A kultúrák sokszínűsége gyakran kínál izgalmas gasztronómiai élményeket, azonban vannak olyan ételek is, amelyek kihívást jelenthetnek a kevésbé kalandvágyók számára. Mindenki hallott már a száznapos tojásról, amit Kínában fogyasztanak, de mi még akkor sem nyúlnánk hozzá, ha fizetnének érte. Ezekhez hasonló ételeket fogunk most bemutatni, de figyelmeztetünk, extrém élmény lesz!
Gyönyörű ország, különleges étkezési szokások. Izland sokak szerint – és szerintem is – a világ egyik legcsodálatosabb helye, de akik nem szeretik a halat, azok biztos éhen maradnak itt. Van egy ételük, ami még azokat is megvicceli, akik imádják a halat: az erjesztett cápahús. A Hákarl nevezetű ételt hosszú időn keresztül tárolják és érlelik. Az erjesztés folyamata miatt a hús szaga és íze is igen markáns, de az izlandi emberek számára mindez hozzátartozik az ünnepekhez, a hagyományaik része.
Állatvédők, csukjátok be a szemeteket, mert érzékeny lelkűeknek igen kellemetlen látvány. A balut a Fülöp-szigetek kulináris hagyományainak egyik legmegosztóbb eleme, nem véletlenül. Ez egy kifejlődött kacsaembrió, amelyet még a tojásban főznek meg, majd annak héjából fogyasztanak el. A balut állaga és az előbújó madár embrio látványa sokak számára kihívást jelent, de azok a vállalkozó szellemű, bátor emberek, akik megkóstolják, gyakran elismerik, hogy érdekes íze van.
Japán híres a furcsa, számunkra szokatlan ételeiről, de a Shiokara minden bizonnyal az egyik legmeredekebb. Ez a japán étel tengeri állatok belsőségeikből készül – szinte válogatás nélkül –, amit szójaszósszal és mirinnel (rizsből erjesztett ételízesítő) ízesítenek. Az erjesztési folyamatnak köszönhetően az íze és szaga is meglehetősen erős, a kinézetét pedig nem is firtatnám.
Az olasz ételeket szinte mindenki szereti, sosem tekintettünk úgy rájuk, mintha bármi furcsaság lenne bennük – egészen idáig. A Casu Marzu egy rothasztott juhsajt, amelyben élő lárvák vannak, szándékosan. Ezek a lárvák elvileg hozzájárulnak a sajt textúrájához, ízesebb lesz tőle az étel, bár ezt egészen nehéz elhinni. A sajtot meleg, nyirkos helyre teszik, ahol a sajtlegyek petéket helyeznek el benne, melyekből lárvák fejlődnek. Sokan úgy fogyasztják el a sajtot, hogy a lárvák még élnek benne. Vannak helyek, ahol már betiltották ennek az "ételnek" a forgalmazását, ugyanis egészségbiztonsági szempontból nem felel meg az előírásoknak – ami nem meglepő, ha szó szerint parazitás sajtról beszélünk.
A világ legbüdösebb ételeként tarják számon az utolsó "alanyunkat." Ez pedig nem más, mint a hagyományosan erjesztett hering. A konzervált halat a legbátrabbak ünnepi alkalmakkor, például karácsonykor vagy a nyár közepén, a termékenységet ünneplő midsommar idején fogyasztják. Ehhez aztán tényleg minden érzékszervet ki kell zárni, ha meg akarjuk kóstolni.
Te melyiket mernéd megkóstolni?
Címlapkép forrása: Shutterstock