A pszoriázis, vagy ismertebb nevén pikkelysömör egy immunológiai gyulladás által kiváltott bőrbetegség, legfőbb jellemzői a bőrfelszínen megjelenő vörös színű, fehéren hámló foltok. Nem gyógyítható, de a tünetek enyhíthetőek különféle módszerekkel - ilyen például egy megfelelő étrend kialakítása.
Bár egyelőre még folynak a kutatások az étkezés és apikkelysömörkapcsolatáról, egyre több bizonyíték van arra, hogy egy jól összeállított étrend - kiegészítve a szükséges gyógyszerekkel, krémekkel stb. - segíthet a tünetek enyhítésében. Cikkünkben összeszedtük, melyek azok a faktorok, amelyekre célszerű figyelni.
Szakemberek úgy vélekednek, figyelemre méltó összefüggés van a pszoriázis és azelhízásközött. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogyminél magasabb atesttömegindex(BMI), annál súlyosabbak lehetnek a pikkelysömör tünetei- egészen pontosan 9 százalékkal nő az esély a panaszok erősödésére. Éppen ezért tanácsolják az érintetteknek, hogy kiemelten figyeljenek a súlyukra.
Vizsgálatok kimutatták, hogy a pikkelysömör hajlamosíthat a cöliákiára, ismertebb nevén a gluténérzékenységre. Az egyik ilyen irányú kutatás során 218 pikkelysömörös és 264 egészséges embert vizsgáltak, és kiderült, hogy a pszoriázisos betegek 4,1 százalékának cöliákiája is volt, míg az egészségeseknek mindössze 1 százalékánál tudták kimutatni a gluténérzékenységet.
Ha gluténtartalmú ételek elfogyasztása után emésztőrendszeri, esetleg bőrtüneteket észlelünk magunkon,célszerű elmenni egy ilyen irányú kivizsgálásra. Ha igazolódik a cöliákia, gluténmentes étkezésre kell átállni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.