
Döbbenetes esetről számolt be a kínai média: egy óvodában ipari ólomfestékkel színezett ételekkel mérgezték meg a gyerekeket, ami miatt több mint 230 kisgyermek került kórházba. Az ügyben eddig hat embert tartóztattak le.
A hónap elején legalább 235 gyermeket kezeltek ólommérgezéssel Kína északnyugati részén. A Peixin Óvoda ételeiből vett mintákban az ólom szintje kétezerszeresen haladta meg a nemzeti biztonsági határértéket. Ami még megdöbbentőbb, hogy az egyik pigmentben a megengedett biztonságos jogi határérték négyszázezerszeresét mutatták ki. A nyomozás több tucat élelmiszer- és biztonsági mulasztást tárt fel az óvodában - írja a Mirror.
A Gansu tartományi pártbizottság vasárnap kiadott jelentése szerint az óvoda igazgatója azzal a céllal akarta „feljavítani” a gyerekeknek felszolgált ételek színét és megjelenését, hogy több gyereket vonzzon az intézménybe. Az iskola szakácsa online vásárolta az ólomfestéket, annak ellenére, hogy a termék címkéjén egyértelműen szerepelt: „fogyasztásra alkalmatlan”. Az óvoda korábban olcsóbban vásárolt biztonságos ételfestéket, de a „fényesebb” színeket részesítette előnyben.
Az ügyben hat óvodai alkalmazottat, köztük az igazgatót, mérgező és káros élelmiszerek tudatos felszolgálásával vádolva tartóztatták le. Ezenkívül 27 másik, az iskolában, kórházban és a kormányzatban dolgozó személy ellen is vizsgálat indult.
A jelentés szerint a tisztviselők meghamisították a megmérgezett diákok vérvizsgálati eredményeit, és több óvodában az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket elhanyagolták „vesztegetések” fejében.
A Gansu Tartományi Betegségellenőrzési és Megelőzési Központot „hanyagsággal” vádolják az eset kezelésében, miután a mintavétel során „hatalmas különbség” mutatkozott a teszteredmények és a tényleges szintek között. A jelentés szerint a Tianshui Második Népi Kórházban legalább két gyermek teszteredményeit jogellenesen „módosították”, hogy sokkal alacsonyabb ólomtartalmat mutassanak ki.
A Tianshui Második Népi Kórház és laboratóriumi osztályának vezetése kaotikus volt, a munkaköri felelősségek nem kerültek teljes körűen végrehajtásra, a laboratóriumi minőségellenőrzés nem volt teljes körűen megvalósítva, és az érintett ellenőrző személyzetből hiányzott a szisztematikus képzés
– áll a jelentésben.
Az érintett élelmiszerek ólomtartalma 1052 mg/kg, illetve 1340 mg/kg volt, ami mindkét esetben messze meghaladja a nemzeti élelmiszerbiztonsági szabvány 0,5 mg/kg-os határértékét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.