Mit és hogyan fogyasszunk a vashiány megelőzésére?
Számos vastartalmú élelmiszert szeretünk, ami igen előnyös a vashiányos vérszegénység megelőzéséhez, illetve leküzdéséhez. Mely ételek kínálják a legtöbb vasat? Lássuk a kínálatot.
Az emberi szervezetnek nagy szüksége van vasra. Szerencsére, számos élelmiszerünk akad, amelyből jelentős mennyiségű vas származik és jóízűen elfogyasztjuk azt. Kezdésnek ott van a spenót.
A vas bevitelére érdemes odafigyelni, hiszen a vashiány komoly problémákkal járhat. Elegendő vas hiányában a szervezet nem tud elegendő hemoglobint termelni – ez a vörösvértestekben lévő anyag, ennek segítségével szállítanak oxigént a szervezet szöveteibe. Ha nincs elég vas a testünkben, gyengének, fáradtnak és ingerlékenynek érezhetjük magunkat.
A vashiányos vérszegénység - a vérszegénység leggyakoribb formája -, a vörösvértestek számának csökkenését eredményezi, amelyet a túl kevés vas vált ki.
Fontos tudni, hogy a nők körülbelül 20 százalékának - a várandósok 50 százalékának -, míg a férfiak 3 százalékának nincs elég vas a szervezetében.
A megoldás sok esetben az, ha több olyan ételt fogyasztunk, amely bővelkedik vasban.
Hogyan használja fel az ételekből származó vasat a szervezet?
Amennyiben vasat tartalmazó ételeket eszünk, a vas főleg a vékonybél felső részén keresztül szívódik fel a szervezetbe.
Az étrendi vasnak két formája van: a hem és a nem hem. A hem vas a hemoglobinból származik. Az eredetileg hemoglobint tartalmazó, állati eredetű élelmiszerekben - például vörös húsokban, halban és baromfiban - található meg. A hús, a baromfi és a tenger gyümölcsei hem és nem hem vasat is rejtenek.
A szervezet hemforrásokból veszi fel a legtöbb vasat. A legtöbb nem hem vas növényi forrásból ered.
Ételek, amelyekben sok a vas
-85 gramm foltos tőkehal, sügér, lazac vagy tonhal.
A növényi élelmiszerekben, így például a lencsében, babban és a spenótban található vas nem hem vasnak számít. Ez található meg a vassal dúsított élelmiszerekben is. Szervezetünk kevésbé hatékonyan szívja fel a nem hem vasat - a legtöbb étkezési vas azonban nem hem vas.
Melyek a jó nem hem vasforrások?
Egyes ételek segíthetnek a szervezetnek felszívni a vasat azokból az élelmiszerekből, amelyben sok van belőle – mások azonban akadályozhatják ezt a folyamatot.
Azért, hogy a legtöbb vas szívódjon fel az elfogyasztott ételekből, fontos megtennünk néhány óvintézkedést: ne fogyasszuk együtt a vasban gazdag ételekkel a kávét, teát, illetve a kalciumot tartalmazó ételeket vagy italokat.
A kalcium önmagában is zavarhatja a vas felszívódását. Így tehát a vasfelszívódás javítása érdekében érdemes a vasat tartalmazó ételeket jó C-vitamin-forrással együtt enni – például narancslével, brokkolival vagy eperrel –, illetve a nem hem vasat rejtő ételeket olyan élelmiszerekkel párosítani, mint a hús, hal és baromfi.
Amennyiben gondjaink vannak és nem jutunk elegendő vashoz az élelmiszerforrásokból, vaspótlásra lehet szükségünk. Fontos azonban először egyeztetnünk erről orvosunkkal, majd gondosan követni az utasításait.
Mivel a szervezetből igen kevés vas ürül ki, az felhalmozódhat a testszövetekben és szervekben, amennyiben a normál raktározási helyek – a máj, a lép és a csontvelő – megtelnek.
Bár az ételekből származó vas toxicitás ritka, a kiegészítőkből eredő halálos túladagolás előfordulhat – ezért nélkülözhetetlen egyeztetnünk kezelőorvosunkkal a vaspótlás előtt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.