Top ételek, amelyek a depresszió ellen segíthetnek!

étrend
PUBLIKÁLÁS: 2022. október 25. 16:40
A D-vitamintól a kávéig

A D-vitamintól a kávéig

Ha depresszió tüneteit észleljük magunkon, fontos segítséget kérni. Ugyanakkor, bizonyos ételek bevitelével is könnyíthetünk egy kicsit állapotunkon. Lássuk, melyek ezek.

Ha a depresszió tünetei gyötörnek bennünket, érdemes átalakítanunk étrendünket is, amellett, hogy szakember segítségét kérjük, vagy olyasvalakihez fordulunk, aki adhat tanácsot, lelki támogatást.

Fogyasszuk az alábbi ételek közül azokat, amelyekhez van kedvünk – összetevőiknek köszönhetően sokat segíthetnek a depressziós panaszok leküzdésében.

Foto:pixabay.com

1.Tej: a tej kiváló D-vitamin-forrás. Ha ennek a tápanyagnak a szintje nagyon alacsony a szervezetben, az néha depressziót válthat ki. Egy norvég tanulmány azonban kimutatta, hogy akik D-vitamint szedtek, egy évvel később kevésbé voltak depressziósak, mint akik nem alkalmazták. Ha a tej nem a kedvencünk, iktassunk ételeink közé D-vitaminnal dúsított gabonaféléket és gyümölcsleveket, valamint halkonzervet.

Foto: 123rf.com

2.Pulyka: ezen szárnyas eledel fehérje-építőköve a triptofán, amelyet a testünk szerotonin előállítására használ fel. Utóbbi egy kémiai anyag, amely kulcsszerepet játszik a depresszióban. Egyes antidepresszánsok úgy fejtik ki hatásukat, hogy megcélozzák annak módját, hogyan használja fel az agy a szerotonint. Hasonló hangulatjavító hatást érhetünk el a csirkehússal és a szójababbal is.

3.Brazil dió: a rágcsálnivaló szelénben gazdag, ami segít megvédeni a szervezetet a károsító hatású szabad gyököktől.

Egy tanulmány kimutatta: azok a fiatalok, akik nem fogyasztottak eleget ebből a tápanyagból, nagyobb valószínűséggel voltak depressziósak. A kutatók ugyanakkor nem állították, hogy az alacsony szelénszint depressziót okozott volna. Egy brazil dióban a napi ásványianyag-szükségletünk fele megtalálható – de azért módjával fogyasszuk. Szelént tartalmazó ételek még a barna rizs, a sovány marhahús, a napraforgómag és a tenger gyümölcsei is.

Fotó:123rf.com

4. Sárgarépa: a répa tele van béta-karotinnal - sütőtökből, spenótból, édesburgonyából és sárgadinnyéből is hozzájuthatunk.

A tápanyagot tanulmányok összefüggésbe hozták a depresszió alacsonyabb szintjével. Nincs elég bizonyíték arra vonatkozóan, hogy megelőzheti a rendellenességet, de nem árt, ha a fogyasztott ételek közé válogatjuk.

Fotó: 123rf.com

5.Kagyló: a tenger gyümölcsei remek B-12 vitaminforrások. Egyes tanulmányok alapján az alacsony vitaminszintű embereknél nagyobb a depresszió valószínűsége.

Lehetséges, hogy ha nincs szereveztünkben elég B12, az az s-adenozil-metionin (SAM) nevű anyag hiányát okozza, s erre az agynak szüksége van a hangulatot befolyásoló egyéb kémiai anyagok feldolgozásához. Szintén B-12-vitaminban gazdag ételek a sovány marhahús, a tej és a tojás.

6.Kávé: a koffein hatására depresszió esetén motiváltabbnak érezhetjük magunkat. Azonban nem árt vigyázni, ha szülés utáni depresszió vagy pánikbetegség gyötör bennünket: néhány tanulmány szerint a koffein ilyenkor ronthatja a tüneteket. Más kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy egy csésze feketekávé csökkentheti a depresszió kockázatát - bár az nem világos, hogy miért.

7.Leveles zöldségek: a leveles zöldségekben sok folsav van, ami segít az agysejtek megfelelő működésében – ez pedig megóvhat minket a depressziótól. Az ételgyártók B9 néven adják a dúsított gabonákhoz a folsavat. De hozzájuthatunk lencséből, lima babból és spárgából is.

lazac, zöldség, egészséges táplálkozás
Fotó: 123rf.com

8.Lazac: a lazac és egyéb halak, például a hering és a tonhal nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat. Kutatók szerint ezek hozzájárulnak, hogy leküzdjük a depressziót.

A zsírok egyik típusa, az Omega-3 zsírsav segíthet az agysejteknek olyan kémiai anyagok használatában, amelyek befolyásolhatják a hangulatot. Néhány kisebb tanulmány azt mutatja, hogy azoknál az embereknél, akik nem voltak depressziósak, magasabb volt az Omega-3 szint, mint a hangulatzavarban szenvedőknél.

Mit ne fogyasszunk depresszió esetén?

9.Alkohol: bár jótékonynak tűnhet a szorongás, a szomorúság, az aggodalmak átmeneti elhessegetésére, csak mértékkel ajánlott bort, sört és egyéb italokat inni. Lehet, hogy pillanatnyilag jobban érezzük magunkat, de a bőséges ivás idővel súlyosbíthatja a depresszió tüneteit, mivel az alkohol hatására az agy kevésbé aktív. Ezenkívül a szeszes ital csökkentheti az antidepresszáns gyógyszerek hatékonyságát.

10.Gyorséttermi ételek: lehet, hogy gyors és laktató megoldás fogyasztani őket, de az ilyen feldolgozott ételek nem tesznek jót a hangulatnak. Tudósok szerint a magas cukor-, egyszerű szénhidrát- és zsírtartalmú étrend befolyásolja a közérzetet. Sokan fedeztek fel kapcsolatot az ilyen jellegű, egészségtelen táplálkozás és a depresszió között.

A legjobb megoldás egy jól kiegyensúlyozott étrend, amely sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjét tartalmaz!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.