A halászlétől a barackos papucsig
Tudtuk-e, melyek a legjellegzetesebb és milyen jelentést hordoznak a hagyományos karácsonyi ételek hazánkban? A halászlétől a mákos gubán át a püspökkenyérig, kedvenceink nemcsak finomak, de különleges jelentőséggel is bírnak az ünnepen.
Hazánkban elképzelhetetlen az ünnep anélkül, hogy legalább egy magyaros karácsonyi étel vagy sütemény ne kerüljön az asztalra!
A magyarok sajátos módon ünnepelnek, s már december 24-én, szenteste körülülik az ünnepi asztalt.
A világon egyedinek számító ételeket fogyasztunk, s ezeknek megvan a maguk jelentése is. Lássuk!
1.Halászlé
Nem teljes egy magyar karácsonyi lakoma halászlé nélkül. A halból készült, magyar paprikával fűszerezett leves szerénynek tűnhet, de igencsak tartalmas és finom. Édesvízi halakból, főként pontyból készül.
A halászlé karácsonyi fogyasztása magyar hagyomány, nemcsak kitűnő íze miatt, hanem azért, mert úgy tartják: a halpikkely gazdagságot és szerencsét hoz.
2.Töltött káposzta
A káposzta karácsonyi ételként talán nem hangzik mások számára étvágygerjesztőnek – amíg ki nem próbálják. A hagyományos magyaros töltött káposzta darált hússal és rizzsel készül, savanyú káposztával, és paradicsom szósszal gazdagon borítva. Mértékkel szalonnával is meg van rakva. A tekercseket tetszés szerint vékonyra vagy vastagra lehet készíteni, mérettől függetlenül nagyon ízletesek.
3.Mákos vagy diós bejgli
A híres bejgli jellegzetes, karácsonyi sütemény nálunk: a kelttészta tekercseket mákkal vagy dióval töltik meg.
Többnyire csak karácsonykor szolgáljuk fel. Egy falat belőlük jókedvvé változtatja a rossz hangulatot!
Jelentése is van: a mák a jólétet és a boldogulást szimbolizálja, míg a dió megvédi az otthont a gonosztól.
4. Autentikus csirkepaprikás
A csirkepaprikás szintén az egyik legnépszerűbb magyar étel, s ennek jó oka van. Egy igazán kellemes állagú és ízű pörkölt, lágy és lédús csirkével, sűrű, krémes paprikaszósszal körülvéve, melyet sok családban karácsonykor sem nélkülöznek. Nehéz nem megnyalni mind a tíz ujjunkat utána.
5.Sárgabarackos papucs
A baracklekvárral töltött, cukorba forgatott, pelyhes sütemények kívül ropogósak, belül pedig lágyak és lédúsak. Minden falat mennyei.
A süteménytésztában sajtkrém is van, ami még gazdagabbá teszi - önmagában is finom, az édes barackos töltelékkel együtt azonban a hagyományos karácsonyi sütemény az ízek és a textúrák csodálatos harmóniáját teremti meg.
A cikket folytatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.