10 ok, amiért fontos a szervezetünknek a hajdina

egészséges életmód
PUBLIKÁLÁS: 2022. november 11. 14:15
A hajdina tele van tápanyagokkal, és mivel gluténmentes, kiválóan helyettesíthető vele a búza, zab, rozs és árpa, ezért megfelelő választás lehet azoknak, akik allergiásak a búzára vagy krónikus gyomorhurutban szenvednek.

A hajdina tele van tápanyagokkal, és mivel gluténmentes, kiválóan helyettesíthető vele a búza, zab, rozs és árpa, ezért megfelelő választás lehet azoknak, akik allergiásak a búzára vagy krónikus gyomorhurutban szenvednek.

Magas a rost és protein tartalma, és jelentős mennyiségű vasat és magnéziumot tartalmaz, valamint mind a nyolc aminosav megtalálható benne. A hajdinában fitovegyületek is találhatóak, amelyek természetes vegyületekként felveszik a harcot a betegségekkel.

Csak úgy, mint a búzát, a hajdinát is lisztté lehet őrölni, és helyettesíthető vele a búza azoknál, akik glutén intoleránsak, mivel a hajdina nem tartalmaz glutént. A sötétebb színű hajdina táplálóbb; pörkölt és nyers formában is kapható.

A hajdina színe a sötétebb rózsaszíntől a barnáig változhat.

hajdina
Foto:123rf.com

1. Fogyás:

Az egész szemű hajdina hatékonyan segíti a fogyást, mivel kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a búza vagy az árpa. Nem található benne telített zsír és koleszterin, de gazdag rostban és proteinben. Ez a kombináció fontos szerepet játszik az étvágy csökkentésében, a vércukor szabályozásában, valamint serkenti az emésztést, valamint segít felépíteni az izmokat.

2. Cukorbetegek is fogyaszthatják:

Mivel alacsony a kalóriatartalma és zsírmentes, a hajdina ideális választás a cukorbetegek számára. A hajdina olyan gyógyhatású vegyületeket tartalmaz, amelyek erősítik a hajszálerek falát és csökkentik a vérzést, így csökkentik a halálos kimenetelű agyvérzés és szívroham kockázatát azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk vagy cukorbetegek. A hajdina ezen kívül serkenti a mikro vaszkuláris integritást és keringést a cukorbetegeknél, így megakadályozza a az ideg- és izomsejtek károsodását, valamint a vesefunkciók csökkenését. A benne található D-chiro-inostisol egy olyan vegyület, amely a kettes típusú diabétesztől szenvedőknél nem található meg. Ez a vegyület az inzulin megfelelő elosztásáért felelős, ezáltal szabályozza a kettes típusú cukorbetegséget.

3. Csökkenti a vérnyomást:

A hajdina jó magnéziumforrás, amely létfontosságú a vérnyomás serkentésében, mivel ellazítja az ereket. Ezáltal természetes módon csökkenti a vérnyomást, káros vegyi anyagok használata nélkül.

4. Egészséges szív- és érrendszer:

Mivel gazdag B-vitaminokban, kifejezetten niacinban, folsavban és B6-vitaminban, a hajdina kiváló hatással van a szív- és érrendszer egészségére. Ezek a vitaminok ugyanis csökkentik a koleszterin koncentrációt a vérben. A niacin növeli a HDL szintet, amely tovább erősíti az ereket és megszabadít a koleszterintől. Az olyan ásványi anyagok, mint a vas, magnézium, foszfor, réz és mangán pedig csökkentik a vérnyomást és növelik a vér oxigénellátását. A hajdina olyan kiváló minőségű proteineket tartalmaz, amely eltávolítják a triglicerideket (amelyek plakkok kialakulásához vezethetnek) és az LDL-t. Emiatt a hajdina jótékony hatással van azokra, akiknek gyenge a szívük vagy egyéb szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek.

5. Mellrák:

A kutatások szerint az olyan egész gabonafélékből (mint a hajdina) fogyasztott, rostban gazdag étrend, csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Valójában ez főleg a menopauza után levő nőkre igaz. A hajdina antioxidáns hatásai miatt gyakran használt ellenszer a röntgen sugaraira. Az olyan antioxidánsok, mint a lignánok, fontos szerepet játszanak az ösztrogén felvételében, ezért jó hatással vannak a menopauza után járó nőknél. A növényi lignánok a belekben állati lignánokká alakulnak ki, melyek közül az egyiket enterolaktonnak nevezzük, és amely vélhetőleg megvéd a mellrák kialakulásától és más, hormonokhoz köthető rákos formák kialakulásától.

6. Gyermekkori asztma:

A kutatások szerint az olyan egész szemű gabonafélék fogyasztásával, mint a hajdina, körülbelül 50%-kal csökkenthető a gyerekkori asztma kialakulásának kockázata. Mivel magas a magnézium és E-vitamin tartalma, a hajdina csökkenteni tudja a gyermekkori asztma megjelenését.

7. Epekövek:

Mivel sok nem oldódó rostot tartalmaz, a hajdina megakadályozza az epekövek kialakulását. A nem oldódó rostok felgyorsítják a tápanyag mozgását a belekben, növelik az inzulinérzékenységet, de csökkentik az epesavak kiválasztását és a vércukrot.

8. Hajdinában lévő proteinek:

A hajdina kiváló minőségű proteineket tartalmaz, amelyek számos, az egészségre jótékony hatással rendelkeznek. Ez a protein az aminosavakkal kombinálva csökkenti a koleszterinszintet és kulcsszerepet játszik a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának megakadályozásában. Továbbá a hajdina proteinjei csökkentik a magas vérnyomást, mivel visszaszorítják az angiotenzint átalakító enzim aktivitását.

9. Egészséges csontok:

A hajdinában található mangán biztosítja, hogy a csontok felépítése egészséges legyen, mivel olyan fontos enzimek létrehozásáért felel, amelyek a csontok felépítéséért felelnek, valamint co-enzimekként hozzájárulnak a szervezet anyagcseréjéhez. Ezenkívül a mangán aktívan részt vesz a kötőszövetek létrehozásában, a kalcium felszívódásában és a zsír és a cukor anyagcseréjében. A magnézium jó hatással van a csontokra és a fogakra, hozzájárul azok egészségéhez, illetve segít az idegi impulzusok átvitelében és az energia előállításában. Segíti a kalcium felszívódását és megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

10. Mentális egészség:

A hajdina a mentális egészség fenntartásához is hozzájárul. Mivel triptofánt tartalmaz, amely pozitív hatással van a hangulatra, ezért boldogabbá teszi és megakadályozza a depresszió kialakulását.

11. A hajdina más jótékony hatásai:

Mivel gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a foszfor, magnézium, vas, réz, cink és mangán, valamint magas a flavonoid tartalma, a hajdinával nagyon hatékonyan kezelhető az alacsony vörös vérsejt szint, illetve az állandó megfázás és influenza. Mivel magas a komplex-B-vitamin tartalma, a hajdinát gyakran ajánlják azoknak, akik májproblémákkal küzdenek, ami miatt nem fogyaszthatnak cukrot tartalmazó anyagokat.

Forrás: drtihanyi.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.