A kiegyensúlyozott étrend, vagyis eredeti nevén a Balanced-diet biztosítja a szervezet számára a megfelelő működéshez szükséges tápanyagokat. Kiegyensúlyozott táplálkozás nélkül testünk sokkal hajlamosabb a betegségekre, fertőzésekre, fáradtságra és alacsony teljesítményre.
A szükséges tápanyagbevitelhez a napi kalóriák nagy részének a következőkből kell származnia:
Ez azt jelenti, hogy megfelelő porciók szerint kerülnek elfogyasztásra az élelmiszerek, amik ideális arányban tartalmaznak zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat is.
Ugyan nem létezik pontos előírása a diétának, az angolNemzeti Egészségügyi Szervezetajánlása szerint legalább 5 adag gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani naponta, amiből legyen 3-4 adag zöldség és 1-2 adag a gyümölcs, és ebből az egyik mindig nyers legyen. A burgonya nem számít ebbe bele.
Amint fentebb már írtuk, különös figyelmet kell fordítani a hüvelyesekre, mint a bab, a halfélék, a tojás és további fehérjeforrásokra, de az esszenciális zsírokban bővelkedő olajos élelmiszerek, mint az olívaolaj, az olajos magvak sem maradhatnak ki a menüből. A hidratáltság is kulcsfontosságú, legalább 8 pohár vizet javasolt fogyasztani naponta. Érdemes a reggeli kekszet banánra cserélni, és az ebédet kiegészíteni a salátával, ahogy vacsorára is készüljön mindig egy adag zöldség.
Bizonyos élelmiszerek ugyan nem tiltólistásak, de jelentősen mérséklendő a bevitelük, ezek az ultrafeldolgozott élelmek, a finomított gabonák, a hozzáadott cukor- és a sótartalmú élelmiszerek, a vörös és előre csomagolt húsok, az alkohol és a transzzsírok.
AHarvard Egyetem ajánlásaszerint a tányér fele mindig zöldségből vagy gyümölcsből álljon, méghozzá 4:2 arányban. Egynegyede teljes kiőrlésű gabonából, mint a barna rizs, a rozskenyér vagy teljes kiőrlésű tészta, amik általában több rostot, vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint a fehér fajták. Érdemes a krumplin is rajta hagyni a héját, mert igen magas koncentrációban tartalmaz vitaminokat és rostokat. A tányér másik negyede pedig egészséges fehérjékből tevődjön össze, amit némi olajos élelmiszer, tejtermék, esetleg tejhelyettesítő ital egészít ki.
A zöldségek és a gyümölcsök remek vitamin-, ásványianyag- és rostforrások, a kiegyensúlyozott étrend részeként a tányérnak mindig több mint az egyharmada álljon belőle, ideális esetben a fele. Ezek lehetnek frissek, fagyasztottak, konzervek, szárítottak, a lényeg, hogy napi 5 adagban legyenek fogyasztva, ebbe még az 100%-os gyümölcs- és zöldséglevek is beletartoznak.
Mi számít egy adagnak? 90-120 gramm friss, konzerv- vagy fagyasztott zöldség és gyümölcs, 30-80 gramm szárított gyümölcs, illetve zöldség, 150 milliliter gyümölcslé vagy smoothie. Egyetlen alma, banán vagy bármilyen legalább körtenagyságú gyümölcs 1 adagnak felel meg. Egy szelet ananász vagy dinnye szintén, ahogy 3 púpozott kanál zöldség is az.
Reggeli
Tízórai
Ebéd
Uzsonna
Vacsora
Nassolnivaló
A kiegyensúlyozott étrend mellett érdemes figyelmet szentelni a rendszeres testmozgásnak is, ami heti szinten legalább 150 perces intenzív mozgásból álljon, de ideális esetben napi szinten minimum 30 perc mérsékelt intenzitású mozgás történjen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.