Tej- és cukormentes kuglóf - gyorsan, egyszerűen

kuglóf
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 07. 14:03
Tejallergia, laktózintolerancia esetén is fogyasztható, inzulinrezisztenciások étrendjébe is beilleszthető kuglóf receptet állított össze Fülöp Lili,a Budai Allergiaközpont dietetikusa.Az elkészült sütemény - megfelelő díszítéssel - akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét!

Tejallergia, laktózintolerancia esetén is fogyasztható, inzulinrezisztenciások étrendjébe is beilleszthető kuglóf receptet állított össze Fülöp Lili,a Budai Allergiaközpont dietetikusa.Az elkészült sütemény - megfelelő díszítéssel - akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét!

Tej- vagy laktózmentes diéta?

Laktózintolerancia vagy tejcukorérzékenység esetén laktózmentes tejtermékeket lehet fogyasztani, tejallergiában azonban semmilyen tejtermék, így a laktózmentes termékek sem fogyaszthatóak, hiszen azok csak tejcukor-mentesek, de a tejfehérjét tartalmazzák. „Tejcukor-érzékenység esetén tehát megengedett egy laktózmentes túróval és tejföllel készült túrós tészta vagy egy laktózmentes sajttal borított pizza is. Tejallergia esetén - habár az alábbi recept nem igényli - de ha sütés-főzés során szükség van rá, a tejtermékeket növényi (elsősorban mandulából, zabból, kókuszból, rizsből készült) tejekkel, sajtokkal vagy tejszínnel lehet helyettesíteni.”

Fotó: 123rf.com

Cukor helyett almapüré?

50g almapüré – attól is függ, hogy mennyire édes az alma – megközelítőleg 8g szénhidrátot tartalmaz, ez a mennyiség tehát az egész kuglófra nézve is elenyésző. A cukrot diétában gyümölcsökkel is helyettesíthetjük, erre a célra rendszerint a banán is megfelelő, - 50g banán 12g szénhidrátot tartalmaz - semleges íze miatt került most alma a kuglóf tésztájába.

kuglóf2

Tej- és cukormentes kuglóf recept

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 3 db tojás
  • 120 g növényi margarin
  • 1-1 mokkáskanálnyi sütőpor és szódabikarbóna
  • 20-30 g olajos mag durvára vágva
  • 50 g almapüré
  • fahéj és édesítő ízlés szerint

Az elkészítés nagyon egyszerű az összetevőket egy nagyobb tálban kikeverjük, egy kuglóf formát kikenünk olajjal vagy margarinnal, beletöltjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kisütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

Tipp: Tejallergiások, laktózérzékenyek számára fontos, hogy a recepthez használt – ismert, bevált termék esetében is - margarin összetevőit mindig ellenőrizzék. Az összetevők időnként változhatnak, ezért mindig győződjünk meg róla, hogy az adott termék továbbra is tej és/vagy laktózmentes!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.