A napokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) bejelentette, hogy nem próbálja megakadályozni, hogy a gyártók bizonyos állításokat tegyenek a kakaóflavanolok egészségre gyakorolt előnyeiről a termékeikben.
A nyilatkozat válasz volt a Barry Callebaut globális csokoládégyártó által küldött petíciós levélre, amely arra kérte az FDA-t, hogy vizsgálja felül a flavanolokkal és az egészséggel kapcsolatos kutatásokat, és fontolja meg újra, hogy a termékcímkéken engedélyezzék a fogyasztók számára ezen előnyök feltüntetését.
Íme, amit az FDA új álláspontjáról tudni kell, beleértve azt is, hogy milyen típusú termékeken szerepelhetnek a flavanolok lehetséges egészségügyi előnyeire vonatkozó állítások.
Mik azok a flavanolok és miért vannak a csokoládéban?
A flavonoidok vagy flavanolok olyan vegyületek, amelyeket fitonutrienseknek neveznek, és amelyek természetes módon számos különböző élelmiszerben előfordulnak - a zöldségektől és gabonaféléktől kezdve a teán és a vörösboron át a csokoládéig mindenben.
A kutatók már régóta érdeklődnek annak kiderítése iránt, hogy ezek a vegyületek rendelkeznek-e egészségügyi előnyökkel.
Egyes tanulmányok szerint a flavanolok:
Bár a flavanolokkal kapcsolatos kutatások ígéretesnek tűnnek, az emberekre gyakorolt egészségügyi hatások vizsgálata még korai szakaszban van. Ennek ellenére, mivel a fogyasztók érdeklődnek a lehetséges előnyök iránt - elvégre jó hír, hogy a szenvedélyeink egészségesek lehetnek -, a kutatóknak érdemes tovább tanulmányozniuk a flavanolokat, hogy kiderüljön, az egészségre vonatkozó állításokat bizonyítékok támasztják-e alá.
A minősített egészségre vonatkozó állítások engedélyezhetők
Az FDA úgy szabályozza a termékek címkézését, hogy felülvizsgálja az egészségre vonatkozó állításokat, és megbizonyosodjon arról, hogy azok a rendelkezésre álló kutatási bizonyítékok alapján legalább minősítettek, ha nem is engedélyezettek.
Egy engedélyezett egészségre vonatkozó állítás mögött sok magas színvonalú kutatás áll, és a szakértők egyetértenek benne. A minősített egészségre vonatkozó állítás mögött van némi bizonyíték, csak nem egészen ilyen szintű. Amikor a gyártók minősített egészségre vonatkozó állításokat helyeznek el a címkén, akkor a fogyasztók számára egyértelművé kell tenniük a korlátozásokat.
Azok az egészségre vonatkozó állítások, amelyeket a gyártók a kakaóflavanolokkal kapcsolatban tenni kívánnak, valószínűleg ebbe a minősített egészségre vonatkozó állítások körébe tartoznak: Van némi kutatás, de még korai.
Valószínűleg nem fogunk a csokoládén flavanolokra vonatkozó állításokat látni
Valószínűleg nem fogunk egyhamar egészségre vonatkozó állításokat látni a flavanolokról egy csokoládészeleten. Bár az FDA engedélyezhet néhány egészségre vonatkozó állítást, a szervezet nagyon egyértelműen fogalmazza meg, hogy milyen megfogalmazást fogad el a címkéken, valamint hogy mely termékeken szerepelhet egészségre vonatkozó állítás.
Konkrétan az FDA kijelentette, hogy a minősített egészségre vonatkozó állítás "csak kifejezetten a magas flavanol tartalmú kakaóflavanolokra vonatkozik a magas flavanol tartalmú kakaóporban és a magas flavanol tartalmú kakaóport tartalmazó élelmiszerekre".
Ez azt jelenti, hogy a hagyományos "kakaópor, a hagyományos kakaóport tartalmazó élelmiszerek vagy a kakaóbabból készült egyéb élelmiszerek, például a csokoládé" nem jelölhetők a flavanolokra vonatkozó minősített egészségre vonatkozó állítással.
Az állítások megfogalmazását illetően az FDA a következőket javasolta elfogadhatónak:
"A magas flavanoltartalmú kakaóporban lévő kakaóflavanolok csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, bár az FDA arra a következtetésre jutott, hogy erre az állításra nagyon korlátozott tudományos bizonyíték áll rendelkezésre".
"A magas flavanoltartalmú kakaóporban lévő kakaóflavanolok csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az FDA arra a következtetésre jutott, hogy erre az állításra vonatkozóan nagyon korlátozott tudományos bizonyíték áll rendelkezésre."
"Nagyon korlátozott tudományos bizonyíték utal arra, hogy a magas flavanol tartalmú kakaóflavanolokban lévő kakaóflavanolok fogyasztása a magas flavanol tartalmú kakaóporban, amely legalább 4%-ban természetes módon konzervált kakaóflavanolokat tartalmaz, csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát."
"Nagyon korlátozott tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a magas flavanol tartalmú kakaóflavanolokban lévő kakaóflavanolok fogyasztása a magas flavanol tartalmú kakaóporban, amely legalább 4%-ban természetes módon konzervált kakaóflavanolokat tartalmaz, csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez a termék legalább 4% természetesen konzervált kakaóflavanolt tartalmaz. Lásd a tápértékinformációkat a ___ és más tápanyagok tekintetében."
Bár a jóváhagyott megfogalmazás összhangban van az FDA fogyasztóvédelmi céljával, nem túl fülbemászó a címke - így a kakaógyártók számára keserédes lehet a fejlemény.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.