Nincs cukor a boltban? Ezekkel tudjuk helyettesíteni

Nincs cukor a boltban? Ezekkel tudjuk helyettesíteni

cukor helyettesítése
PUBLIKÁLÁS: 2022. december 12. 14:15
Bár kedvező ára van a kristálycukornak,sokan panaszkodnak arra, hogy a sokadik boltban sem sikerült beszerezniük.

Bár kedvező ára van a kristálycukornak,sokan panaszkodnak arra, hogy a sokadik boltban sem sikerült beszerezniük.

Érdemes máris tervet készíteni, mit lehet használni cukor helyett a karácsonyi sütikbe. A cukorhiánynak több oka is van, és jó eséllyel karácsonyig mindenkinek sikerül majd beszereznie a sütéshez szükséges mennyiséget, de azért jó, ha van egy B-terv; főleg, hogy ezek az alternatívák cukor helyettsokszor még egészségesebbek is.

A legtöbb süteményben fel se tűnik, hogy mást használtál cukor helyett.
Fotó: Pixabay.com

Datolya

Az aszalt datolya tökéletes cukor helyett, hiszen igencsak édes, és a sütemény ízén észre sem lehet venni, hogy nem kristálycukorral készült. Fontos, hogy ne legyen túl száraz a datolya, mert nem lehet egyenletesen elkeverni a tésztában. A puha, szaftos datolyákat magozd ki, áztasd be, majd turmixold le.A sütemény tésztájának összeállításakor vedd figyelembe a plusz nedvességet, amit a datolyával adsz hozzá.Pontos arányt nehéz mondani, mennyi datolyapüré felel meg egy evőkanál cukornak, hiszen a datolyák sem egyformák; érdemes menet közben megkóstolni a tésztát.

Nyírfacukor vagy xilit

Alacsony a kalóriatartalma, könnyen használható cukor helyett, hiszen ízben és állagában nagyon hasonlít; viszont sokkal jobban édesít, mint a cukor, ezért érdemes egy picivel kevesebbet használni belőle. Élesztős tésztákhoz nem alkalmazható, és arra is figyelni kell, hogya xilitmár egészen kis mennyiségben is mérgező a háziállatokra, illetveaz arra érzékeny embereknél puffadást, hasmenést okozhat nagyobb mennyiségben.

Eritrit

Növényi alapú édesítőszer, de kevésbé édesít, mint a cukor: a hatásfoka kb. 70-80%-kal kevesebb, ezérttöbbet kell tenni belőle a tésztába, mint kristálycukorból. Nincs utóíze és puffasztó hatása.Az élesztőgombák szaporodását nem segíti, így a kelt tészták készítésénél érdemes mást használni.

Sztívia

Növényi alapú édesítőszer, ami háromszázszor édesebb a cukornál,ezért nagyon kis mennyiségben szabad csak használni.Kelt tésztában nem használható.

Banán

A túlérett banán is remekül használható cukor helyett, hiszen ilyen állapotában mézédes ez a trópusi gyümölcs. A kevert tésztákba, krémekbe bátran használhatod, de érdemes figyelembe venni, hogy enyhén banánízűek lesznek tőle a sütemények.

Forrás: ripost.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.