Finom és egészséges is! - A körte top 9 előnye   1.rész

körte előnyei
PUBLIKÁLÁS: 2022. november 03. 15:25
Tápláló és rákellenes hatású

Tápláló és rákellenes hatású

A körte sokak kedvence – jó hír azonban, hogy nemcsak ízletes, hanem számos egészségügyi előnye is van, a gazdag tápanyag-mennyiségtől a fogyás segítéséig.

Szeretjük a körtét? Ősszel az egyik nagy sláger ez a gyümölcs, aminek azonban nemcsak az íze finom. Egészségügyi előnyei miatt is nagyon hasznos a fogyasztása.

A hatások meglehetősen meggyőzőek. Lássuk, mi mindenért érdemes a körteevés!

1.A körte nagyon tápláló

Ez a gyümölcs számos változatban elérhető. Közkedvelt a Bartlett, a Bosc és a D’Anjou, ám a világon nagyjából 100 fajtát termesztenek. Egy közepes méretű körte (178 gramm) 101 gramm kalória, 1 gramm fehérje, 27 gramm szénhidrát, 6 gramm rost. C-vitaminból a napi javasolt bevitel 12 százalékát tartalmazza, K-vitaminból a napi bevitel 6 százalékát, káliumból a 4 százalékát, rézből a napi ajánlott bevitel 16 százalékát.

Ugyanez az adag kis mennyiségű folsavat, A-provitamint és niacint is tartalmaz. A folsav és a niacin fontos a sejtek működéséhez és az energiatermeléshez, míg az A-provitamin támogatja a bőr egészségét és a sebgyógyulást.

A réz szerepet játszik az immunitásban, a koleszterin-anyagcserében és az idegműködésben, míg a kálium segíti az izomösszehúzódásokat és a szívműködést.

A körte kiváló polifenol-antioxidáns-forrás – ezek védenek minket az oxidatív károsodástól. Fontos, hogy a héjával együtt fogyasszuk, a héj ugyanis hatszor több polifenolt tartalmaz, mint a hús.

2.A körte segíti a bélrendszer egészségét

A körte az oldható és oldhatatlan rostok kiváló forrása, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztőrendszer egészségéhez. A rostok hozzájárulnak a bélrendszer szabályos működéséhez, azzal, hogy lágyítják és dúsítják a székletet – vagyis segíthetnek enyhíteni a székrekedés problémáját.

Egy közepes méretű körte (178 gramm) 6 gramm rostot tartalmaz – vagyis a napi rostszükséglet 22 százalékát.

Ezenkívül az oldható rostok táplálják a bélben lévő egészséges baktériumokat – ezek prebiotikumoknak számítanak, amelyek fokozzák az immunitást és az egészséges öregedéshez is hozzájárulnak.

Mivel a körte héja jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, a legjobb, ha hámozatlanul esszük a gyümölcsöt.

Foto:123rf.com

3.A körte hasznos növényi vegyületeket tartalmaz

A körte számos hasznos növényi vegyületetet rejt – ezek adják többféle árnyalatát. Az antocianinok például rubinvörösessé teszik egyes körtéket. Ezen vegyületek azonban emellett javíthatják a szív egészségét és erősíthetik az ereket.

Bár speciális kutatásra van szükség a körtében levő antocianinokkal kapcsolatban, számos populációs tanulmány sugallja, hogy az antocianinban gazdag élelmiszerek, például a bogyók nagy mennyiségű fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

A zöld héjú körte luteint és zeaxantint tartalmaz, két olyan vegyületet, amelyek szükségesek az éles látáshoz, különösen az életkor előrehaladtával.

A jótékony növényi vegyületek közül sok koncentrálódik a gyümölcs héjában, ezt érdemes szem előtt tartani az egészségügyi előnyök érdekében.

4.A körte gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

Bár a gyulladás normális immunválasz, ha az krónikus vagy hosszútávon fennáll, veszélyezteti az egészséget. Ez bizonyos betegségekkel függ össze, beleértve a szívbetegségeket és a 2-es típusú diabéteszt.

A körte gazdag flavonoid antioxidánsokban, amelyek segítenek a gyulladás leküzdésében és csökkenthetik a betegségek rizikóját. Számos tanulmány köti a magas flavonoidbevitelt a szívbetegségek és a diabétesz kockázatának mérsékeléséhez. Ez a hatás e vegyületek gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságainak köszönhető.

Emellett, mint feljebb említettük, a körte számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például rezet, valamint C- és K-vitamint – ezek szintén szembeszállnak a gyulladásokkal.

5.A körte rákellenes hatású

A körte különféle vegyületei rákellenes tulajdonságokat mutatnak. Az antocianin- és fahéjsav-tartalmukról például kimutatták, hogy sikerrel harcolnak a rák ellen.

Néhány tanulmány szerint a gyümölcsökben, köztük a körtében gazdag étrend védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségek ellen, beleértve a tüdő-, gyomor- és hólyagrákot.

Egyes populációs tanulmányok azt sugallják, hogy a flavonoidokban gazdag gyümölcsök, mint például a körte, szintén védelmet nyújthatnak a mell- és petefészekrák ellen, így a nők különösen jól teszik, ha fogyasztanak körtét.

Bár tény, hogy ha sok gyümölcsöt eszünk, az csökkentheti a rák kockázatát, további kutatásokra van szükség a témában - a körte természetesen nem helyettesíthető a rákkezeléssel.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.