum.

Ez a felvétel májusban készült Stockholmban "öreg éjszaka", amikor nálunk már koromsötét volt. Forrás: Shutterstock//Tkemot

Sokat számít a földrajzi szélesség is: a sarkkörhöz közeli helyszíneken akár másfél hónapon keresztül élvezhetjük az egész napos nappalokat, az Északi-foknál pedig már 2,5 hónapon keresztül.

Az Északi-sarkon pedig a Nap fél évig folyamatosan a horizont felett marad, melyet fél éves sötétség követ.

Míg az, hogy a sarki fényt látjuk-e meglehetősen bizonytalan, hiszen a napszéltevékenység intenzitásától és az ég felhőzöttségétől függ, az éjszakai világosság garantált a nyári napforduló (június 21.) körüli hetekben/hónapokban.

A nyár egyedülálló szabadtéri élményéhez szabadtéri piknikfalatok illenek. A híres fermentált svéd hering megkóstolására tökéletes alkalom lehet, hiszen beltérben felbontva vegyi fegyvernek is beillik a csatornaszagú "ínyencség".

Tesztelés során az erjesztett hering/Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock//Grossinger

A mostoha skandináv körülmények szülték az erjesztett (köznyelvben rohasztott, savanyított) heringet, azaz a surströmminget. Ez az „ínyenc falat" bármely rendőrség eszköztárában szerepelhetne, mint tömegoszlató fegyver" - írja a lap.

Távoltartási végzéssel felér ez az északi nyitás

"Az eufemizálóan megosztónak is nevezhető halételre: ha valaki tényleg egy echte svéd különlegességet szeretne kóstolni egy életre szóló élmény keretében, menjen Stockholmba, vagy a fehér éjszakák alkalmával még északabbra, keressen egy parkot és egy konzervnyitót, majd essen neki egy surströmming feliratú fémdoboznak. A folyamatos erjedés okozta térfogatnövekedés és a kellemesnek semmiképpen nem nevezhető illatok miatt nagyon másban nem is lenne ildomos árulni, repülőre nem lehet felvinni.

Surströmming Forrás: Shutterstock/PawelSdr

A magyarok rúzsflórás büszkesége, a pálpusztai sajt egy igazi luxusparfüm a surströmminghez képest, ha hasonlattal szeretnénk élni, de embere – illetve orra – válogatja, ki hány méterre menekül a konzervnyitó első csapásakor.

Képzeljünk el egy igazán nemes csatornaszagot a legnagyobb indiai kánikulában, szóval nem az a klasszikus nyálcsorgatás vár ránk, mintha mondjuk egy tonhalkonzervet nyaláboltunk volna fel a polcról az akció előtt.

De ha kíváncsiak vagytok egy igazán autentikus megnyilvánulásra a behatolás pillanatában, akkor itt van egy remek videó:

Fejetlenség uralkodik a konzervdobozban

A surströmming létezését a korabeli tartósításnak és élelmiszeriparnak köszönheti: a só drága volt, a hering olcsó, nosza, savanyítsuk meg! Tavasszal kifogták a zsíros halat, kevés sóval hordókba vágták, és tádám: nyár végére fogyasztásra kész cikkünk tárgya. Ma már természetesen nem az a kimondottan szezonális termék, egész évben kapható.

Kóstolásnál két iskola létezik: az igazán kemények természetesen önmagában, érzéki élvezettel falatozzák a kicsit puha, de határozottan halállagú, fej nélküli halakat, a hagyományőrzők viszont csomagolnak hozzá köretet, kést, villát. Tehát nem az a cél, hogy minél hamarabb legyűrjék, svédéknél ez szociális program, megadják a módját: főtt krumplit, újhagymát, tejfölt (creme fraiche) és svéd lepénykenyeret majszolnak hozzá.

Kíséretem a fémcsikorgás közepette óvatosan métereket hátrált, de egy frissen nyílt dögkútnál semmiképpen nem volt veszélyesebb a levegő orrfacsaróindexe a konzerv teljes kitárulkozásakor.

Így néz ki a dobozban a fermentált svéd hering Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Pasindhu sandeepa/Shutterstock. No use without permission./Pasindhu Sandeepa

Kóstolásnál némi poshadt pezsgősség öleli körbe a diszkréten sós halhúst, de ami megmarad, az az hogy a hering igen kellemetlenül és savanyúan bugyborékol a nyelvvel találkozva.

Tesztelni ne féljetek, megváltást ne várjatok!" - biztat a gasztroportál.

A Travelo hasábjain írtunk már korábban a világ legbizarrabb ételeiről, és a svédek mellett a franciák sem mennek a szomszédba ha visszataszító ételkülönlegességekről van szó.

(Forrás: mindmegette.hu, skandinavia.hu)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.