Megbetegedéskor ez a gyógyító menü sokat segít

Megbetegedéskor ez a gyógyító menü sokat segít

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2022. november 16. 13:33
Ha megfáztunk, vagy valami más téli nyavalya terített le minket, nincs is jobb, mint az ágyban pihenni, és regenerálódni. Ám közben enni is kell valamit: ha van erőnk, főzzük meg ezt az egészségbomba-menüt, vagy kérjünk meg valakit, hogy segítsen.

Ha megfáztunk, vagy valami más téli nyavalya terített le minket, nincs is jobb, mint az ágyban pihenni, és regenerálódni. Ám közben enni is kell valamit: ha van erőnk, főzzük meg ezt az egészségbomba-menüt, vagy kérjünk meg valakit, hogy segítsen.

A fokhagymát nem érdemes kihagyni az étrendünkből,kiváló vírus- és baktériumölő. Ha a gyomrunk elbírja, főzzünk belőle levest! Egy fazéknyi adaghoz szükségünk lesz fél liter húsleves-alaplére, 12 gerezd fokhagymára, egy fej vöröshagymára, tejszínre és fűszerekre. A vöröshagymát vágjuk apróra és dinszteljük meg egy kevés vajon vagy olajon.

Fotó: 123rf.com

Dobjuk rá a megtisztított, zúzott fokhagymát, majd kis kevergetés után engedjük fel a húslevessel. Ha tartalmasabbá tennénk, és kicsit kevésbé fokhagymaízűvé, főzzünk bele pár szem krumplit is. Ha megfőtt, turmixoljuk össze a levest, és sűrítsük be tejszínnel és liszttel. Só, bors, szerecsendió illik hozzá, de a betegségűző gyömbért is kipróbálhatjuk.

influenza, megfázás, nátha
Fotó: 123rf.com

Valami csípős

Főételként együnk valami könnyűt, attól függően, hogy van a gyomrunk. Ha bírja, akkor együnk sovány húst, például csirke- vagy pulykamellet, mert ellát fehérjével, de nem zsíros, nem terheli az emésztőrendszert. Kenyérrel, főtt rizzsel, főtt krumplival tálalhatjuk. Akinek nincsenek gyomorproblémái, válasszon főételnekvalamicsípőset, mert az melegít, izzaszt, és segít kidugulnia az orrunknak is: jöhet a gyömbér, a csili, a torma, a wasabi.

torma
fotó:pixabay.com

Élőflórás joghurt magokkal és banánnal

Betegség esetén nemcsak a kórokozókat kell kiűznünk, de a bélflóránkat is építeni, hiszen immunrendszerünk nagy része a beleinkben lakozik. Az élőflórás joghurt vagy kefir természetes módon segít helyreállítani a belső egyensúlyt. Laktatóbbá tehetjük zabpehellyel, cukrozatlan müzlivel, banánkarikákkal, amiktől finom édes lesz, de még emészthető is. Ha édesíteni szeretnénk, akkor az antiszeptikus hatású mézet válasszuk. A magok azért kellenek bele, mert sok szelént tartalmaznak, ez az ásványi anyag pedig vírusölő hatással bír.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.