Így lehet hatékonyan pótolni a D-vitamint

Így lehet hatékonyan pótolni a D-vitamint

immunrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2022. november 08. 19:55
A felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos a legfrissebb kutatási eredmények szerint, azonban még mindig nem figyelünk eléggé magunkra. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban és a betegségek megelőzésében.

A felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos a legfrissebb kutatási eredmények szerint, azonban még mindig nem figyelünk eléggé magunkra. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban és a betegségek megelőzésében.

Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, a D-vitamint napfényvitaminnak is szokták nevezni, hiszen szervezetünk a D-vitamint leginkább a napfényből hasznosítja. Bár vannak olyan ételeink is, amelyekből hozzájuthatunk.

Foto:123.com

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza

.

A szakértő kiemelte, a D-vitamin természetes forrásai lehetnek

  • a zsíros halak,
  • halak mája,
  • tojássárgája,
  • gomba,
  • illetve a dúsított élelmiszerek.

Példaként említette a tejet és a tejtermékeket. Igaz, ezekből nagy mennyiséget kellene naponta elfogyasztani, hogy elegendő vitaminhoz juthasson szervezetünk.

A hiányállapot elkerüléséhez már az is elegendő lenne, ha napi 15–30 percet a napon töltenénk.

Hangsúlyozta,

októbertől tavaszig javasolt az étrend kiegészítése is valamilyen D-vitamin-forrással.

Felnőttek számára az 1500–2000 nemzetközi egység bevitele javasolt naponta.

Mivel ez zsírban oldódó vitamin, a szervezetünk képes arra, hogy raktározzon belőle. Ami viszont problémát okoz, hogy az utóbbi időben az emberek sok időt töltenek klimatizált helyiségekben, nem vágynak ki a melegbe, a napsütésbe, ezáltál nem sikerül annyi D-vitamint begyűjteniük – mutatott rá.

Magyarországon az őszi-téli időszakban már nincs annyi napsütés, és a napsugárzás dőlésszöge sem olyan, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint tudjunk gyűjteni – tette hozzá. „Oda kell figyelnünk, hogy a táplálkozásunkban pótoljuk.

A D-vitamin egyike a zsírban oldódó vitaminoknak. Az egész szervezetet érintő hatásánál fogva befolyásolja az immunrendszer működését,

sőt, a szív- és érrendszeri problémák, a daganatos megbetegedések és a cukorbetegség is összekapcsolható a D-vitamin-hiánnyal.

Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin van jelen a szervezetünkben, akkor az nemcsak a csontok egészségére van jótékony hatással, hanem elősegíti az izmok megfelelő működését is.

Emellett csökkenti a valószínűségét az időskori szellemi leépülés és a szklerózis multiplex kialakulásának, de segítségével elkerülhetők a rák bizonyos típusai (emlő-, vastagbél- és prosztatarák), valamint a diabétesz is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.