A 8 legjobb téli gyümölcs amivel megúszhatjuk a vírusokat

immunrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2022. december 07. 15:25
Ebben az évszakban nehezebb ösztönösen gyümölcsök után nyúlni, pedig ezzel erősíthetjük az immunrendszerünket és támogathatjuk az egészséges testsúlyunkat.

Ebben az évszakban nehezebb ösztönösen gyümölcsök után nyúlni, pedig ezzel erősíthetjük az immunrendszerünket és támogathatjuk az egészséges testsúlyunkat.

A téli hidegben, lehet, hogy tökfélékre és más kiadós zöldségekre vágyunk. De ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről sem. Télen is óriási gyümölcsválaszték áll rendelkezésünkre.

És fontos, hogy helyet biztosítsunk számukra az étrendünkben, mert az ezekben a gyümölcsökben található tápanyagok támogatják az immunrendszert és az általános egészségünket. Ami az immunitást illeti, a C-vitamin a téli megfázások és betegségek elleni küzdelem egyik sztár tápanyaga - és a citrusfélék bővelkednek benne. A C-vitamin egy bizonyítékokon alapuló, jól dokumentált, nagyon jól kutatott és erős vírusellenes szer. A legnagyobb előnyök kiaknázása érdekében a korábbi kutatások azt javasolják, hogy a C-vitamint tartalmazó teljes értékű élelmiszereket válasszuk a C-vitamin (aszkorbinsav) étrend-kiegészítők helyett. Arra is ügyeljünk, hogy a C-vitaminos ételeket eloszlassuk a nap folyamán, mert ez a vitamin vízben oldódik, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk kiöblíti a tápanyag felesleget.

Bár a C-vitamin nem biztos, hogy megakadályozza a megfázást, de csökkentheti a betegség hosszát és súlyosságát. Tehát megakadályozhatja, hogy az egyszerű nátha valami komolyabbá, például hörghuruttá vagy tüdőgyulladássá váljon.

Bár a C-vitaminban gazdag citrusfélék a tél fénypontjai lehetnek, nem ezek az egyetlen tápláló gyümölcsök, amelyeket a szezon kínál. Íme a télen fogyasztható nyolc legjobb gyümölcs:

Foto:pixabay.com


1. Körte - a bőséges rosttartalma miatt

Egy körte 5,58 gramm (g) rostot tartalmaz, így jó tápanyagforrás. A rostok fontosak az immunrendszer számára, mert elősegítik a jó baktériumok szaporodását. Minél több rostot viszünk be, annál nagyobb lesz az immunsejtek populációja. Mi több, a rostos ételek, köztük a körte, egymástól függetlenül segíthetnek az egészséges testsúly fenntartásában. A rostok eltelítenek, ami megakadályozhatja a túlevést.

ananasz1
Foto:123rf.com

2. Ananász - a betegségek elleni tulajdonságai miatt

Az ananász a citrusfélékhez hasonlóan kiváló C-vitamin-forrás, 78,9 milligramm (mg) van 1 csészényiben. A trópusi gyümölcsnek más egészségügyi előnyei is vannak, többek között a betegségek elleni gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatás, valamint az idegrendszerre és az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatások.

Tőzegáfonya
Foto:pixabay.com

3. A tőzegáfonya - a szívvédő ereje miatt
Az ünnepi vacsora alapanyaga nem csak ünnepi, hanem tápláló is. Egy korábbi vizsgálat szerint az áfonya segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, valamint a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. És jó C-vitaminforrás is, 1 csésze áfonya 14 mg-ot tartalmaz.

Foto:pixabay.com

4 A datolyaszilva - az immunerősítő A-vitamin miatt

Ez az ázsiai gyümölcs jó A-vitaminforrás, 138 mikrogramm (mcg) van egy gyümölcsben. Az A-vitamin fokozhatja az immunrendszer működését és segíthet megvédeni a szervezetet a fertőző betegségekkel szemben. Fontos kellék a barrier-immunitásunkhoz, azaz a nyálkahártyánkhoz a torkunkban és a tüdőnkben.

gyumolcsle, narancsle
Foto:123rf.com

5. Narancs - a magas C-vitamin tartalma miatt
Egy narancs közel 82 mg C-vitamint tartalmaz. De ne gyümölcslével helyettesítsük az igazit. A gyümölcs fogyasztása előnyösebb, mivel a gyümölcslé általában hozzáadott cukrot tartalmaz, és kivon néhány kulcsfontosságú tápanyagot, például rostot. Egy narancs 3,7 grammjával jó rostforrás, így nem érdemes kihagyni.

Foto:123rf.com

6. Grapefruit - a rákellenes képességei miatt

A grapefruit szintén kiváló C-vitaminforrás - egy fél nyers grapefruit 43,7 mg-ot tartalmaz. A grapefruit likopint is tartalmaz, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és korábbi kutatások szerint segíthet csökkenteni bizonyos ráktípusok, különösen a prosztatarák kockázatát.

Foto:123rf.com

7. Gránátalma - a csontokat erősítő K-vitamin miatt


Egy csésze ebből az ünnepi piros gyümölcsből kiváló rostforrás (7 g) és jó C-vitaminforrás (17,8 mg). Ráadásul a gránátalma gazdag K-vitaminban, egy csészényi 28,7 mcg-ot tartalmaz. A K-vitamin hozzájárul a véralvadáshoz és elősegíti a szervezet egészséges csontozatát. Az egyik felülvizsgálat szerint antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai miatt is nagyra értékelik - elősegítheti a jó bélbaktériumok és a bőr egészségét.

kiwi
Foto:pixabay.com

8. Kivi - a C-vitamin meglepő forrásáért

Egy kivi 56 mg C-vitamint tartalmaz. Érdemes a reggelihez enni egy kivit. Ez remek módja annak, hogy már reggel feltöltsük a C-vitamin készletünket. A kivi a K-vitamin kiváló forrása is, egy gyümölcsben 30,2 mcg található. A közhiedelemmel ellentétben ezt a gyümölcsöt héjával együtt is fogyaszthatjuk. Érdemes is megtenni, hogy még inkább növelje az egészségügyi előnyeit: A héj ugyanis 50 százalékkal növeli a gyümölcs rosttartalmát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.